۱۹ خرداد ۱۳۹۱، ۹:۱۵

گزارش خبری - تحلیلی/

جولان مسافربرهای شخصی در خراسان شمالی/ چوب لای چرخ تاکسی‌های مجوزدار

جولان مسافربرهای شخصی در خراسان شمالی/ چوب لای چرخ تاکسی‌های مجوزدار

بجنورد - خبرگزاری مهر: وجود تعداد بسیار زیاد مسافربرهای شخصی در خراسان شمالی و مشکلات موجود در این زمینه سبب شده تا دود جولان مسافربرهای شخصی و تاکسی‌های مجوزدار به چشم مردم برود.

به گزارش خبرنگار مهر، بیکاری جوانان در سطح کشور به ویژه در خراسان شمالی از یک سو و وضعیت خاص اقتصادی استان به  عنوان کم درآمدترین استان کشور از سوی دیگر سبب شده تا در چند سال اخیر مشاغل غیرمتعارف و کاذب در این استان بیش از استان‌های دیگر خودنمایی کند.

وضعیت نامناسب اقتصادی استان از لحاظ درآمد مردم، بر اساس گزارش بانک مرکزی به عنوان کم درآمدترین استان کشور و نرخ بیکاری 12.1 درصدی بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در فروردین ماه امسال، سبب شده تا بسیاری از جوانان بیکار این استان با هزار نوع قرض و قسط خودرویی ارزان قیمت خریده و لنگ به دست راهی خیابان‌ها شوند. (خراسان جنوبی استان هم سن و همطراز خراسان شمالی دارای مقام دوم کم‌ترین میزان بیکاری در کشور است!)

چوب لای چرخ تاکسی‌های مجوزدار
 
در چند سال اخیر با افزایش فعالیت مسافرکش‌های شخصی، در اغلب خیابان‌ها و معابر اصلی شهرهای خراسان شمالی مسافربرهایی را می‌بینیم که بدون داشتن مجوز و هویتی مشخص اقدام به جابجایی گسترده مسافران می‌کنند.
 
البته واضح و مبرهن است که این مسافرکش‌های بدون مجوز از روی ناچاری و بیکاری تن به این کار پرخطر داده‌اند، پرخطر هم به دلیل ذات کار مسافرکشی و افزایش احتمال تصادفات و هم به خاطر اینکه غالب این مسافرکش‌ها به علت مجرد بودن، نداشتن گواهینامه پایه 2 و ... امکان دریافت مجوز ندارند.
 
 
در نتیجه این مسافرکش‌های بدون مجوز مجبورند در همان حالی که دنبال مسافر می‌گردند چهار چشمی حواسشان به مامورین راهنمایی و رانندگی باشد که مبادا اتومبیل آن‌ها را به خاطر مسافرکشی روانه پارکینگ کند.
 
ناگفته نماند که این مسافرکش‌های شخصی دیگر به تمام چم و خم‌های این کار آشنا شده و هر کدام برای خود داعیه فرمول یک بودن دارند، به طوری که در حال حاضر در مرکز خراسان شمالی رویت این موضوع که تاکسی‌های مجوزدار در خیابان‌های شهر بدون مسافر در حال تردد بوده و سواری‌های شخصی مسافر سوار کرده‌اند به امری عادی بدل شده است.
 
حال اگر در این بین وسیله و یا کالایی با ارزش از یک مسافر به صورت اتفاقی داخل یکی از ماشین‌های بی هویت مسافرکش جا بماند، مسافر هیچ امیدی به پیداکردن نشانی از راننده ندارد، درحالی که اگر این ماشین هویت دار باشد قابلیت پیگیری وجود داشته و به احتمال زیاد نیز شیء گمشده در کوتاه‌ترین زمان ممکن پیدا می‌شود.
 
لزوم ساماندهی به شرطی که نان کسی آجر نشود
 
 با وجود بالا بودن نسبی تعداد تاکسی‌های زرد، تلفنی وتاکسی تلفنی‌های ویژه بانوان که هویت دار و ساماندهی شده‌اند و با اذعان بر سلامت و ایمنی بیشتر این خودروها، باید دید چرا اهالی بجنورد از مسافربرهای شخصی استقبال می‌کنند.
 
اگر پای درد دل راننده‌های تاکسی بنشینیم دل پردردی از این مساله دارند؛ یکی از این راننده‌ها می‌گوید: نمی‌دانم مسافرین چه فکری می‌کنند که تاکسی را رها کرده و با مسافربرهای شخصی به مقصد می‌روند؟
 
محمد حمیدی در گفتگو با خبرنگار مهر، با قبول این موضوع که مسافرکش‌های شخصی از روی ناچاری تن به این کار داده‌اند اظهار داشت: مسئولین به جای شعار دادن و ارائه آمارهای غیرواقعی برای اشتغال این جوانان اقدامی عملی انجام دهند.
 
 
وی افزود: این انصاف نیست که من هم حق کمیسیون به آژانس بدهم و هم برای دریافت مجوز هزینه بپردازم ولی مسافربرهای شخصی بدون داشتن مجوز و پرداخت هیچ گونه هزینه‌ای اقدام به جابجایی مسافر پا به پای من و حتی گاهی بیشتر و پردرآمدتر از من کنند.
 
وقتی از این راننده تاکسی نسخه‌ای برای این کار طلب کردم که چه باید کرد که نه سیخ بسوزد و نه کباب؟ با ناامیدی تاکید کرد: تنها راه جلوگیری از جولان مسافربرهای شخصی ایجاد اشتغال برای این جوانان است وگرنه تا وقتی که جوانان ممر درآمد دیگری جز این کار نداشته باشند نمی‌توان با زور و جریمه آنان را خانه نشین کرد.
 
آب باریکه‌ای به نام مسافرکشی
 
 رییس اتحادیه تاکسی‌های تلفنی بجنورد در گفتگو با خبرنگار مهر، به عدم فرهنگسازی استفاده از تاکسی تلفنی در شهر بجنورد اشاره می‌کند و می‌گوید: در شرایطی که تعداد مسافربرهای شخصی که با نرخ مصوب تاکسی‌های تلفنی اقدام به جابجایی مسافر می‌کنند زیاد است، اهالی این شهر دیگر نیازی به تماس تلفنی با دفاتر آژانس و صرف وقت احساس نمی‌کنند.
 
عباس نیستانی می‌افزاید: باید رسانه‌ها و نهادهای اجتماعی امنیت بیشتر تاکسی‌های هویت دار را به شهروندان گوشزد کنند.
 
وی یادآور می‌شود: اکنون 100 تاکسی به یسیم، 1500 تاکسی تلفنی، 35 تاکسی ویژه بانوان و بیش از 600 تاکسی زرد دارای شناسنامه و هویت دار، در بجنورد فعالیت می‌کنند که با توجه به جمعیت شهر، کافی به نظر می‌رسد.
 
نیستانی می‌گوید: یکی از دلایل افزایش مسافربرهای شخصی مهاجرت گسترده از روستا به شهر و بیکاری است که جوانان را ناگزیر می‌کند به این شغل کاذب روی آورند.
 
وی می‌افزاید: برای مقابله با افزایش فعالیت مسافربرهای شخصی به همت عمومی و همکاری مسوولان نیازداریم.
 
خط و نشان کشیدن‌های راهنمایی و رانندگی
 
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان شمالی می‌گوید: از ابتدای سال جاری برخورد با مسافربرهای غیرمجاز افزایش یافته و در دو ماه اخیر نیز 612 دستگاه مسافرکش شخصی متوقف شده‌اند.
 
سرهنگ مهدی اسماعیلی می‌افزاید: عدم ساماندهی خطوط مسافربری و تاکسی‌های شهری دلیل اصلی گسترش فعالیت مسافربرهای شخصی غیر مجاز است.
 
وی می‌گوید: خطوط تاکسیرانی بجنورد تمام شهر را به طور هماهنگ پوشش نمی‌دهد و برخی از مکان‌های پر رفت و آمد فاقد تاکسی هستند.
 
سرهنگ اسماعیلی یادآور می‌شود: گسترش مسافربرهای شخصی تهدیدی برای امنیت اهالی بجنورد بوده و برای مقابله با این مساله نیز باید برنامه ریزی اساسی صورت گیرد.
 
وی می‌گوید: جای تاسف است که با وجود 625 تاکسی زرد و هزار و 350 تاکسی معتبر تلفنی در سطح شهر باز هم با مسافرکش‌های شخصی روبه رو هستیم.
 
مساله گسترش فعالیت مسافربرهای شخصی تنها به سطح شهر بجنورد خلاصه نمی‌شود بلکه این موضوع خطوط بین شهری را نیز شامل شده است.
 
 
رییس پلیس راه خراسان شمالی نیز با بیان اینکه برخورد با مسافربرهای بین شهری در مرحله مقدماتی است و به مرحله عملیاتی نرسیده، می‌گوید: به زودی اجرای طرح ضربتی مبارزه با مسافربرهای بی هویت آغاز می‌شود.
 
سرهنگ غلامحسین علی حسین زاده با بیان اینکه غالب مسافرکش های شخصی  قوانین و اصول رانندگی را به درستی رعایت نمی کنند اظهارداشت : ساماندهی سواری های مسافرکش برون شهری در ارتقاء امنیت مسافرین و نیز کاهش تصادفات در این محور ها تاثیر بسزایی دارد. 
 
بوق‌ها برای چه کسی به صدا در می‌آید!؟
 
مدیر کل حمل و نقل و پایانه‌های خراسان شمالی با بیان اینکه اکنون 776 تاکسی زرد در خطوط بین شهری بجنورد فعالیت می‌کنند به خبرنگار مهر می‌گوید: بر اساس قانون جابجایی مسافر توسط پلاک شخصی‌ها ممنوع بوده و جریمه 300 هزار ریالی را به دنبال دارد.
 
سعید سبحانی می‌افزاید: سال گذشته 276 مسافربر شخصی بین شهری در بجنورد شناسایی شدند که بدون مجوز با خودروهای غیر ایمن فعالیت می‌کردند.
 
وی یادآور شد: مسافربرهای شخصی غالبا به دلیل عدم تاهل، عدم داشتن گواهینامه پایه 2، داشتن سوء سابقه و ... امکان قرار گرفتن زیر پوشش این اداره کل و دریافت کارت هوشمند را ندارند.
 
روز از نو، روزی از نو
 
به نظر می‌رسد هنوز مسئولان خراسان شمالی برای ساماندهی مسافربرهای شخصی چاره اندیشی نکرده وبه برنامه ریزی منسجم نیز نرسیده‌اند، چاره‌ای که بتواند نان این رانندگان زحمت کش را نبرد و از طرف دیگر نیز نمک به زخم تاکسی داران دارای مجوز نپاشد.
 
هر چه هست باز هم فردا صبح این مسافرکش‌های شخصی لنگ به دست گرفته شیشه ماشین‌ها را تمیز می‌کنند، رینگ و لاستیک‌ها را برق می‌اندازند و یا علی گویان راهی خیابان‌های شهر می‌شوند، دنده‌ها را جابجا می‌کنند به این امید که روزی خود را، از کف خیابان‌های شهر حاصل کنند و تا غروب نیز ماشینشان سر از پارکینگ راهنمایی و رانندگی در نیاورد.
........................
گزارش: علی خادمی
کد خبر 1620462

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha