به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، بافتهای فرسوده محدوده مرکزی ارومیه علاوه بر دارا بودن مشکل شهرسازی دچار معضلات اساسی از جمله نبود امکان ارائه خدمات شهری، فرسوده بودن قلب اقتصادی هستند که تبدیل شدن برخی بناهای نیمه تخریب شده به محل انباشت زباله، گردهمایی معتادان، مشکلات فرهنگی، بهداشتی و اجتماعی برای ساکنان و اصناف این محله ها گوشه هایی از این چالش هاست.
متاسفانه عمده اصناف، مراکز ارائه خدمات پزشکی و خرید ارومیه در محدوده بافت فرسوده ایجاد شدهکه وجود ترافیک یکی از مشکلاتی استکه مردم این مناطق با آن دست به گریبان بوده و طی دوماه گذشته اجرای طرح تردد زوج و فرد کمی از بار این معضل کم کرده است.
نبود امکان ارائه خدمات آتش نشانی و اورژانس پزشکی نیز در برخی کوچه های باریک واقع در این بافتها از دیگر مشکلاتی است که تا زمانیکه بافت موجود تخریب و براساس اصول شهرسازی بازسازی نشوند از بین نمی رود.
احیای بافت های فرسوده آذربایجان غربی نیازمند سرمایه گذاری کلان است
عضو سازمان نظام مهندسی آذربایجان غربی سرمایه گذاری کلان را تنها راه حل نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده آذربایجان غربی دانست و گفت: متاسفانه تا کنون هیچ سرمایه گذاری اقدام به خرید و اجرای طرح مورد نظر دولت در بافتهای فرسوده نکرده است.
وی مشارکت مردمی در نوسازی محله ها و بافت فرسوده از طریق معرفی به بانکها برای اخذ تسهیلات را سیاست اصلی دولت برای نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده عنوان و اعلام کرد: تا کنون اقدام چشمگیری در این راستا انجام نشده است.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی آذربایجان غربی امید به مشارکت مردم در احیا بافتهای فرسوده را ملاکی برای توسعه شهرها ندانسته و ابد، خواستار فاز بندی طرحهای بافت فرسوده و اعطای تسهیلات بانکی به سرمایه گذاران شد.
مشکلات حقوقی مانع اصلی بازسازی بافتهای فرسوده
مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری ارومیه نیز با بیان اینکه وجود مشکلات حقوقی مانع از بازسازی بافت فرسوده و مرکزی شهر ارومیه شده، معتقد است: محدوده مرکز، بازار قدیم و مراکز تجاری شهر ارومیه به دلیل فرسودگی چهره نامطلوبی به شهر داده و تاکنون به دلیل مشکلات حقوقی بازسازی این مناطق امکان پذیر نبود.
امیر ابراهیمی با اشاره به اینکه مالکان بافت فرسوده در محدوده خیابان امام خمینی (ره) این شهر تماملی به نوسازی ندارند، ادامه می دهد: با توجه به وضع شهر ارومیه و قرارگیری در مسیر حمل و نقل بین المللی توجه بیش از پیش به تغییر منظره شهری و زیباسازی آن بسیار ضروری بوده و این در حالی است که تاکنون اقدام قابل وجهی در این زمینه انجام نشده است
وی از اتمام مطالعات خیابان امام خمینی (ره) در مرحله شناخت و ساماندهی بدنه خبر داده و می گوید: هم اکنون در حال ارائه به مراجع برای تصویب هستیم که طرحهای قابل اجرا و سود آور برای مالکان و سرمایه گذاران در خیابان امام (ره) ارومیه ارائه می شود.
وی از انجام مطالعات طراحی شهری پلاک های بلافصل و بافت های توسعه نیافته مجاوز خیابان امام (ره)، در قالب این طرح خبر داد و گفت: امیدواریم در حداقل زمان با فراهم شدن امکانات لازم عملیاتی شود که یکی از زیر طرحهای شاخص این مطالعات، بهسازی بدنه شهری میدان ولایت فقیه و تبدیل فلکه آن به یک میدان شهری و محل رفت و آمد پیاده است.
وی با بیان رعایت موازین اسلامی و ایرانی در ساخت ساختمان ها و معماری جدید، گفت: نماسازی ساختمان ها در این محل به سه سبک اجرا شده که بخش بازار با سبک صفویه، مسجد سردار با سبک قاجار و حدفاصل بین میدان ایالت تا خیام به سبک پهلوی است.
در این میان و با مطالعه اظهار نظرهای پیشین مسئولان می بینیم که هنوز در خصوص میزان بافتهای فرسوده شهر ارومیه در بین مسئولان اختلاف نظر وجود دارد بطوریکه مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری ارومیه کل مساحت بافت فرسوده واقع در حوزه استحفاظی شهر ارومیه را هزار و 400 هکتار دانسته و مدیر کل مسکن و شهرسازی آذرباجان غربی از وجود 417 هکتار بافت فرسوده با 50 هزار خانوار خبر می دهد.
بر اساس اعلام مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری ارومیه 900 هکتار از کل بافت فرسوده ارومیه مربوط به بافتهای حاشیه نشین و میانی شامل روستاها و مناطق حاشیه شهرها با قدمتی بیش از 30 سال بوده که علاوه بر فرسوده بودن ناکارآمد نیز هستند.
توسعه بی رویه و غیر اصولی شهر ارومیه مهمترین عامل افزایش بافت فرسوده در مناطق حاشیه نشین شهر و متصل شدن روستاها به شهرها است و با بررسیهای و مطالعات مهندسان دو هزار و 843 هکتار بافت فرسوده در آذربایجان غربی وجود دارد که 12 درصد کل مساحت شهری را شامل می شود.
متاسفانه مردم شهر ارومیه شاهد توسعه بی رویه به جای آپارتمان سازی و احیای بافت فرسوده مرکزی شهر بوده و در این راستا مسئولان شهرسازی و مدیریت شهری باید برنامه ریزیهای لازم برای بهینه سازی استفاده از زمین و توسعه درون شهری و ارتقای سطح دسترسی ساکنان بافتهای قدیمی و فرسوده شهری به خدمات شهری و اجتماعی را انجام دهند.
در صورت اصلاح وضعیت و بازگرداندن مجدد بافت های فرسوده به حیات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی شهر و قراردادن آنها در کانون توجه مدیران و مسئولان شهری گامی در جهت بهبود وضعیت ساکنان این بافت ها و جذب سرمایه گذاری برای احیای نبض تپنده اقتصادی برداشته می شود.
نظر شما