۱۰ خرداد ۱۳۹۱، ۱۰:۱۰

یک پژوهشگر با مهر مطرح کرد؛

اثرات مخرب سدسازی‌گریبانگیرمحیط زیست/ ادعای سدسازان راستی آزمایی شود

اثرات مخرب سدسازی‌گریبانگیرمحیط زیست/ ادعای سدسازان راستی آزمایی شود

یک پژو هشگر منابع آب گفت: ادعاهای سد سازان و طرفدارانشان باید راستی آزمایی شود تا مشخص شود که این طرح های پرهزینه که با استفاده از درآمدملی اجرا می شوند به چند درصد از اهداف اعلام شده خود دست یافته اند.

فاطمه ظفر نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: درباره فواید سد سازی، وزارت نیرو و مدیران شرکتهای سد سازی و شماری از کارشناسان و مدیران ارشد بخشهای گوناگون جامعه بسیار سخن گفته اند.

وی افزود: اما مخالفان سد سازی در مقاله های متعدد غالباً با اتکا به آمار رسمی و گفته ها و نوشته های مدیران و کارشناسان وزارت نیرو و واکاوی این اطلاعات ثابت کرده اند که در مورد نقش سدها در تأمین آب و برق گزافه گویی می شود.

به گفته ظفر نژاد، سد سازان تقریباً هیچ گاه به اثرات منفی سدها بر مردمانی که در پی سد سازی، خانه، زمین کشاورزی و چراگاه دام های خود را از دست می دهند، یا امکان ماهیگیری را در تالاب ها و مصب ها  را از دست می دهند اشاره نمی کنند.

وی در ادامه گفت: همچنین هیچگاه از بابت تأخیر های چندین ساله در اجرای طرح ها و چند برابر شدن هزینه ها نسبت به آنچه که در ابتدا اعلام کرده اند و درباره تأثیر مخرب و جبران نا پذیر سدها بر محیط زیست محوطه های تاریخی و باستانی سخن نمی گویند.

به اعتقاد این پژوهشگر منابع آب ، سد سازان حداکثر با گرفتن ارزیابی های زیست محیطی یا تأییدیه های سازمان میراث فرهنگی که در چرخه بسته مدیریت کلان دولتی همیشه موفق به آن می شوند کار خود را توجیه می کنند.

ظفر نژاد اظهار داشت: در حقیقت باید ادعاهای سد سازان وطرفدارانشان راستی آزمایی شود تا مشخص شود که این طرح های پر هزینه که با استفاده از درآمدملی اجرا می شوند به چند درصد از اهداف اعلام شده خود دست یافته اند. همچنین ضرورت دارد که یک ارزیابی تحلیلی همه جانبه از اثرات سد بر جامعه های متأثر از طرح، محیط زیست و میراث فرهنگی که سرمایه های اجتماعی و ملی ما هستند  انجام شود.

به گفته وی، چندین سال است که طرح های سد سازی و انتقال آب، به میزان بس افراطی در ایران اجرا می شود به عنوان مثال سد هایی با حجم بسیار بیشتر از آورد مهار پذیر رودخانه مانند سد کرخه و یا سدهای متعدد کارون بر روی رودخانه کارون که موجب بی آبی شهر های پایین دست شده از این دست هستند.

ظفر نژاد تصریح کرد: سدهایی مانند سد گتوند که با حل کردن کوههای نمکی موجب شور شدن آب رودخانه می شوند و یا سدهایی مانند سیمره که میراث فرهنگی را غرق می کنند همچنین برخی سدها مانند سد شورک بر روی رودخانه های غیر واقعی ساخته می شوند که آبی برای آبگیری ندارند نمونه های دیگری از سدهای مخرب کشورمان هستند.

به گفته وی، به هر حال توجه به پیامد طرح های اجرا شده، اصلاح سیاست ها و اقدام های توسعه ای راه حل های مناسبی است که باید در دستور کار قرار گیرند. 

کد خبر 1608966

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha