به گزارش خبرنگار مهر، میزان دقیق تولید فرش دستباف در خراسان شمالی مشخص نیست اما بر اساس آمار غیر رسمی سالیانه بیش از 100 هزار مترمربع فرش دستباف در این استان بافته میشود.
ارزش ریالی صادرات این میزان فرش دستباف دربدترین حالت بیش از 2 هزار میلیارد ریال برآورد شده است سود سرشاری که تنها درصد کمی از آن به بافندگان فرش تعلق میگیرد.
در سال 90 صادرات فرش از مبادی خراسان شمالی صفر ریال بوده است
معاون تجارت خارجی خراسان شمالی گفت: در سال 90 هیچ گونه صادرات فرش دستباف از مبادی استان صورت نگرفته است.
مهرداد داود زاده در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: در حالی حدود 60 درصد فرش دستباف تولید خراسان شمالی صادر میشود سهم استان در این صادرات صفر ریال است.
وی افزود: در سال 89 حدود 150 هزار دلار صادرات فرش از گمرک خراسان شمالی صورت گرفته اما در سال 90 هیچ گونه صادراتی از مبادی استان انجام نشده است.
داودزاده اظهار داشت: این موضوع که 100 درصد فرش تولیدی خراسان شمالی توسط واسطه گران استانهای دیگر معامله و صادر میشود زنگ خطر بزرگی برای صنعت فرش استان است.
وی تصریح کرد:21 هزار و 500 تولیدکننده فرش دستباف خراسان شمالی درقالب 7 اتحادیه وحدود 30 شرکت تعاونی فعالیت میکنند.
تلاش استاندار برای نجات گره زرین
پیش از این استاندار خراسان شمالی ایجاد شهرک تخصصی فرش در خراسان شمالی را گره گشای تار و پود در هم بافته فرش استان بیان کرد.
ابوطالب شفقت گفت: این استان قابلیت خوبی در تولید فرش دستباف دارد و میتوان در شهرک کارگاهی بجنورد، شهرک تخصصی فرش را راه اندازی کرد.
وی اظهار داشت: شهرک کارگاهی بجنورد مکان مناسبی برای استقرار واحدهای بافنده فرش و صنایع وابسته به این صنعت همچون ریسندگی و رنگرزی است.
شفقت اضافه کرد: در شهرک کارگاهی بجنورد میتوان علاوه بر ایجاد شهرک تخصصی فرش موزه و نمایشگاه فرش دستباف نیز ایجاد کرد.
آواز خوشی که از دور به گوش میرسد
در پی دستور استاندار خراسان شمالی مبنی بر راه اندازی شهرک تخصصی فرش در استان مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان شمالی از راه اندازی بزرگترین شهرک فرش ایران در بجنورد خبر داد.
محمدرضا باقری در گفتگو با خبرنگار مهرعنوان کرد: به زودی بزرگترین شهرک تخصصی فرش ایران با زیربنای 17 هکتار در مرکز این استان احداث میشود.
وی افزود: این شهرک در فازهای گوناگون ساخته میشود و زمان بهره برداری از فاز نخست آن، شهریور 92 خواهد بود.
این مسئول اظهار داشت: اعتبار کلی پیش بینی شده برای ساخت این شهرک 250 میلیارد ریال است.
باقری یاد آور شد: بر اساس توافق بین شرکت شهرکهای صنعتی استان و مرکز ملی فرش ایران در حاشیه این شهرک موزه و نمایشگاه دایمی فرش ایران نیز راه اندازی خواهد شد.
به گفته وی استان خراسان شمالی با برخورداری از توانمندی بالا در عرصه تولید فرش دستباف جایگاه خوبی در کشور داراست که بر اساس این قابلیت طرح خوشه صنعتی فرش دستباف با حمایت شرکت شهرکهای صنعتی استان اجرایی شد.
باقری درادامه گفت: خوشه صنعتی فرش دستباف خراسان شمالی با تولید 9 درصد فرش دستباف کشور و حضور 21 هزار بافنده به عنوان یکی از کانونهای تولید فرش دستباف کشور مطرح است.
از این نمد برای همه کلاهی هست
نقشههایی که برای فرش خراسان شمالی کشیده شده، نقش و نگار زیبایی دارد اما به نظر میرسد تا زمانی که تار و پود این نقشهها به هم گره بخورد زمان زیادی باقی مانده است.
روشن است که تا موعد ساماندهی امور فرش استان، دلالان و واسطه گران تنها جولان دهندگان میدان تیره و تار کارگاههای قالی بافی استان خواهند بود.
بافندگان فرش خراسان شمالی معتقدند از این نمد که میبافند برای همه کلاهی هست، بجز برای خودشان که تار و پود عشق و محبت را بر سبزههای قالی گره میزنند.
متاسفانه سود عصاره هنر خراسان شمالی به جیب کسانی سرازیر میشود که نمیدانند در کوره دهی از این استان، دختری تنها، رویای آینده خود را با انگشتانی خونین نقش میزند.
........................
گزارش: علی خادمی
نظر شما