۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۱:۱۲

نشست علوم انسانی اسلامی-2/

علوم‌انسانی رایج نیازهای جامعه را محقق نمی‌کند

علوم‌انسانی رایج نیازهای جامعه را محقق نمی‌کند

دبیر علمی نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه ما علوم انسانی را برای این می خواهیم که در اداره زندگی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا در تربیت افراد جامعه از آن بهره ببریم، گفت: وقتی با نگاه اسلامی به اهدافمان در زندگی اجتماعی و فردی می نگریم، متوجه می شویم که علوم انسانی رایج این اهداف را محقق نمی کند.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست بررسی و تشریح برنامه‌های نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی و ضرورت علوم انسانی اسلامی با حضور حجت الاسلام رضا غلامی رئیس شورای سیاست گذاری این کنگره و دکتر عطاء الله رفیعی آتانی دبیر علمی این کنگره و عضو هیئت علمی جامعة المصطفی در خبرگزاری مهر برگزار شد.

دکتر عطاء الله رفیعی آتانی دبیر علمی نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی و عضو هیئت علمی جامعة المصطفی در این نشست در مورد ضرورت پرداختن به علوم انسانی اسلامی گفت: رویکرد اسلامی به علم انسانی هم در کشور ما و هم در کشورهای دیگر از منظرهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: یکی از مهمترین مسائل در این زمینه بحث نقایص نظریات علم انسانی برای سیاست گذاری و برنامه ریزی اجتماعی یا حتی تعلیم و تربیت افراد در زندگی فردی است؛ یعنی ما علوم انسانی را برای این می خواهیم که در اداره زندگی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و...و یا در تربیت افراد جامعه از آن بهره ببریم، اما وقتی با نگاه اسلامی به اهدافمان در زندگی اجتماعی و فردی می نگریم، متوجه می شویم که این علوم انسانی رایج این اهداف ما را محقق نمی کند.

دبیر علمی همایش جهانی علوم انسانی اسلامی تأکید کرد: رویکرد دوم این است که موضوع علوم انسانی انسان و جامعه و در واقع کشف و شناخت زندگی فرد و جامعه است؛ انسان در جوامع گوناگون دارای نمودهای واحدی نیست و در واقع انسان در همه جوامع مثل هم نیست، انسان ایرانی و جامعه ایرانی با جامعه اروپایی و آمریکایی و آسیایی در عین شباهتها، تفاوتهای اساسی هم با یکدیگر دارند.
 
وی افزود: اگرعلوم انسانی جهانی تلقی شود و فکر کنیم "علم" واحد است و برای فهم انسان برای همه جوامع مفید است در واقع این تفاوت را نادیده می گیریم و فقط به شباهتها فکر می کنیم در حالیکه این تفاوتها برای شناخت مفید است.
 
دکتر رفیعی یادآور شد: با نگاهی به این تفاوتها متوجه می شویم که علم دارای ماهیت فرهنگی و اجتماعی و به تعبیری ماهیت بومی است و این علم مختص بوم غرب است و این علوم به درد فهم ما نمی خورد چون موضوعات ما دارای خصوصیات جامعه ماست بنابراین علمی مخصوص به ما باید باشد.
 
وی با تأکید بر اینکه همه جوامع باید علم بومی در حوزه علوم انسانی داشته باشند؛ افزود: از آنجایی که بوم ما دارای ویژگیهای اسلامی است یعنی فرهنگ و تاریخ و... ما دارای ویژگیهای اسلامی است طبیعتاً علم هم دارای این ویژگیها خواهد بود. حتی اگر کسانی داعیه دار علم بومی باشند در جامعه ما به علم اسلامی می رسند چون بوم ما فرهنگ و سرزمین و اقتضائات ما اسلامی است.
 
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی با اشاره به مبانی علم تصریح کرد: سومین نکته این است که علوم بر یکسری مبانی استوارند که این مبانی مبانی فلسفی است و نوع نگاه به انسان و به هستی در آن نهفته است. چون مبانی این علوم رایج، مادی است و انسان را تنها از منظر مادی مطالعه می کنند که زندگیش در این زندگی مادی به پایان می رسد لذا علوم شان نیز در همین چارچوب می گنجد بنابراین عمل به مقتضای نظریات آنها به این معنی است که ما انسان را در زندگی مادی حصر کنیم .
 
رفیعی تأکید کرد: ما معتقدیم انسان فراتر از این مسائل مادی است و یک ماهیت مجرد از ماده و معنوی و الهی دارد اگر با این دیدگاه به انسان بنگریم دیگر انسان را یک موجود صرفا مادی نمی بینیم و نظریات هم صرفاً مادی نیست.

دبیرعلمی "نخستین کنگره جهانی علوم انسانی اسلامی" در ادامه با اشاره به محورهای نه گانه این کنگره گفت: محورهای اصلی کنگره به 9 بخش تقسیم شده است که هر محور را به عنوان یک کمیسیون تخصصی در یکی از مراکز علمی مشارکت کننده در برگزاری کنگره علوم انسانی اسلامی مستقر کرده ایم.
 
وی افزود: این 9 کمیسیون تخصصی بعدها به عنوان قطب علمی در مجموعه مراکز مشارکت کننده در کنگره مستقر می شوند که این 9 محور شامل کمیسیون فلسفه و روش شناسی علوم انسانی، نقد علوم انسانی متعارف، رویکردهای رایج به علوم انسانی، دستاوردهای علوم انسانی اسلامی پس از انقلاب، کاربردسازی علوم انسانی اسلامی، آسیب شناسی علوم انسانی اسلامی، علوم انسانی اسلامی و پیشرفت اسلامی، طبقه بندی علوم انسانی اسلامی و دانشگاه مطلوب علوم انسانی اسلامی است.

دبیرعلمی "نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی" در ادامه اظهار داشت: به منظور تشویق نوآوری و نظریه پردازی در قلمرو علوم انسانی اسلامی و همچنین زمینه سازی برای نقد و بررسی نظریات نوپدید در این قلرو و زمینه سازی برای تضارب آرا و ارزیابی های جدی تر مقایسه ای برای نظریات علوم انسانی اسلامی شورای سیاست گذاری " کنگره علوم انسانی اسلامی" یک جایزه جهانی را طراحی کرد.

وی افزود: این جایزه جهانی به همه پژوهشگران و صاحبنظرانی تعلق خواهد گرفت که در سراسر جهان در حوزه علوم انسانی اسلامی نظریه پردازی کرده و یا نوآوری خواهند داشت.

به گزارش مهر، "نخستین کنگره جهانی علوم انسانی اسلامی" در قالب سه نشست برگزار می شود که نشست اصلی در روز 31 اردیبهشت و نشست معارفه علمی با شرکت میهمانان خارجی و صاحبنظران برجسته کشور در روز 30 اردیبهشت در مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما برگزار می شود و نشست تخصصی دیگری به زبان انگلیسی در 2 خرداد در مؤسسه پژوهشی امام خمینی(ره) قم برگزار می شود.
کد خبر 1602821

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha