به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
حیوان آزاری به بهانه برپایی یک نمایشگاه/ غل و زنجیر به گردن حیوانات
چهارشنبه این هفته مدیرانجمن دیدهبان حقوق حیوانات از فعالیت نمایشگاهی که حیوانات در آن در شرایط بسیار بدی نگهداری میشوند خبر داد و گفت: در این نمایشگاه یک خرس در شرایطی به غل و زنجیر کشیده شده که مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست هیچ برخوردی نمیکنند.
شهرام امیری شریفی با بیان این مطلب افزود: این نمایشگاه که در آن سابقه فرار یک قلاده خرس در یکی از شهرها ی کشور وجود دارد با مجوزهای خاص اقدام به حمل، نگهداری و نمایش حیوانات در شرایط بسیار اسفناک می کند.
به گفته وی، وقتی کار فرهنگی با مجوز سازمان محیط زیست بدون نظارت و این گونه باشد، شکار خرس و پلنگ و انواع و اقسام حیوان آزاری به دست افراد نا آگاه جامعه چندان هم عجیب نیست.
امسال برای مهار ریزگردها بودجه نداریم/ رشد 74.5 درصدی بودجه محیط زیست
معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست گفت: در سال 91 بر خلاف سال 90 که صد میلیارد تومان اعتبار برای مهار ریزگردها و ساماندهی تالابها و دریاچه ها بودجه اختصاص داده شده بود ردیف بودجه خاصی برای این مباحث در نظر گرفته نشده است.
حسن شیخ نیا در نشست خبری که سه شنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد با بیان این مطلب افزود: البته در سال 91 رشد اعتبارات اختصاص داده شده به سازمان محیط زیست برای اولین بار افزایش بسیار چشمگیری داشته و مجموعه اعتبارات هزینه ای جاری و تملک دارایی این سازمان رشدی معادل 74.5 درصد نسبت به سال گذشته داشته است.
وی افزود: اما متاسفانه با وجود تاکید دولت و رایزنیهایی که در مجلس انجام شد و همچنین برآیند نگاه مثبت مجلس و جلسات بسیار خوبی که با هیئت رئیسه مجلس و تلاشهای زیاد کمیسیون تلفیق نمایندگان در سال جاری ردیف بودجه خاصی برای مهار ریزگردها و ساماندهی تالابها در نظر گرفته نشده و مقرر شد تنها از بودجه مازاد درآمد نفتی و در صورت انجام برنامه های اولویت دار این مازاد بودجه به بحث ریزگردها و دریاچه ها و تالابها اختصاص داده شود.
ا ثرات مخرب سدسازیگریبانگیرمحیط زیست/ ادعای سدسازان راستی آزمایی شود
در این روز یک پژو هشگر منابع آب گفت: ادعاهای سد سازان و طرفدارانشان باید راستی آزمایی شود تا مشخص شود که این طرح های پرهزینه که با استفاده از درآمدملی اجرا می شوند به چند درصد از اهداف اعلام شده خود دست یافته اند.
فاطمه ظفر نژاد اظهار داشت: درباره فواید سد سازی، وزارت نیرو و مدیران شرکتهای سد سازی و شماری از کارشناسان و مدیران ارشد بخشهای گوناگون جامعه بسیار سخن گفته اند.
وی افزود: اما مخالفان سد سازی در مقاله های متعدد غالباً با اتکا به آمار رسمی و گفته ها و نوشته های مدیران و کارشناسان وزارت نیرو و واکاوی این اطلاعات ثابت کرده اند که در مورد نقش سدها در تأمین آب و برق گزافه گویی می شود.
سدسازی به شکل فعلی تیشه به ریشه محیط زیست میزند
دوشنبه هفته جاری رئیس انجمن دیدهبان کوهستان گفت: امروزه سدسازی در کشورمان شکلی به خود گرفته که حتی سرچشمههای رودخانهها را زیر آب بردهایم که ادامه این روند آشکارا تیشه به ریشه کشاورزی و دامداری کشور میزند.
عباس محمدی با بیان این مطلب افزود: سد سازی به عنوان یک رشته ساختمانی پول ساز و کاری که جلوه های نمایشی برجسته ای دارد پیشه خوبی برای گروهای اجتماعی فرادست به شمار می رود تا هم درآمد عالی داشته باشند و هم در جامعه جلوه فروشی کنند.
وی با گلایه از مسئولین وزارت نیرو اظهار کرد: عدهای دوست دارند مسئله آب و محیط زیست و احداث سد بر روی رودخانه ها را یک بحث تخصصی جلوه دهند و مردم را از این مسائل دور کنند. اما واقعیت چیز دیگری است و سرنوشت آب چیزی نیست که فقط افراد خاصی بتوانند در مورد آن اظهار نظر کنند. بلکه یک کشاورز هم چون معیشت و زندگیاش به آب بستگی دارد حق اظهارنظر دارد.
محمدی افزود: ما باید به محیط زیست به طور کلی و سد سازی به صورت خاص، به عنوان یک پدیده اجتماعی نگاه کنیم.
اعتراضبه تملک اراضی سدگتوند/ قطع برق روستا برای مجبور کردن اهالی به معامله
در این روز یک کارشناس حقوقی اعلام کرد: مسئولان وزرات نیرو با وجود اینکه هنوز تملک اراضی برخی روستاها از جمله روستای گلزاری در منطقه آبماهیک در مخزن سد گتوند انجام نشده اهالی را مجبور به انجام معامله در گرمای اردیبهشت و خرداد خوزستان کرده و برق این روستا را قطع کردهاند.
محسن حیدری کارشناس حقوقی درباره وضعیت تملک اراضی روستاهای مستغرق در حوزه مخزن سدهای بزرگ گفت: مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران بعنوان متولی ساخت سدهای بزرگ و نیروگاه های برقابی در مذاکرات شفاهی خود با کارشناسان حقوقی مستقل، قبول دارند که نحوه تملک اراضی روستائیان و عشایر، عادلانه نیست ولی عملاً در جریان خرید اراضی روستائیان و عشایر بختیاری در سد گتوند علیا، به همان رویه ناعادلانه قدیمی ادامه می دهند.
ممنوعیت بهرهبرداری صنعتی جدید از تالابها/ اعتبار 300 میلیاردی برای اصلاح روشهای آبیاری
یکشنبه این هفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: از سال دوم برنامه پنجم توسعه، هرگونه بهرهبرداری صنعتی و معدنی جدید از تالابهای داخلی کشور مطلقا ممنوع است.
محمدجواد محمدیزاده در اولین همایش مدیریت و مهندسی تالابها که روز یکشنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد با اشاره به اهمیت موضوع سکونتگاه و تامین زیستگاه انسانی، اظهار کرد: از سال دوم برنامه پنجم توسعه، هر گونه بهرهبرداری صنعتی، معدنی جدید از تالابهای داخلی کشور مطلقا ممنوع است و به این ترتیب از اعمال فشار مضاعف بر تالابها جلوگیری شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی 164 میلیارد تومان اعتبار منابع برای حل مشکل دریاچه ارومیه هزینه کرد، افزود: این اعتبار در سال 91 دو برابر شده و برای اصلاح روشهای آبیاری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ساخت سد در بالا دست دریاچه ارومیه ممنوع شد/ آبپاشی راه حل مهار ریزگردها نیست
همچنین در این روز معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ساخت سد در بالا دست رودخانههایی که به دریاچه ارومیه میریزد، به طور کامل ممنوع شده است.
محمدیزاده با اشاره به وجود 19 سد در بالادست دریاچه ارومیه از چند دهه گذشته اظهار کرد: این سدها یک میلیارد و 800 میلیون مترمکعب آب را برای مصارف شرب، صنعتی و کشاورزی ارومیه و تبریز نگهداری میکند.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو مطالعاتی برای ساخت چند سد جدید در بالادست دریاچهی ارومیه انجام داده بود، تاکید کرد: با دستور رئیسجمهور ساخت هرگونه سد جدید در این منطقه ممنوع اعلام شده مگر اینکه ضرورت داشته باشد.
وی درباره اینکه آیا آبپاشی میتواند در پدیده ریزگرد موثر باشد گفت: آب پاشی قطعا راهحل مهار ریزگردها در بیابانها نیست با این حال بخشی از ریزگرد حاصل عملیات ساختمانی در داخل شهرها است که شهرداری میتواند با آبپاشی در ساخت و سازها از انتشار ریزگرد جلوگیری کند.
دستورالعمل گردشگری تالابهای کشور بزودی تدوین می شود
در این همایش معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست هم عنوان کرد: دستورالعمل گردشگری تالابها و دستورالعمل نحوه واگذاری منابع علی اصغر محمدی فاضل گفت: تجهیز تالاب ها به سیستم های پایش از اولویت های مدیریت تالاب هاست که در سال جاری برای 10 تالاب مهم کشور سیستمهای پایش آنلاین، دستگاههای اندازه گیری پارامترهای هیدرولوژیکی و کیفیت آب و پارامترهای اقلیمی راه اندازی می شود.
تعیین حریم اکولوژیک دریای خزر در انتظار ساماندهی ساخت و سازهای بخش خصوصی
در نخستین روز از هفته جاری در نشست خبری که در سازمان محیط زیست برگزار شد معاون محیط دریایی سازمان محیط زیست با بیان اینکه تعیین حریم اکولوژیک دریای خزر با توجه به احتمال پیشروی آب این دریا ضروری است گفت: تعیین حریم اکولوژیک دریای خزر در انتظار ساماندهی ساخت و سازهای بخش خصوصی است.
عبدالرضا کرباسی با اشاره به پیگیری برای تشکیل سازمان توسعه عمران سواحل در سال جاری یادآور شد: با کلیات راهاندازی این سازمان موافقت شده و هم اکنون در جلسات کمیسیون اجتماعی دولت اهداف و اساس نامه ماموریت این سازمان در دست تهیه است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای آزادسازی سواحل دریای خزر خاطرنشان کرد: چانه زنیها با سه استان شمالی کشور انجام شده و با ارگانهای دولتی توافق شده که ساخت وسازهای نابهجا در مهلت زمانی مقرر جمعآوری شوند اما در عین حال ساخت و سازهای نابه جای بخش خصوصی باقی میماند که سازمان عمران سواحل باید به آن موضوع ورود کنند.
کرباسی در ادامه با اشاره به اینکه حریم داغاب دریای خزر 60 متر است گفت سازمان حفاظت محیط زیست در حال بررسی حریم اکولوژیک دریای خزر است که قطعا از 60 متر فراتر خواهد بود و حتی در بخشهایی از دریای خزر ممکن است به سه کیلومتر برسد.
آلودگی خلیج فارس 10 برابر کمتر از حدمجاز/ روسیه متهم اول آلودگی دریای خزر
همچنین در این روز معاون محیط دریایی سازمان محیط زیست در واکنش به نظر برخی کارشناسان مبنی آلودگی ۴۰ برابر بیش از حد استاندارد خلیج فارس این گفتهها را کذب محض دانست و گفت: آلودگی خلیج فارس 10 برابر کمتر از حد مجاز است.
کرباسی مبنی بر آلودگی 46 برابری خلیج فارس نسبت به استانداردهای جهانی گفت: اینکه گفته میشود آلودگی آبهای خلیج فارس ۴۰ برابر پیش از حد استاندارد است، غیر واقعی و بدون منبع علمی است. در حال حاضر آلودگی خلیج فارس بر اساس مطالعات و اندازه گیری های سازمان محیط زیست معادل 1 تا 2 ppm است در حالیکه حد مجاز برای آلایندگی در خلیج فارس 10 ppm است. اندازهگیری آلودگی نفتی خلیج فارس نشان میدهد که غلظت مجموع هیدروکربنهای نفتی هیچگاه از سطح استاندارد که برابر با PPM۱۰ است، فراتر نمیرود.
به گفته کرباسی، ایران تنها مسئول 12 درصد از آلودگی دریای خزر است و 88 درصد مابقی به عهده کشورهای روسیه آذربایجان قزاقستان و ترکمنستان است.
استقرار صنایع بسیار اثرگذار در اطراف دریای خزر ممنوع میشود
دراین نشست خبری مدیردفتر مدیریت سواحل و تالابهای ساحلی سازمان محیط زیست اعلام کرد: بر اساس پروتکل ارزیابی اثرات زیست محیطی فرامرزی که دیماه امسال به تصویب می رسد استقرار صنایع بسیار اثرگذار در اطراف دریای خزر ممنوع میشود.
رامین شادی افزود: با تصویب این پروتکل استقرار صنایع بسیار اثر گذار در اطراف دریای خزر ممنوع می شود.
به گفته وی، صنایع بسیار اثر گذار شامل صنایع پالایشگاهی، فولاد، پتروشیمی و مجتمع های کشاورزی و دامپروری بسیار گسترده می شود.
شادی اظهار داشت: با تصویب این پروتکل صنایع کمتر اثرگذار نیزمشمول گزارش ارزیابی محیط زیست می شوند که باید تمام اعضای کمیته ارزیابی که از 5 کشور روسیه، ایران، آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان هستند استقرار آن صنعت را تأیید کنند.
تنها 2 درصد تلفات در انتقال 30 هزار کلونی مرجانی
معاون دفتر زیست بومهای دریایی سازمان محیط زیست نیزدراین نشست خبری عنوان کرد: انتقال 30 هزار کلونی مرجانی از خلیج فارس تنها 2 درصد تلفات داشت و با موفقیت به اتمام رسید.
داوود میرشکار در نشست خبری که پیش از ظهر شنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد با بیان اینکه این تجربه برای نخستین بار در کشور با چنین موفقیتی انجام شده است گفت: در طرح قبلی که حدود دوهزار و 500 کلونی مرجانی از بندر شهید بهشتی منتقل شده بود حدود 50 درصد تلفات داشتیم که البته طبق معیارهای جهانی انتقال مرجانها با 30 درصد تلفات قابل قبول است.
به گفته وی، درحال حاضر این مرجانها در مکان جدید مستقر شده و مقرر شده سازمان بنادر و کشتیرانی در ادامه همکاری با سازمان محیط زیست نسبت به ایجاد یک دیوار با بلو کهای سیمانی برای تثبیت هرچه بیشتر مرجان ها همکاری کنند.
نظر شما