سرپرست اداره کل موزهها و اموال منقول فرهنگی، تاریخی به خبرنگار مهر گفت: کل کشور را به 10 منطقه تقسیم کرده ایم مانند منطقه فارس، خراسان، غرب و ... که فراتر از یک استان به معرفی فرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه می پردازد این موزه ها قرار است در قالب 14 موزه منطقه ای در 14 استان کشور راه اندازی شود.
ابراهیم حجری از تاسیس 115 موزه جدید در کشور از سال 84 تا کنون خبر داد و گفت: تا قبل از سال 84 تنها 97 موزه در کشور وجود داشت.
حجری از افتتاح 13 موزه محلی در سطح کشور خبر داد و گفت: تعدادی از این موزه ها در هفته میراث فرهنگی افتتاح می شوند اما این جریان تا آخر سال ادامه دارد و ادارات کل میراث فرهنگی استانهای کشور به فراخور نیاز استان خود موزه های مردم شناسی و غیره را متناسب با امکاناتی که داشتند راه اندازی کرده اند.
ساخت بزرگترین موزه ملی کشور
وی همچنین درباره احداث بزرگترین موزه ملی ایران که چندی پیش رئیس سازمان میراث فرهنگی قول ساخت آن را داده بود و گفته بود که این موزه در حد موزه لوور گسترده است توضیح داد: موزه ملی کنونی که چندین دهه گذشته ساخته شده است کفاف اشیای موزه ای را نمی دهد چون در طول این سالها اشیای زیادی کشف شده است و ما نتوانسته ایم موزه ای در خور این تعداد اشیا از کل کشور آماده کنیم.
حجری ادامه داد: آقای موسوی پیشنهاد داده یک موزه ملی یا حتی در سطح بین المللی در کشور ایجاد شود بنابراین هماهنگی اولیه آن انجام شده است و درخواست زمین به وزارت مسکن داده شد. حتی رئیس جمهور نیز با این امر موافقت کرد که در یکی از مناطق شهر تهران زمینی در حدود 10 تا 20 هکتار در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گیرد بنابراین ساخت این موزه اکنون در مرحله مطالعه و واگذاری زمین است.
سرپرست اداره کل موزهها و اموال منقول فرهنگی، تاریخی درباره اینکه چرا برخی از موزه ها در کشور بلاتکلیف رها شده اند اما بودجه سازمان میراث فرهنگی صرف ایجاد موزه های جدید می شود گفت: موزه های فعلی کشور در حال رفع نواقص هستند مانند موزه دوران اسلامی که قرار است با بودجه جدید اختصاص یافته به آن تا پایان امسال تکمیل شود. همچنین موزه نقاشی پشت شیشه نیز که مدتی تعطیل بود اکنون در مکانی دیگر راه اندازی شده است.
رشد آمار بازدیدکنندگان از موزه ها
ابراهیم حجری با بیان اینکه مردم تجربه های خوبی از موزه ها ندارند و وارد فضای مناسبی موزه ای نشده اند، گفت: بحث موزه ها در کشور بحث نویی است و در مرحله ابتدایی کار قرار داریم. می دانیم که مشکلاتی در این حوزه هست و در کمیت فضای موزه ای با مشکل رو به رو هستیم اما اگر نگاهی به آمار بازدید کنندگان از موزه ها بیاندازید متوجه می شوید که مردم از موزه ها کم استقبال نکرده اند و چنانکه در سال 88 نزدیک به 17 میلیون نفر در کشور از موزه ها بازدید کردند در سال 89 نزدیک به 20 میلیون نفر و در سال 90 نیز 25 میلیون بازدید کننده وجود داشته است. این رقم کمی نیست با این حال خود را مسئول می دانیم که فضاهای مناسب تری را ایجاد و کمیت ها را جبران کنیم.
وی در پاسخ به این سال که بیشترین حجم آمار بازدید کنندگان از موزه های کشور را گروههای دانشجویی و دانش آموزی تشکیل می دهد نه مردم عادی گفت: در کشورهای توسعه یافته ای که مهد موزه های جهان هستند به طور متوسط هر نفر ساکن آن کشور سالانه یک بار از موزه ها بازدید می کند با این وجود تمام کشورها سعی می کنند که مردم حداقل سالی یک دو بار به موزه بروند. اتفاقا گروههای دانش آموزی بیشتر از همه باید آموزشهای لازم را در موزه ها ببیند.
برخی از برنامه های جانبی ربطی به فضای موزه ها ندارند
حجری با بیان اینکه برنامه های جانبی می تواند بهانه ای برای آمدن مردم به موزه ها باشد تصریح کرد: موزه فقط محلی نیست که مردم بیایند و یک شی را تماشا کنند در هیچ جای دنیا هم اینطور نیست بلکه موزه محلی است که به معرفی شی، پژوهش، آموزش و تعامل گروههای مختلف می پردازد. اما بسیاری از موزه ها هنوز نتوانسته این برنامه را اجرا کند. درحالی که باید همه برنامه ها مانند جشن ها و نشست ها و ... مرتبط با موزه و میراث فرهنگی باشد. ما نیز در موزه های منطقه ای که قرار است در 14 استان تشکیل شود این برنامه را مد نظر قرار داده ایم.
حجری افزود: می توان فعالیتهای فرهنگی مرتبط با میراث فرهنگی و میراث معنوی، پخش یک فیلم مرتبط با میراث فرهنگی را در فضای موزه ها انجام داد.
نظر شما