پس از شکست "نیکلا سارکوزی" در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه روزنامه های این کشور با اشاره به پیروزی "فرانسوا اولاند" در انتخابات، از همراه نشدن وی با مرکل در اجرای طرح ریاضت اقتصادی برای اتحادیه اروپا خبر دادند. یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که به پیروزی نامزد سوسیالیستها انجامید، رسانه های این کشور به گمانه زنی در مورد آینده روابط برلین-پاریس پرداختند.
به نوشته این رسانه ها آینده روابط فرانسه و آلمان پس از شکست "نیکلا سارکوزی" با هاله ای از ابهام روبرو است، زیرا برنامه های رئیس جدید کاخ الیزه همخوانی چندانی با طرحهای "آنگلا مرکل" برای اتحادیه اروپا ندارد. بر این اساس اولاند در مناظره های تلویزیونی و سخنرانی های انتخاباتی خود به توافقات بدست آمده بین مرکل و سارکوزی در مورد راه حل بحران اقتصادی اروپا و اجرای طرح ریاضت اقتصادی که منتقدان فراوانی در سراسر اروپا دارد، خرده گرفته است.
در همین رابطه روزنامه محافظه کار "لو فیگارو" در مطلبی با عنوان "مرکل، جشن به پایان رسید" از پایان همراهی پاریس با طرحهای ارائه شده از سوی برلین خبر داد. روزنامه لو پاریزین نیز در مطلب مشابهی به وجود تفاوتهای بسیار بین سیاستهای مرکل و اولاند و نیز ناامیدی صدراعظم آلمان از ادامه همکاری با رئیس جمهوری سوسیالیست فرانسه اشاره کرد. از سوی دیگر روزنامه لیبرال چپ "لیبراسیون" در مورد خطر منزوی شدن مرکل در صورت پافشاری وی بر اجرای طرح ریاضت اقتصادی هشدار داد.
طی ماههای اخیر احیای محور پاریس ـ برلین برای غلبه بر مشکلات اقتصادی مالی اروپا و بویژه بحران یورو، یکی از مهمترین مسائل در تحولات اروپایی بود و از طرفی ناراحتیهای زیادی نیز در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدنبال داشت. در این میان نقش کلیدی سارکوزی در حمایت از سیاستهای مالی آلمان موجب شده تا شکست وی در انتخابات، سرآغازی بر تغییرات اساسی در سیاستهای مالی اروپا باشد.
ازسوی دیگر"فرانسوا اولاند" بدنبال استفاده از مالیات و قدرت دولت درجهت افزایش رشد ملی و بازیابی اقتصادی خواهد بود تا بتواند در بلندمدت به تراز مالی بهتری دست یابد. اولاند اخیرا اعلام کرد که بسته پیشنهادی اروپا برای حل بحران یورو را تنها درصورتی میپذیرد که بهصورت همزمان رونق اقتصادی را به همراه داشته باشد و وی نمیخواهد در یک سیاست صرفا ریاضت اقتصادی سهیم شود.
در این میان برلین با نگرانی مسئله حمایت اولاند از طرح اوراق قرضه مشترک در اروپا را بررسی میکند که به بانک مرکزی اروپا نقش مهمتری را نسبت به سیاستهای بانک مرکزی آلمان میدهد. دولت آلمان امیدوار است که نتایج انتخابات فرانسه، ناآرامیهای جدیدی در روند نجات یورو ایجاد نکند. از نظر برلین هیچ چیز برای وضعیت آشفته و متلاطم بازارها بدتر از این نیست که فرانسه و آلمان هماهنگی خود را از دست بدهند. از این رو رسیدن به توافقی شکننده برای بحران یورو طی ماههای گذشته و مخالفت برخی کشورها بهخصوص انگلیس، مجارستان، جمهوری چک و نارضایتی برخی کشورها همچون اتریش، سوئد و یونان، با توافقات صورتگرفته آلمان و فرانسه میتواند بستر جدیدی برای مشکلات اقتصادی پولی اروپا فراهم آورد.
بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که اولاند برای تحقق برنامه های اجتماعی خود، همچنین برای کسب اکثریت کرسی های پارلمان، درباره قرارداد اروپایی ای که در جهت ایجاد ثبات بین کشورهای اروپایی منعقد شده است، باید با آلمان همکاری کند. در این میان همه اتحادیه ها به استثنای حزب دموکراتیک کار، خواهان اتخاذ تدابیری جدی برای بازسازی و توسعه اقتصادی، در کنار تدابیر اتخاذ شده برای کنترل هزینه های عمومی هستند. با این حال جناح چپ هشدار داده است که از تایید و تصویب هر گونه قرارداد بودجه ای خودداری خواهد کرد. این حزب در این باره در خواست رفراندوم داده است.
فرانسوا اولاند می داند که رسیدن به هرگونه سازش و مصالحه با آلمان، درباره توسعه اقتصادی امری بسیار ظریف و حساس خواهد بود. از طرف دیگر وی به خوبی می داند که پیروزی و یا شکست وی در این زمینه می تواند باعث و یا مانع استقبال سیاسی و اجتماعی شهروندان و سیاستمداران فرانسوی از وی شود. از سوی دیگرانتخاب اولاند بابرنامه های سوسیالیستی نیز دارای عواقبی در تعاملات اروپایی خواهد بود و میتواند بحث های جدیدی را در همکاری بین 27 کشور عضو اتحادیه اروپایی و بخصوص در برخورد با چالش دو ساله اخیر مالی اروپا بوجود آورد.
انتخاب اولاند ممکن است روابط گسترده پاریس برلین را با شک و تردید زیادی مواجه کند و محور فرانسه - آلمان در تعاملات اروپایی را زیر سئوال ببرد و دولت مرکل را به واکنش در برابر دولت آینده اولاند وادارد.انتخاب فرانسوا اولاند میتواند انتخابی سرنوشت ساز برای کل اروپا ارزیابی شود. زیرا با توجه به تحولات اخیر اروپا و مشکلات اقتصادی پولی اروپا طی دو سال گذشته و بحران یورو، قطعا پیروزی فرانسوا اولاند به معنی تغییری بزرگ در جهت گیریهای مالی در فرانسه، آلمان و در مقیاسی بزرگتر در تمام حوزه یورو خواهد بود.
می توان گفت اولاند به این نتیجه رسیده است که سیاستهای سارکوزی در تبعیت از آلمان موقعیت فرانسه را مخدوش کرده است. لذا دولت وی به دنبال استفاده از مالیات و قدرت دولت در جهت افزایش رونق تجاری و بازیابی اقتصادی خواهد بود، تا بتواند در بلند مدت به تراز مالی بهتری دست یابد. از طرفی با توجه به رکود و مشکلات اقتصادی گسترده در کشورهای مختلف اروپایی که از سال 2008 همچنان باقی مانده و حتی تشدید شده است. به همین دلیل پیروزی اولاند و تغییر سیاست های فرانسه میتواند علامتی برای تغییر رویه در تمام اروپا باشد و در آینده نزدیک ایجاد تغییراتی در دولتهای اروپایی دور از ذهن نخواهد بود.
با این حال رسانه های دو کشور در انتظار پیامدهای نخستین دیدار روسای دولتهای خود در مریلند آمریکا هستند. اولاند قرار است در نشست جی هشت درباره مسائل مختلفی چون نشست آتی ناتو، وضعیت نیروهای خارجی در افغانستان و مشکلات مالی جهان گفتگو کند .
در نهایت اگرچه ممکن است انتخاب اولاند به ریاست جمهوری فرانسه موجب تاثیرات شگرفی بر سیاست های فرانسه در قبال محور پاریس – برلین ازجمله نحوه اداره امور اتحادیه اروپا و بویژه مسائل پولی و مالی آن شود، اما به نظر می رسد آلمان و فرانسه تأمین منافع خود را همچنان در هماهنگی هرچه بیشتر اتحادیه اروپا ببیند و بر پیشبرد روند همگرایی اتحادیه اروپا وتقویت محور پاریس – برلین تأکید کنند.
نظر شما