دکتر حسین باهر درمورد تفاوت عرفانهای کاذب با عرفان حقیقی به خبرنگارمهر گفت: عرفانهای کاذب مانند ادیان کاذب هستند و عرفان صادق هم مثل دین صادق است. به عبارت دیگر اگر چیزی اصالت و رسالت داشته باشد صادق است و اگر نداشت کاذب است. عرفان ارتباط انسان با خدا را برقرار میکند و برای مشکلات روزمره زمینی راهحلهای آسمانی و فرا زمینی پیدا میکند.
وی با بیان اینکه عرفان صادق یعنی "عشق آن باشد که حیرانت کند/ بی نیاز از کفر و ایمانت کند" گفت: عرفان کاذب هم "هرکه شیرینی فروشد/ مشتری بر وی بجوشد" عرفان کاذب کسوت است؛ یعنی کسی ظاهری را برای یک امر معنوی درست میکند و دکانی برای ارائه کالای قلابی و غیر اصل باز میکند.
این استاد بازنشسته دانشگاه شهید بهشتی درمورد علل گرایش جوانان به عرفانهای کاذب هم اظهار داشت: یکی از دلایل استفاده از حربه تبلیغاتی شارلاتانیسم است که هر کسی میتواند از آن استفاده کند. دوم ساده انگاری بعضی از جوانان و نوجوانان است که فکر میکنند این کلاسها برایشان معنویت میآورند. سوم اینکه تجمعاتی که این تشکیلات برپا میکنند به بعضی از نیازهای جوانان پاسخ میدهد از جمله باهم بودن دختران و پسرها، که مرزهای حلال و حرام را از بین می برد. یعنی جوانان در این کلاسها رقص سماع میکنند و اصوات صوتی از خود در میکنند (ئوئو میکنند).
این رفتارشناس و آسیب شناس ادامه داد: در تنگناهای اجتماعی و اقتصادی وفرهنگی در طول تاریخ ایران شاهد این تیپ گرفتاریها و ظهور عرفانهای کاذب بودهایم. در زمان حمله مغول غارنشینیها و ئوئو کردنها رواج یافت. امروز هم در سطح جهانی گسترش یافته است. همیشه این عرفانهای دروغین بودهاند.
این استاد بازنشسته تصریح کرد: عرفان صادق به طور کلی دنبال راه حل است اما عرفان کاذب به دنبال انحلال است.
باهر درمورد آسیبهای فردی و اجتماعی عضویت در این گروهها هم اذعان داشت: از نظر فردی انسان را به جای ملکوت به هپروت سوق میدهد.از نظر اجتماعی هم افراد را نسبت به مسئولیتها و اموری که تعهد آور است میراند و از آنها زده میکند و به سمت و سوی پوچی و فلسفه "این نیز بگذرد" سوق میدهد.
وی راه نجات جوانان از این عرفانها را معرفی هردو عرفان به جوانان دانست و گفت: راه حلها را باید از اهل عرفان پرسید. همانطور که دین را از اهل آن میشود فهمید؛ عرفان صادق را هم باید اهل آن برای مردم و جوانان روشن کنند.عرفان صادق در کشور درکنار کلاسهای عرفانهای دروغین، درخشان است و انسانهای صادق باید آن را به مردم معرفی کنند.
این محقق و پژوهشگر علوم اجتماعی و رفتاری درپایان یادآورشد: صداو سیما و مراکز فرهنگی و فرهنگسراها باید جوانان را به جستجوی حقیقت عرفان تشویق کنند و گرنه با بد و بیراهه گفتن به عرفانهای نوظهور در منبر و محافل هیچ مشکلی حل نخواهد شد.
نظر شما