به گزارش خبرگزاری مهر، سید جعفر تشکری هاشمی با اشاره به قانون توسعه حمل و نقل عمومی کشور و طرح جامع ترافیک تهران به عنوان اسناد بالا دستی، افزود: به موجب این اسناد فرا دستی، 75 درصد جا به جایی ها باید با حمل و نقل عمومی (20 درصد با تاکسی، 25 درصد با اتوبوس و 30 درصد با مترو) انجام شود.
وی با اعلام این که حجم جا به جایی با اتوبوسرانی و تاکسیرانی تقریبا به همین میزان است، اعلام کرد: به عبارتی نیاز به توسعه کمی در این دو بخش نداریم و باید به سمت کیفی سازی و کیفیت بخشی به خدمات برویم، مانند اتفاقی که در اتوبوسهای تندرو (BRT) شاهدش بودیم اما در مترو باید هم به دنبال توسعه کمی و هم به دنبال توسعه کیفی باشیم.
مدیریت شهری در یک برنامه ریاضتی حمل و نقل را توسعه می دهد
معاون شهردار تهران با اشاره به این که سهم جا به جایی مترو در تهران از 5/4 درصد در سال 84 الآن به حدود 10 درصد رسیده، اظهار کرد: جا به جایی روزانه بیش از دو میلیون نفر رقم خوبی برای متروی تهران است اما تا رسیدن به سهم جابه جایی 30 درصدی مترو فاصله خیلی زیادی داریم و از برنامه عقب هستیم و باید تلاش کنیم تا سهم مترو را به 30 درصد برسانیم.
تشکری هاشمی با بیان این که مترو در واقع به عنوان یک پروژه مشارکتی بین دولت و مدیریت شهری تعریف شده که هر دو باید آورده 50 – 50 داشته باشند، تصریح کرد: متاسفانه در تحقق 50 درصد دولت مشکلات عدیده ای داریم و چاره ای جز تامین سهم دولت از منابع درآمدی شهرداری تهران که عمدتا از محل عوارض و مالیات از مردم تامین می شود، نداریم.
وی با تاکید بر این که شهرداری تهران یک برنامه ریاضتی برای خودش تعریف کرده که بر اساس آن بیش از 40 درصد از اعتبارات سالانه اش را به موضوع حمل و نقل شهری اختصاص داده و منابع خود را عمدتا به این سمت آورده، اضافه کرد: برای نمونه امسال از حدود 10 هزار میلیارد تومان بودجه شهرداری تهران، 42 درصد به حمل و نقل شهری اختصاص پیدا کرده است.
چرا مردم تهران به آن چه استحقاق آن را دارند نمیرسند؟
معاون شهردار تهران با بیان این که این اعتبار 42 درصدی به موضوعات حمل و نقل و جا به جایی، شبکه معابر و زیرساخت-های حمل و نقلی اختصاص پیدا می کند، اظهار کرد: در این میان حدود 1500 میلیارد تومان مستقیما در اتوبوسرانی و مترو هزینه می شود و این کاری است که هر سال در شهرداری تهران انجام می شود و البته مجلس سالانه اعتباراتی برای اتوبوسرانی و مترو در نظر می گیرد که در واقع این همان نقطه ای است که معمولا محقق نمی شود و با مشکل مواجه شده و برنامه عقب می افتد.
مهندس تشکری هاشمی با تاکید بر این که در بسیاری از شهرها بخش عمده ای از هزینه حمل و نقل عمومی را دولت متقبل شده اما متاسفانه مردم تهران به آن چه استحقاق آن را دارند نمی رسند، تصریح کرد: قانون گذار سهم 50 درصدی برای دولت پیش بینی کرده و اگر این مهم محقق شود، توسعه مترو بدون هیچ گونه دغدغه ای بر اساس طرح جامع پیش خواهد رفت.
وی با ذکر این نکته که در قانون توسعه حمل و نقل عمومی، قانون گذار سالانه 10 هزار میلیارد تومان که 40 درصد آن برای حمل و نقل درون شهری است پیش بینی کرده، اضافه کرد: از 4 هزار میلیارد تومان درون شهری، یک سوم یعنی 1300 تا 1400 میلیارد تومان سهم تهران است که با پولی که شهرداری تهران گذاشته، توسعه 22 کیلومتری مترو می تواند محقق شود.
اطلاعاتی که به مدیران ارشد می دهند دقیق نیست
معاون شهردار تهران در جواب این سوال که پاسخ های اسفند ماه سال گذشته ریاست جمهوری در مجلس در مورد توسعه مترو و اعداد و ارقامی که در این خصوص ارائه دادند چقدر قانع کننده بوده، گفت: گاهی اوقات اطلاعاتی که در اختیار مدیران ارشد گذاشته می شود، دقیق نیست و اگر به این عزیزان اطلاعات دقیق داده شود، این گونه ابهامات پیش نمی آید.
تشکری هاشمی در توضیح بیشتر این موضوع خاطرنشان کرد: در مجلس گفته شد این دولت 8 برابر دولت¬های گذشته به متروی تهران کمک کرده و اینجانب بدون این که وکیل و وصی دولتهای قبل باشم باید اعلام کنم با نرخ دلار امروز نزدیک به 2500 میلیارد تومان تا قبل از سال 84 بابت مترو اعتبارات دریافت شده اما کل بودجه ای که از سال 84 تا پایان سال 90 برای مترو دریافت کرده ایم، 1074میلیارد تومان بوده یعنی کمک دولت های گذشته به مترو 5/2 برابر این دولت بوده است.
نظر شما