۱۷ خرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۵۵

مشت نمونهٔ خروار است/

فراموشی طرحهایی که قرار بود 30ساله پیش اجرا شوند/چهره محمدشهر نازیباست

فراموشی طرحهایی که قرار بود 30ساله پیش اجرا شوند/چهره محمدشهر نازیباست

کرج- خبرگزاری مهر: شهرهای اقماری کرج در سالهای اخیر با رشد ساخت و سازهای بی‌رویه از یک سو و عدم نوسازی بافت های فرسوده، چهره نازیبایی پیدا کرده اند که باید هر چه سریعتر برای آن چاره اندیشی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، تجانس و هماهنگی، زیبایی، برخورداری از هارمونی و چشم نوازی و... مشخصه‌هایی هستند که بیننده را در اولین برخورد با یک شهر مجذوب می‌کنند و این نوید را به او می دهند که مسئولین آن شهر به زیباسازی که نتیجه‌اش آرامش روانی شهروندان است بعنوان یک اصل بسیار مهم، توجه دارند.

بطوری که مشخص است، متأسفانه کلانشهر کرج و مخصوصاً شهرهای اقماری‌اش از مطالبی که در بالا گفته شد، فاصله‌ای بسیار دارند.

یکی ازهمین شهرهای اقماری، شهر پرجمعیت محمدشهر است.

با وجود اینکه مسئولان این شهر تلاشهای بسیاری را در جهت رفع مشکلات در این شهر کرده‌اند اما هنوز پاسخگوی بسیاری از نیازهای شهروندان نبوده‌اند که ازجمله آن مشکلات نیز وجود ناهمگونی‌های بسیاری در سطح شهر است.

مسبب بیشتر این نا همگونی‌ها که نازیبایی‌ها را سبب شده است وجود بناهای قدیمی و فرسوده‌ای است که قرار است در طرح تعریض خیابان‌ها تخریب شوند.

بی‌شک، طرح، طرح خوبی است و مورد استقبال همگان، چراکه اگر به اجرا دربیاید هم مشکل عبور و مرور مردم حل می‌شود و هم به زیبا سازی شهر کمک خواهد شد.

این بناهای مسکونی و یا در بعضی محل ها تجاری، در نقاط مختلف محمدشهر از جمله شهرکهای عباس‌آباد، ولدآباد، جعفرآباد و شهید چمران واقع شده‌اند. طرح تعریض خیابان بختیاری محمدشهر با واحدهای تجاری فراوانش و امثال آنها هم که هنوز با طرح تعریض آشتی نکرده‌اند!

امکان نوسازی و فروش وجود ندارد

در مصاحبه‌ای که با برخی از مالکین این ساختمان‌ها داشتم، متوجه شدم که قرار بوده است طرح‌های همچون اصلاحات هندسی و تعریض معابر در حدود 30سال پیش اجرا شوند ولی تا به امروز به حال خود رها شده‌اند!.

جواد بیات، یکی از این مالکین است، وی در این باره میگوید: خانه ما در خیابانی واقع است که قرار است تعریض شود ولی تاکنون در وضعیت بلاتکلیفی بسر می‌بریم.

این شهروند در ادامه به استحکام نامناسب این بناها اشاره میکند و میگوید: به دلیل اینکه این ملک‌ها در طرح تعریض معابر قرار گرفته‌اند، امکان نوسازی و فروش آنها وجود ندارد، اگر بخواهیم نوسازی انجام دهیم، از تصمیم خود منصرف می‌‌شویم، چراکه هرلحظه این امکان وجود دارد که طرح تعریض به اجرا دربیاید و بخواهند برای عریض کردن خیابان خانه‌ها را تخریب، و ازمیان بردارند، با این وجود مطمئناً ضرر خواهیم کرد.

وی میافزاید: اگرهم بخواهیم برای فروش اقدام کنیم کسی حاضر به خرید این ملک‌ها نیست، به خاطر آنکه به محض اینکه اسم طرح به گوششان میرسد از خرید منصرف میشوند!.

خبری از اجرا شدن طرحها نیست!

مهدی قره‌داغی یکی دیگر از مالکین این خانهها در همین خصوص توضیح میدهد : طی چند سال اخیر کارشناسان شهرداری و همینطور کارشناسانی از دادگستری از خانه‌ها بازدید بعمل آورده‌اند و حتی قیمت‌گذاری نیز انجام داده‌اند و در این راستا با نمایندگان مردم کرج در مجلس نیز نامه‌نگاری کرده‌ایم ولی هنوز خبری از اجرایی شدن این طرح نیست.

این شهروند عباس‌آبادی که در چهارراه شهیدعباسی این شهرک سکونت دارد و خانه‌اش از خانه‌هایی است که در طرح تعریض قرار دارد به جوی فاضلاب عریض و عمیقی اشاره میکند و میگوید: بدلیل اینکه در این محل دو مدرسه  وجود دارد دانش‌آموزان بسیاری از این مسیر تردد می‌کنند، این جوی و ترکیب ناهماهنگش رفت و آمد را برای آنان مشکل کرده است و ساکنان این چندخانه بلاتکلیف هم که با سر و صدای این ترددها اخت شده‌اند، در آرزوی یک روز بی سر و صدا و آرام روز را  به شب میرسانند.

 قبادنعمتی،شهردارمحمدشهر، درباره نگاه مسئولان و مدیریت شهری به فرایند نوسازی بافت‌های فرسوده و همینطور تعریض برخی از خیابان‌های شهر که لازمه‌اش حل و فصل مشکلات مالکینی است که باید ملک آنها توسط شهرداری خریداری شود، معتقد است: این امر بیش از اندازه به منافع اقتصادی متمرکز شده است و همین امر باعث شده آنچه در نوسازی این بافت‌ها مدنظر است، حاصل نشود.

به گفته وی، با وجود اینکه ضمانت اجرایی برخی از طرح‌ها مثل طرح تعریض معابر در مشارکت حد اکثری ساکنان است، اما اغلب مالکین، انگیزه‌ای برای تعامل با دستگاه‌های مربوطه را ندارند.


 
نعمتی اضافه میکند: این در حالی است که ارگان‌های مربوطه باید بیش از پیش زمینه‌ای را فراهم کنند تا مردم به حضور در این زمینه ترغیب شوند.

وی در ادامه می‌گوید: در بیشتر اوقات توافقی بر سر قیمت‌گذاری ملک، بین مالک و شهرداری صورت نمی‌پذیرد. مالکین می‌خواهند، چند برابر آن چیزی که وجود دارد بدست آورند.
 

نعمتی، یکی از مهمترین دلایل توفیق نیافتن طرح‌های عمرانی در محمدشهر را، ناکافی بودن بودجه شهرداری دانست و در این باره توضیح داد: متاسفانه شهرداری محمدشهر درآمد چندانی ندارد و باید همین بودجه در دست را بصورت اولویت‌بندی به طرح‌ها اختصاص دهد.
 

به گفته شهردار محمدشهر با وجود تمامی محدودیت‌ها، در شهرداری محمدشهر، کمیته‌ای با نام «کمیتهٔ ‌‌‌تعریض» ایجاد شده است. از جمله فعالیت‌های «کمیتهٔ تعریض»، رایزنی هایی است که با مالکین ملک‌ها انجام می‌دهد تا با رفع مشکلات موجود، شاهد تسریع در روند اجرایی طرح باشیم.

ارائه تسهیلات به مالکان

قباد نعمتی، همچنین به مکانیسم‌های تشویقی شهرداری اشاره میکند و میگوید: مالکینی که قصد فروش یا واگذاری ملک خود به شهرداری را دارند از تسهیلاتی که شهرداری برای آنها در نظر دارد نیز بهره‌مند خواهند شد.

وی در ادامه همچنین درباره مشکل مدخل ورودی عباس‌آباد و طرح تعریض خیابان بختیاری گفت: خوشبختانه زمین‌هایی که در جوار مدخل ورودی عباس‌آباد قرار دارند و باید به شهرداری فروخته می‌شدند، خریداری شده و تصمیمات خوبی در این رابطه گرفته شده است.

شهردار محمدشهر بیان کرد: در مورد خیابان پر جمعیت بختیاری نیز رایزنی‌هایی با مالکین صورت گرفته است ولی امکان ندارد در زمانی کوتاه بتوان این طرح‌ها را اجرا کرد و باید به مرور پیش رفت و به اولویت بندی در این زمینه‌ها توجه کرد.

تعیین زمان مشخص امکانپذیر نیست

حبیب رضایی رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای محمدشهر نیز در همین باره میگوید: با توجه به تازه تاسیس بودن شهر محمدشهر و با توجه به شرایط و بافت روستایی محله‌های موجود، طبعاً در خیلی از معابر مشکل تعریض وجود دارد.

رضایی ادامه میدهد: نمی‌شود برای اجرایی شدن این طرح‌ها زمان مشخصی را در نظر داشت و اعلام کرد. جمعیت افزایش پیدا کرده است و در نتیجه آن نیز، نیازها بیشتر شده است. خیلی کارها است که باید انجام شود و خوشبختانه خیلی از کارها نیز انجام شده است. 

رضایی نیز به تشکیل «کمیته تعریض» اشاره کرد و ادامه میدهد: یکی از مشکلات در این زمینه قولنامه‌ای بودن بعضی از خانه‌ها است که باید هرچه سریعتر توسط مالکان و مراجع ذیربط حل شود، چراکه اگر شهرداری برای خرید اقدام کند ، ممکن است در آینده مشکلاتی دراین رابطه بروز کند.

رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای محمدشهر، در پاسخ به این پرسش که، اگر مالکین به هر نحو مایل نباشند اقدامی کنند، آن وقت چه می‌شود، آیا باید طرح‌ها در حالت بلاتکلیفی بمانند؟، بیان میکند: اگرهر مالکی تمایل به همکاری داشته باشد و اقدام کند، مطمئناً از شهرداری امتیازاتی نیز خواهد گرفت در غیر این صورت اگر شهرداری و مالک به توافق دست نیافتند، اقدامات قانونی صورت می‌پذیرد، تا از طریق قانون به مشکلات رسیدگی شود.


 
مجموعه گفته‌ها و نگفته‌ها درباره طرح‌های که اجرایی شدنش عقب افتاده و بلاتکلیف است، بسیار است و این نوشته مجال رسیدگی به تمام آنها را ندارد.

چیزی که هست و باید در باب آن تامل کرد این است که متاسفانه در سال‌های گذشته بحث احیای بافت‌های فرسوده، طرح تعریض، اصلاحات هندسی و بسیاری از طرحهای دیگر مطرح بوده است، ولی اجرای آن به کندی انجام می‌شود و یا در بعضی نقاط بهتر است بگوییم اصلاً نمی‌شود! و نباید فراموش کرد که طرح‌های مذکور، صرفاً به شهری مثل محمدشهر تعلق ندارد و قابل بسط به تمام کلانشهر کرج و استان نوبنیاد البرز است و یا به قول قدما: مشتی است نمونهٔ خروار!

با ادامه این روند، قطعاً نمی‌توان به سرانجام این طرح‌ها که نتیجه‌اش، هماهنگی، زیبایی، چشم‌نوازی و... که لازمه‌ آرامش روانی ساکنان یک شهراست امیدوار بود.

 گزارش از سعید پورمند

کد خبر 1602191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha