۲ خرداد ۱۳۹۱، ۱۵:۱۰

سمینار مسائل مطبوعات ایران-5/

فرقانی: 85 درصد مطالب نشریات محلی غیرتولیدی است

فرقانی: 85 درصد مطالب نشریات محلی غیرتولیدی است

محمد مهدی فرقانی استاد رشته روزنامه‌نگاری ضمن ارائه تحقیقی درباره وضعیت برخی از نشریات محلی در کشور گفت: 85 درصد از مطالب نشریات محلی عموما برگرفته از خبرگزاری هاست.

به گزارش خبرنگار مهر، برنامه‌های چهارمین سمینار «بررسی مسائل مطبوعات ایران؛ چالش‌ها و چشم اندازها» صبح  سه‌شنبه دوم خرداد با ارائه مقاله از سوی محمد مهدی فرقانی، امیدعلی مسعودی و مهدی فضائلی ادامه یافت.

در این برنامه مهدی فضائلی با اشاره به 5 مرحله مورد اشاره رهبر معظم انقلاب درباره تحولات نظام سیاسی ایران در 30 سال اخیر شامل مرحله وقوع انقلاب اسلامی، ایجاد نظام اسلامی، تشکیل کارگزاران نظام اسلامی و ایده تشکیل دنیای اسلام، گفت: اگرچه راهی که در 30 سال گذشته طی شده دارای آثار ارزشمند و ذی قیمت بوده ولی راه پیش روی ما برای رسیدن به فرآیند اهداف عالیه نظام اسلامی بسیار طولانی است.

این کارشناس عرصه رسانه یکی از مهمترین نیازها برای تحقق آرمان‌های نظام اسلامی را داشتن رسانه‌های اسلامی دانست و با اشاره به ویژگی‌های این نوع از رسانه‌ها گفت: اولا باید دست‌اندرکاران یک رسانه اسلامی به اینکه بر اساس دستورات اسلام عمل می‌کنند باور داشته باشند. دست اندرکاران رسانه اسلامی باید احکام فقهی مربوط به حوزه کاری خودشان را بدانند؛ امروز ما نیازمند فقه رسانه هستیم.

فضائلی داشتن رسانه اسلامی را نه خیال خام بلکه یک واقعیت دست‌یافتنی دانست و اخلاق‌مدار بودن را جزو لاینفک این نوع از رسانه‌ها توصیف کرد.

در ادامه برنامه‌های این سینمار محمدمهدی فرقانی با ارائه مقاله‌ای در بررسی محتوایی تعدادی از نشریات محلی گفت: متاسفانه اغلب مطبوعات محلی ما یا از روی تسامح و یا از سر بی‌اطلاعی با بایسته‌های خودشان فاصله زیادی دارند و در بهترین حالت تلاش می‌کنند کپی از نشریات فرانسوی باشند. در حالیکه اگر وظیفه خودشان را خوب انجام دهند بهتر می‌توانند در خدمت توسعه منطقه خودشان عمل کنند.

فرقانی طرح نیازها و به متن کشیدن آنها را توسط نشریات محلی یک وظیفه خطیر و مهم برای آنها دانست و در ادامه از انتظارات نامعقول مسئولان محلی از مطبوعات محلی، نظارت‌های مرئی و نامرئی و چشم در چشم خبرنگاران با مسئولان محلی و ترجیح نگاه ملی و فراملی بر نگاه محلی به عنوان آسیب های نشریات محلی در ایران نام برد.

فرقانی گفت: بر اساس تحقیقی که ما انجام داده‌ایم، حدود 85 درصد محتوای بسیاری از مطبوعات محلی ما، فرامحلی و حتی فرامنطقه ای است.

این استاد رشته روزنامه نگاری توجه به چهره‌های عموما دولتی به جای ارزش‌های خبری و عدم توجه جدی به آسیب‌های مناطق دورافتاده را از مشکلات نشریات محلی در ایران دانست.

فرقانی گفت: بر اساس این تحقیق، 91 درصد مطالب نشریات محلی مورد تحقیق در سبک خبر تنظیم شده است که بیش از 85 درصد آنها غیرتولیدی و عموما برگرفته از خبرگزاری‌هاست.

به گفته وی 14 درصد از رویدادهایی که در نشریات محلی پوشش داده می شوند مربوط به مرکز استان، 10 درصد مربوط به شهرستانهای دیگر استان، 6 دهم درصد مربوط به مناطق روستایی و مابقی که بیش از 75 درصد مطالب نشریات محلی را شامل می شود مربوط به مناطقی خارج از استان های دیگر است.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت ارزش های خبری «چرا و چگونه» گفت: نزدیک به 50 درصد ارزش خبری تیترهای نشریات محلی از عنصر خبری شهرت برخوردار است و کمتر به عنصر چرایی و چگونگی پرداخته می شود.

فرقانی در پایان پیشنهاد داد: باید یارانه مطبوعات محلی بر اساس میزان نزدیکی آنها با روند روزنامه نگاری حرفه ای و توسعه ای اختصاص یابد.

در چهارمین سمینار بررسی مسائل مطبوعات ایران همچنین امیدعلی مسعودی رئیس دانشگاه علوم ارتباطات سوره با ارائه تحقیقی درباره وضعیت آموزش روزنامه نگاری در ایران، گفت: علیرغم اینکه 72 سال آموزش متناوب و 55 سال آموزش آکادمیک در زمینه روزنامه نگاری داریم، همچنان اصلی ترین مشکل عرصه مطبوعات ما مشکل آموزش روزنامه نگاری است.

وی با بیان پیشینه ای از آموزش روزنامه نگاری در ایران تلاش کرد به این سئوال پاسخ دهد که چه عواملی در گسترش آموزش روزنامه نگاری در ایران نقش داشته است.

کد خبر 1609049

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha