به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با فرارسیدن هفته میراث فرهنگی نشست کمیته خانه های تاریخی شهر تهران روز سه شنبه در خبرگزاری مهر با محوریت خروج بناهای تاریخی از ثبت آثار ملی با حکم دیوان عدالت اداری برگزار شد.
در این نشست ضمن اعلام خروج نخستین کلانتری ایران از فهرست میراث ملی، موضوع خارج شدن خانه تاریخی دایی جان ناپلئون( همان خانه امین السلطان یا اتحادیه) در تاریخ 22 مرداد سال 90 نیز بررسی و اعلام شد که در سال 83 پس از ثبت این خانه در فهرست میراث ملی قرار بود، سازمان میراث فرهنگی کل بنا را خریداری کند. بنابراین با رایزنی نمایندگان مجلس، مصوبه ای در بودجه سال میراث فرهنگی به قیمت 10 میلیارد تومان تعیین شد.
این بودجه در آن سال به حساب میراث فرهنگی واریز شد اما چند روایت وجود دارد که علت هزینه نشدن این پول برای خرید خانه دائی جان ناپلئون را بررسی می کند.
دبیر کمیته پیگیری خانه های تاریخی تهران در این باره توضیح داد: یک روایت آن است که می گویند در این زمان دولت عوض شد و مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران با آن بودجه، برجی را در آرژانتین خرید و پس از تغییرات بعدی سازمان، حمید بقایی با این کارمخالفت کرد و آن برج را فروختند و به خزانه دولت برگشت.
وی افزود: روایت دیگر هست که بودجه ثابت ماند و چون سال تمام شد و باید بودجه به خزانه برمی گشت. اما سید محمد بهشتی رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی می گوید این پول باید به حساب دادگستری مربوطه واریز می شد اما کارشکنی هایی انجام شد که اجازه نداد این موضوع را به نتیجه برساند.
وی افزود: حتی شنیده ها حاکی از آن است که این بودجه در جای دیگری هزینه شده است. در هر حال هنوز مصوبه 10میلیاردی میراث فرهنگی به قوت خود باقی است. با این حال سازمان میراث فرهنگی این پتانسیل را دارد که خانه را بخرد و آن را به اداره میراث فرهنگی استان تهران تبدیل کند چون همان زمان نیز هدف از خرید این خانه، تغییر کاربری آن به اداره میراث فرهنگی بود.
سجاد عسگری گفت: این خانه با 9 هزار مترمربع کاملا سالم است فقط قسمتی از آن که قبلا یک بار آتش زده شده بود، در وضعیت نامناسبی قرار دارد اما چون اکنون در این خانه سکونت وجود ندارد احتمال تخریب وجود دارد.
مردم نسبت به حفظ خانه دائی جان ناپلئون حساس شده اند
دبیر کمیته پیگیری خانه های تاریخی تهران گفت: بعد از اطلاع رسانی درباره تخریب این بنای تاریخی، مردم در رویارویی با اعضای خانواده اتحادیه به عنوان مالک خانه دائی جان ناپلئون، واکنش نشان می دهند و از آنها می خواهند که از تخریب بنا صرف نظر کنند.
وی گفت: خانه اتحادیه برای مردم با اهمیت شده چرا که این خانه دیگر هویت 20 میلیون تهرانی محسوب می شود و در صورت نابودی هویت این افراد از بین می رود. البته حق و حقوق خانواده اتحادیه داده نشده است و به همین دلیل آنها می خواهند که این خانه را تخریب کنند. ولی باید گفت که نباید هویت چند میلیون نفر را فدای 50 مالک این خانه کرد.
عسگری گفت: چندی پیش در مجاورت خانه اتحادیه گودبرداری شده بود که شهرداری دستور توقف آن را صادر کرد با این حال مالک قصد دارد یک طبقه تجاری و سه طبقه انبار در زیر زمین بسازد البته ممکن است این یک طبقه در آینده بلندتر شود.
وی افزود: این خانه در حریم هایی قرار دارد که این حریم ها مصوب نیستند اما قانون مصوب شورای شهر تهران در سال 85 وجود دارد که درآن آمده تا یک پلان بعد از بناهای ثبت شده، حریم وجود دارد و بناهای جدید دیگر باید همسو با آن بنا ساخته شوند. این حریم بعد از تئاتر پارس که در فهرست میراث ملی ثبت است قرار دارد و اگر ساخته شود باید همسو با حریم این تئاتر ساخته شود.
کمیته پیگیری خانه های تاریخی تهران در نشست خبرگزاری مهر اعلام کرد که اگر هر نهادی این خانه را بخرد از طرف هنرمندان و انجمن ها و افکار عمومی از این اقدام ارزنده حمایت معنوی می کنیم. از سویی 450 نفر هنرمندی که به قالیباف برای حفط این خانه نامه نوشتند نیز از این اقدام فرهنگی حمایت می کنند.
نظر شما