۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۵:۵۱

گزارش مهر/

احمدی گیوی؛ ادیب غریب/ لزوم شناسایی و معرفی فرهیختگان اردبیل

احمدی گیوی؛ ادیب غریب/ لزوم شناسایی و معرفی فرهیختگان اردبیل

اردبیل - خبرگزاری مهر: در پی درگذشت دکتر حسن احمدی گیوی در تهران، غم و اندوه در چهره فعالان و محققان فرهنگی و ادبی استان نمایان شد اما این چهره علمی را مدیران، شهروندان و حتی چهره های دانشگاهی نمی شناسند و از خدمات این دانشمند سفر کرده بر ادبیات کشور بی خبر هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن احمدی گیوی روز دوشنبه 25 اردیبهشت ماه چهره در نقاب خاک کشید در حالی که در زادگاه خود کمتر کسی است که این چهره علمی و پژوهشگر ادبی را بشناسد تا همچنان جای خالی چهره های فرهنگی، هنری و ادبی استان در برنامه های فرهنگی و شناساندن افتخارات استان به مردم و شهروندان بیش از پیش احساس شود.

حسن احمدی گیوی در سال 1306 در گیوی که هم اکنون به یکی از شهرستانهای 10 گانه استان اردبیل تبدیل شده است، دیده به جهان گشود و در شرایط سخت آن زمان با تلاشهای خود پله های ترقی در عرصه علمی را یکی پس از دیگری سپری کرد تا امروز به یکی از چهره های فعال کشور در عرصه پژوهش ادبی و از افتخارات استان و کشور بدل شود.

وی در سال 1344 مدرک دکترای خود را با دفاع از پایان نامه خود دریافت کرد و در طول عمر 85 ساله خود بیش از 50 جلد کتاب را به رشته تحریر در آورده و بیش از 20 جلد از لغتنامه دهخدا را کار کرده بود که چنین حجم بالای کاری در سطح کشور کم نظیر است.

احمدی گیوی با حجم بالای کاری خود مثل دیگر شخصیتهای علمی و فرهنگی هم دوره خود فرد غریب و ناشناس در بین مردم اردبیل است که نشان می دهد باید برای گرامیداشت و شناساندن چهره های علمی و ادبی استان فعالیتهای بیشتر انجام شود تا مردم نیز افتخارات علمی خود را شناخته و به آن ببالند.

برخی از مردم اردبیل با اشاره به عدم تلاش نهادهای علمی و فرهنگی استان برای شناساندن چهره های استان، علت ناشناس ماندن چهره هایی همچون مرحوم دکتر احمدی گیوی را نا آشنایی مسئولان نهادهای فرهنگی و علمی استان با بزرگان و تلاشگران این عرصه ها عنوان می کنند و معتقدند وقتی مسئولان با چهره های استانی آشنا نیستند و شناختی از این چهره ها ندارند بنابراین نباید انتظار داشت که چهره های علمی و فرهنگی استان را به مردم بشناسانند.

ضرورت ورود دانشگاه ها در معرفی فرهنگ و ادب استان

یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد ادبیات در اردبیل با اشاره به کم کاری نهادهای ادبی در زمینه شناساندن چهره های ادبی استان به خبرنگار مهر گفت: نهادها و تشکلهای ادبی باید در این زمینه کارهای ماندگاری از خود به جای بگذارند که متاسفانه چنین حرکتی در تشکلهای ادبی استان دیده نمی شود و این تشکلها تنها به برگزاری گاه و بی گاه جلسات شعر یا نقد ادبی اکتفا می کنند.

رامین قهرمانی با بیان اینکه شناساندن چهره های ادبی باید به یکی از برنامه های مستمر تشکلهای ادبی تبدیل شود، اضافه کرد: برخی از تشکلهای و اعضای آنها به جای آنکه به مطالعه آثار و تالیفات چهره های استانی و کشوری بپردازند ترجیح می دهند از کتب افراد و نویسندگان خارجی استفاده کنند که با توجه به عدم همخوانی فرهنگ کشورها چنین کتابهایی تاثیر چندانی نمی توانند داشته باشند.

وی با اشاره به خدمات ارزنده مرحوم احمدی گیوی به عرصه ادبی کشور افزود: احمدی گیوی بیش از 60 سال در زمینه علمی و ادبی در کشور به کار تحقیق مشغول بوده اند اما جای بسی تاسف است که در زادگاه خود مراسمی برای این چهره علمی و دانشگاهی برگزار نمی شود.

قهرمانی با اشاره به تحقیقات احمدی گیوی در زمینه ادبی تصریح کرد: دکتر احمدی پایان نامه دکترای خود را در موضوع "دستور تاریخی فعل" ارائه کرد که برای این کار هفت سال زحمت کشیده و بیش از 75 هزار فیش تحقیقی تهیه کرده بود تا یکی از کارهای علمی صورت گرفته در زمینه فعل نثرهای تاریخی را به نام خود ثبت کند.

این دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات احمدی گیوی را یکی از چهره های تلاشگر در تدوین لغتنامه دهخدا برشمرد و گفت: احمدی گیوی با دعوت محمد معین از سالهای دهه چهل همکاری خود را با لغتنامه دهخدا شروع کرد که این همکاری نزدیک 50 سال طول کشید و احمدی گیوی در طول این مدت 24 جلد از مجموع 222 جلدی لغتنامه دهخدا را تالیف کرد که تاکنون هیچ مولف و محققی نتوانسته 24 جلد از لغتنامه را تالیف کند.

مدیران اردبیل به چهره های فرهنگی بی توجهند

وی با انتقاد شدید از مدیران فرهنگی و علمی استان به دلیل کم توجهی به چهره های علمی و آشنا کردن جامعه با این چهره ها اضافه کرد: مسئولان فرهنگی و علمی استان باید با دعوت از چنین اشخاصی و برگزاری مراسمهای مختلف مقدمات استفاده دانشجویان و مردم استان از علم چهره های علمی استان را هر چند برای مدت کوتاه و حتی یک روزه فراهم نمایند تا مردم استان و به خصوص دانشجویان بتوانند از تحقیقات چند دهه چهره ای همانند دکتر احمدی گیوی استفاده کنند.

قهرمانی با اشاره به عدم برگزاری مراسم گرامیداشت از چهره های دانشگاهی و مطرح استانی تصریح کرد: در استانهای دیگر چهره های مطرح استان در داخل و خارج کشور شناسایی و برای آنها مراسم گرامیداشت و تجلیل از یک عمر تحقیق و پژوهش برگزار می کنند اما در اردبیل هنوز چنین کارهای فرهنگی انجام نمی شود.

این شهروند اردبیلی علت عدم برگزاری مراسم گرامیداشت برای چهره های علمی و دانشگاهی در استان را عدم شناخت مدیران و مسئولان از چهره های ماندگار استان عنوان کرد و افزود: وقتی مدیران نهادهای علمی و فرهنگی استان شناختی از چهره های ماندگار ندارند نباید از آنها انتظار برگزاری مراسم تجلیل و گرامیداشت چهره های استان را داشت چون قدر زر زرگر شناسد و قدر گوهر گوهری.

احمدی گیوی چهره ماندگار ادبیات کشور است

یکی از داستان نویسان اردبیل احمدی گیوی را از چهره های ماندگار استان در عرصه ادبی دانست و گفت: احمدی گیوی بیش از شش دهه از عمر خود را صرف تحقیق و پژوهش در عرصه ادبی و علمی کرد که از این حیث یکی از برترین اساتید استان اردبیل در ادبیات کشور بود.

لطف الله شیرین زبان با بیان اینکه احمدی گیوی در طول عمر خود خدمات علمی زیادی را به کشور عرضه کرد، افزود: یکی از کتابهای احمدی گیوی "دستور زبان فارسی" است که در آن هم به ساختگرایی و هم به معنا توجه ویژه نشان داده بود که این کتاب مورد استقبال نویسندگان، اساتید ودانشجویان قرار گرفت و بارها به تجدید چاپ با تیراژ میلیونی رسید.

وی فقدان احمدی گیوی را ضایعه بزرگی برای ادبیات استان و کشور دانست و تصریح کرد: فقدان از دست دادن چهره ای همچون دکتر احمدی گیوی دردناک است اما باید با مطالعه آثار و تحقیقات چنین اساتیدی راه علمی مدنظر وی را بپیماییم.

تالیف 50 جلد کتاب حاصل 60 سال تحقیق

مولف کتاب موسرخه احمدی گیوی را استاد فراموش نشدنی ادبیات برشمرد و اضافه کرد: احمدی گیوی استادی بود که بیش از 50 جلد کتاب تالیف کرده و این کتابها که هر کدام حاصل چند سال زحمات شبانه روزی است برای همیشه در تاریخ ماندنی هستند بنابراین احمدی گیوی در تاریخ ادبیات کشور ماندنی و فراموش نشدنی است.

شیرین زبان با اشاره به عدم شناخت مردم عامی اردبیل از چهره دانشگاهی و مطرح استان گفت: متولیان دانشگاهی و فرهنگی استان باید در زمینه معرفی آثار احمدی گیوی در سطح دانشگاه و استان تلاش کنند تا مردم استان با آشنا شدن با چهره های استانی به همشهریان خود ببالند.

وی با اشاره به تحقیقات احمدی گیوی در مورد زبان ترکی افزود: دکتر احمدی گیوی در تحقیقات خود به زبان مادری خود یعنی زبان ترکی توجه ویژه ای داشت و در این زمینه هم آثار ماندگاری به جای گذاشته طوریکه کتاب دستور تطبیقی زبان ترکی و فارسی به همین منظور تالیف کرد که در آن دستور زبان ترکی را که جز به جز با دستور زبان فارسی سنجیده است.

گفتنی است ساعت 10 صبح امروز پیکر زنده یاد احمدی گیوی از روبروی موسسه لغت نامه دهخدا با حضور اساتید دانشگاه، مولفان، محققان، شاگردان این استاد و دوستدارانش تشییع و در بهشت زهرای تهران آرام گرفت.
............................
گزارش: توحید مهدوی

کد خبر 1604871

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha