به گزارش خبرگزاري "مهر"، خرازي در پانزدهمين همايش بين المللي خليج فارس گفت : در شرايطي كه متاسفانه شاهد مواردي از بحران و بي ثباتي در منطقه هستيم، سخن گفتن از امنيت و همكاري منطقه اي، در حضور كارشناسان و صاحبان فكر و انديشه از كشورهاي گوناگون جهان، امري ضروري و مبرم است.
خرازي گفت : اميدوارم بحث ها و گفت وگوهاي علمي و كارشناسانه اي كه در اين همايش انجام مي شود، به نتايج مثبت و سازنده اي راهبر شود و به اعاده ثبات و امنيت در منطقه خليج فارس، بسط همكاري بين كشورهاي منطقه و تامين آسايش خاطر ملت هاي منطقه كمك كند.
وي افزود: در سراسر تاريخ، خليج فارس همواره منطقه بسيار مهمي بشمار رفته، جزاير و سواحل آن تمدن هاي بشري مهمي را در دامان خود پرورانده و مراكز قدرت سياسي و اقتصادي عمده اي در جوار اين آبراه مهم و حياتي رشد و توسعه يافته اند. امروزه، اهميت خليج فارس بخاطر منابع انرژي آن بر همگان آشكار است.
اين امر از جمله عواملي است كه موجب شده تا اين منطقه به نحوي روزافزون، از جايگاهي مهم در سياست هاي جهاني برخوردار گردد.
خرازي تصريح كرد: چنين موقعيتي، سبب شده است تا منطقه خليج فارس به دلايل متعدد راهبردي، ژئوپوليتيك و ژئواكونوميك، همواره در كانون توجهات قدرتهاي بزرگ قرار داشته و نقش تعيين كننده اي در معادلات اين قدرتها ايفا نمايد.
قابل انكار نيست كه سياست سلطه جويانه و عمدتا يكجانبه گرايانه قدرتهاي خارج از منطقه، همواره مانع عمده اي بر سر راه ايجاد ثبات در سطح خرد و كلان بوده است. بر اين باوريم كه تعامل سازنده و كارساز بين نظام منطقه اي و نظام جهاني با هدف فائق آمدن بر مشكلات ناشي از سياست هاي خودمحورانه يك نياز اساسي است.
وي گفت: دامن زدن به بي ثباتي در خليج فارس به يكي از منابع اصلي نگراني كشورهاي حاشيه آن و نيز كشورهاي ذينفع بدل گشته است. حضور گسترده نظاميان خارجي در عراق و تهديدهاي مستمر آمريكا عليه برخي از كشورهاي منطقه، در تعارض با امنيت و ثبات در منطقه خليج فارس قرار دارد. بي ترديد، تهديد امنيت و ثبات در خليج فارس، منافع كشورهاي منطقه و همچنين كشورهاي ديگري را كه از انرژي حمل ونقل و سرمايه گذاري در اين منطقه بهره مند مي شوند، مورد تهديد قرار مي دهد.
وزير خارجه تصريح كرد: ما همچنين نگران هستيم كه مداخله در امور منطقه كه اين بار با سوءاستفاده از برخي آرمانها و مفاهيم مثبت مانند دموكراسي همراه شده است، خطر رنگ باختن اين آرمانها و مفاهيم در بين مردم منطقه را دنبال داشته باشد. در شرايطي كه يك قدرت جهاني به بهانه جلوگيري از تكثير سلاح هاي كشتار جمعي و مبارزه با تروريسم، دست به اشغال يك كشور مستقل زده و تهديدهاي مشابه اي را متوجه برخي ديگر از كشورهاي منطقه كرده، اين خطر شدت مي يابد كه تروريسم و تروريست ها بيشترين بهره را از وضعيت جاري ببرند.
وي افزود: به نظر ما، اصلاحات واقعي فقط مي تواند راه خود را از درون كشورها بگشايد. دموكراسي را نمي توان با زور سرنيزه حاكم گردانيد و سياست تحميل دموكراسي از طريق مداخله و اشغال، در بين مردم جايگاهي نخواهد يافت. تصاوير زندان ابوغريب و اخبار مربوط به فساد در هزينه كردن اموال مردم عراق قطعا به آرمان هايي كه ارتقاي حقوق بشر و بهبود اوضاع اقتصادي و معيشتي مردم و جلوگيري از چپاول و بلعيدن ثروتهاي ملي را تبليغ مي كنند، لطمه وارد آورده است.
وي افزود: در چنين شرايطي، ما در نشست هاي دو و چند جانبه در سطح منطقه، كرارا بر اعتقاد خود به ضرورت و اهميت حفظ استقلال و تماميت ارضي عراق به عنوان يك كشور يكپارچه و واحد تاكيد كرده و از هر فرصتي براي محكوم كردن اقدامات تروريستي كه در خاك آن كشور صورت مي گيرد، بهره برده ايم. از آنجا كه جمهوري اسلامي ايران شكل گيري نظامي دموكراتيك و باثبات در عراق را به نفع خود و ثبات در منطقه مي داند، در عمل از همه امكانات خود براي جلوگيري از اقدامات و عوامل تشنج آفرين كه هدف ايجاد فتنه هاي قومي، مذهبي، براه انداختن جنگ داخلي و از ميان بردن امنيت و آرامش اقوام و پيروان مذاهب گوناگون در عراق را دنبال مي كنند، بهره برده است.
خرازي تصريح كرد: مردم عراق با شركت فعال و وسيع خود در انتخابات سراسري اخير، به وضوح تعهد خود را نسبت به دموكراسي و علاقه خود را به بازسازي يك عراق آزاد، مستقل و دموكراتيك نشان دادند. ما به نوبه خود حداكثر تلاش ممكن را براي كمك به برگزاري آرام و منظم انتخابات در داخل عراق و نيز شركت عراقي هاي مقيم ايران در اين انتخابات در داخل ايران انجام داديم.
وي افزود: ما اعتقاد داريم كه عراق به همه مردم عراق تعلق دارد و اكثريت بايد حقوق اقليت را بطور كامل رعايت نمايد. همزمان بر اين باوريم كه خروج سريع اين نيروهاي خارجي از عراق، مي تواند به اعاده نظم و ثبات در اين كشور كمك كند و دست دولت منتخب را براي عمل به وظايف قانوني خويش، باز بگذارد.
خرازي گفت : علاوه بر ايجاد شرايط جديد در عراق، ادامه تحولات مثبت در روابط ايران و ديگر كشورهاي منطقه خليج فارس طي سالهاي اخير شرايط را بيش از پيش براي حركت در جهت شكل گيري ترتيبات امنيتي جامعي در منطقه مناسب كرده است.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران و ديگر كشورهاي اين منطقه، مرحله تنش زدايي را پشت سر نهاده و هم اكنون در جهت تقويت اعتماد، حركت مي نمايند. در هفت سال اخير، بالغ بر80 سند همكاري با كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس به امضا رسيده و حجم مبادلات تجاري با كشورهاي منطقه در حال حاضر به حدود شش ميليارد دلار رسيده است . ايجاد زير ساختهاي همكاري بازرگاني و اقتصادي از طريق امضاي سند همكاري، اجراي طرحهاي مشترك سرمايه گذاري، صدور خدمات فني و مهندسي، پذيرش و جذب گردشگر و زائر، توسعه صادرات و همكاري در زمينه نيروي انساني متخصص صورت گرفته است.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران مايل است امكانات خود را براي رشد و توسعه اقتصادي و گسترش مناسبات سياسي و فرهنگي در بخش هاي مجاور و پيراموني اش افزايش داده و به عنوان پرجمعيت ترين كشور در حوزه خليج فارس، موقعيت جغرافيايي، نيروي انساني كارآمد و ذخاير عظيم نفت و گاز و ديگر منابع خود را در جهت توسعه و سازندگي در منطقه به كار گيرد.
ما با تكيه بر امكانات و توانايي هاي خويش، بيش از پيش براي گسترش و تعميق همكاري با كشورهاي همسايه در خليج فارس آمادگي خود را اعلام مي داريم.
خرازي گفت: خرسنديم كه انديشه تعامل و همكاري، تكيه بر استقلال، كوشش در جهت نيل به توسعه درونزا و بسط سازوكارها و نهادهاي دموكراتيك در منطقه مهم و حساس خليج فارس، رو به گسترش است. بي ترديد، افزايش درك متقابل، واقع بيني و اعتماد سازي، ملت ها و كشورهاي منطقه را به گرانيگاه وحدت و همكاري فعال، نزديك تر مي سازد. برآيند چنين رويكردي، دور كردن تهديدهاي ضدامنيت و منافع ملي و منطقه اي از خليج فارس و سرعت بخشيدن به فرايند سازندگي، گسترش همكاري ها و تعميق رشد اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي خواهد بود.
با آرزوي موفقيت براي اين همايش مهم، اميدوارم حاصل بحث ها و هم انديشي هاي شما دانشمندان و كارشناسان برجسته و با تجربه، در چارچوب طرح ها ، پيشنهادات و ابتكارات عملي تبلور يابد و در جهت توسعه، پيشرفت و ثبات در منطقه خليج فارس بكار گرفته شود.
نظر شما