۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۰:۰۲

فیلسوف آمریکایی درگفتگو بامهر:

تعالی علوم‌انسانی لازمه توسعه و رفاه/ مدرنیته انسان را به تاریکی می کشاند

تعالی علوم‌انسانی لازمه توسعه و رفاه/ مدرنیته انسان را به تاریکی می کشاند

یک استاد علوم سیاسی و فلسفه دانشگاه دوک آمریکا معتقد است: توسعه پایدار مستلزم تداوم رفاه بشر است و اینگونه رفاه بشر مستلزم علوم انسانی و رشد و تعالی آن است.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مسائل عمده و مهم در بحث توسعه یافتگی، توسعه همه جانبه است. این نگاه به توسعه، به توسعه یافتگی در عرصه‌های گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... اشعار می دارد.

برای تحقق چنین توسعه‌ای مسلماً علوم انسانی و رشد و پیشرفت آن حائز اهمیت است. برای نمونه با آنکه اتحاد جماهیر شوروی سابق از توسعه یافتگی در برخی عرصه ها برخوردار بود از آن به عنوان "ابرقدرت توسعه نیافته" نام برده می شد.
 
پروفسور "مایکل آلن گلسپی" استاد فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه دوک آمریکا در خصوص نسبت توسعه‌یافتگی و رشد علوم انسانی به خبرنگار مهر گفت: این اسطوره است که آنچه که به طور اساسی برای توسعه مورد نیاز است، آموزش فنی و تکنیکی است.

وی افزود: در ورای این باور اصلی مدرنیته که ما نیاز به توسعه و شادی داریم این موضوع نهفته است که این علم است که آنچه را که مورد نیاز ماست به ما ارزانی می‌دارد. در واقع این باور مدرن نیازهای انسان را به نیازهایی که از رهگذر تکنولوژی قابل تحقق هستند تقلیل می دهد.

مؤلف "نهلیسم بعد از نیچه" تأکید کرد: این نکته در این باور مورد غفلت قرار می‌گیرد که اساساً خود این نیازها چیستند و کدام یک از این نیازها برای ما اولویت دارند.

وی تصریح کرد: در واقع این باور مدرن، انسان را در یک گمراهی و تاریکی قرار می دهد و هیچ راه روشن و مشخصی مبنی بر اینکه چه چیزی را واقعاً انسان نیاز دارد فراروی او نمی‌گشاید.

گلسپی در ادامه به پرسشهای مطرح در علوم انسانی اشاره کرد و گفت: چه چیزی برای ما در جهان مدرن مورد نیاز است؟ اهمیت روابط ما با دیگران چیست؟ چه چیزهایی خوب و فضیلت هستند؟ چه مسائل و موضوعاتی از خانواده در جهان مدرن مورد تأکید است؟ ارتباط میان فرهنگ بومی و محلی و هویت روانشناختی انسانها در دنیای مدرن چیست و چه ارتباطی با بیگانگی و از خودباختگی دارد؟

مؤلف "بنیان تاریخ" تأکید کرد: اینها پرسشهایی هستند که علوم انسانی مطرح می‌کند و درصدد پاسخ به آن است. هم علوم اجتماعی و هم علوم انسانی به ویژه ادبیات و فلسفه درصدد پاسخگویی به این پرسشها هستند و با این پرسشها درگیر می‌شوند.

وی افزود: در شوروی سابق چنین پرسشهایی بی پاسخ ماند و در عوض برخی دیگر از علوم مورد توجه و تأکید جدی قرار گرفت.

این فیلسوف مطرح آمریکایی در ادامه افزود: در واقع آنچه در شوروی رخ داد این بود که نیازهای انسانها به عنوان یک انسان نادیده گرفته شد و در آن انسان به عنوان بخشی از یک ماشین درآمد که برآورنده نیازهای حکومت باشد.

برنده جایزه لئواشتراس در پایان تصریح کرد: توسعه پایدار مستلزم تداوم رفاه بشر است و اینگونه رفاه بشر مستلزم علوم انسانی و رشد و تعالی آن است.
کد خبر 1603708

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha