به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مسائل عمده و مهم در بحث توسعه یافتگی، توسعه همه جانبه است. این نگاه به توسعه، به توسعه یافتگی در عرصههای گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... اشعار می دارد.
برای تحقق چنین توسعهای مسلماً علوم انسانی و رشد و پیشرفت آن حائز اهمیت است. برای نمونه با آنکه اتحاد جماهیر شوروی سابق از توسعه یافتگی در برخی عرصه ها برخوردار بود از آن به عنوان "ابرقدرت توسعه نیافته" نام برده می شد.
پروفسور جودی ازونی استاد فلسفه دانشگاه تافتس و فیلسوف معروف آمریکایی در این دانشگاه در خصوص نسبت توسعهیافتگی و رشد علوم انسانی به خبرنگار مهر گفت: زمانی یک کشور میتواند در مسیر توسعه همه جانبه گام بردارد که میزان رشد فکری مردم آن جامعه بالا باشد.
وی افزود: زمانی در اقتصاد، سیاست و ... می توانید توسعه یافته باشید که رشد فکری جامعه نیز بالا باشد. یعنی شرط اینکه بتوانید توسعه پایدار داشته باشید رشد و توسعه فرهنگی و فکری است.
مؤلف "معرفت و مرجع در علوم تجربی" تصریح کرد: برای نمونه وقتی در اقتصاد میتوان به خصوصی سازی و رقابت آزاد دست یافت که آزادیهای سیاسی نیز وجود داشته باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: این آزادیها نیز در جامعهای با علوم انسانی توسعه یافته و قوی محقق میشود. در واقع این عوامل به مثابه زنجیرهای هستند که به یکدیگر متصل هستند. نمی توان گفت که توسعه سیاسی داشته باشیم و توسعه اقتصادی نه و برعکس.
مؤلف "گفتگو درباره هیچ" یادآور شد: برای رسیدن به توسعه همه جانبه باید همه بخشها و حوزهها به درجهای از توسعه یافتگی دست یافته باشند.
این فیلسوف آمریکایی در پایان یادآور شد: شاید کشوری مثل شوروی سابق بتواند برای مدتی در بخشی توسعه یافته باشد ولی پاسخگویی به مطالبات مردم و تأمین نیازها و خواستهای آنها نیازمند توسعه همه جانبه است.
نظر شما