به گزارش مهر، پدیده ای به نام ریزگردها که این روزها صدای همه را درآورده است را می توان مولود بی برنامگی و اهمال دست اندرکاران مربوطه ای دانست که برای منافع کوتاه مدت مهر تائید بر پروژه های صنعتی مانند سدسازی های بی رویه میزنند.
با اینکه برخی ها وقوع این پدیده در استانهای غربی و پایتخت را به عنوان مهمان ناخوانده ای از کشورهای عراق، عربستان و سوریه تعبیرکرده اند اما نباید از نظر دور داشت که علاوه بر تاثیر قطعی منشاء خارجی در ایجاد این ریزگردها، این معضل ریشه در دخالتهای غیرمسئولانه در طبیعت کشورمان هم دارد.
براساس اعلام مسئولان مربوطه با توجه به اینکه ریزگردها می توانند زمینه ورود میکروارگانیزم ها را به سیستم تنفسی تشدید کرده و علاوه بر افزایش غلظت خون مخاطرات جدی برای سیستم تنفسی ایجاد کنند، طی روزهای گذشته خیل عظیمی از مردم بدلیل این عارضه به بیمارستانها و درمانگاههای پایتخت مراجعه کرده اند اما هنوز آمار دقیقی از میزان مرگ و میر در این رابطه منتشر نشده است.
دلایل هجوم ریزگردها به پایتخت
قاسم حقانی رئیس گروه حفاظت خاک دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشوردر گفتگو با مهر اظهار داشت: درمجموع ریزگردها دو منشاء دارند؛ یک منشاء داخلی و یک منشاء خارجی که دربعد منشاء داخلی کلیه مناطقی که محل برداشت، حمل و رسوب ماسه های روان است را شناسایی و خسارتهای آنها را برآورد کرده ایم. به گفته وی، در مجموع 223 کانون بحرانی فرسایش بادی در داخل کشور داریم.
این مقام مسئول با بیان اینکه ریزگردها بسیار ریز هستند و مسافت بسیار طولانی را طی می کنند، گفت: عمده منشاء خارجی ریزگردها عراق، عربستان و بخشی از جنوب سوریه است.
وی خاطرنشان کرد: سدسازیهایی که توسط عراق، ترکیه وسوریه بر روی دجله و فرات انجام شده است (تقریبا بیش از 30 سد طی 40 سال گذشته ساخته شده است) موجب شده ورودی آب دجله وفرات به عراق کم شود و وقتی ورودی کم شود رسوبات ریزدانه ای که آبها با خود حمل می کردند، هم اکنون خشک شده و ازآب بیرون آمده اند و به خاطر اختلاف پتانسیلی که در این ناحیه ایجاد می شود ریزگردها به صورت ستونی از غبار به سمت بالا حرکت کرده و پس از رسیدن به یک ارتفاع مشخص تحت تاثیر جریانات جوی به سمت غرب یعنی ایران به حرکت در می آیند.
حقانی اساسی ترین کار را در چنین شرایطی مقابله با ریزگردها در منشاء دانست و افزود: با توجه به اینکه یکی از منشاء های ریزگردها کشور عراق است با استفاده از تصاویر ماهواره ای بدون حضور در عرصه طرحی در سطح یک میلیون هکتار برای مقابله با ریزگردها تهیه کرده ایم.
عدم همکاری عراق با طرح مقابله با ریزگردها
وی اضافه کرد: در این طرح کارشناسی اعلام شده که باید در 600 هزار هکتاراراضی کشاورزی که به هر دلیلی در عراق رها شده است، پروژه ایجاد بادشکن در اطراف مزارع و همچنین احیای اراضی بیابانی انجام شود.
رئیس گروه حفاظت خاک دفتر امور بیابانهای سازمان جنگلها و مراتع کشور درعین حال تصریح کرد: البته تهیه این طرح کافی نیست چراکه باید با حضور در عرصه بصورت دقیق ارزیابی لازم را به عمل بیاوریم. ضمن اینکه باید ازقوانین جاری آن کشوردر رابطه با انجام چنین اقداماتی مطلع باشیم.
وی با ابراز تاسف از اینکه دولت عراق تاکنون هیچگونه همکاری اجرایی در این زمینه با ایران نداشته است، گفت: با وجود اینکه سفرهای متعددی بین ایران و عراق، سوریه و ترکیه در این رابطه انجام شده اما متاسفانه در عمل هیچ اتفاقی نیفتاده است.
این مقام مسئول خواستار آن شد که از طریق مجامع بین المللی دولت عراق را موظف و ملزم به اجرای تعهداتش در رابطه با مبارزه با پدیده ریزگردها کنیم تا به توافقاتش با ایران پایبند باشد.
به گفته وی، دو مسئله "وجود نا امنی در عراق و عدم تخصیص اعتباربرای اجرای این پروژه" موجب شده است که تاکنون دولت عراق همکاری لازم را برای مهار پدیده گردوغبار انجام ندهد.
وی دربخش دیگری از این گفتگو عنوان کرد: طرح ملی گردوغبار را 2 سال گذشته تهیه کرده ایم اما متاسفانه دولت هیچ اعتباری به سازمان جنگلها برای اجرای پروژه های پیش بینی شده نمی دهد تا کار را در بخش خود شروع کنیم.
این مقام مسئول افزود: دراین طرح که در قالب برنامه ای پنجساله اجرایی خواهد شد باید درحدود 3 میلیون و 173 هزارو990 هکتار بیابان زدایی و 540 هزارو 290 هکتار جنگلکاری صورت گیرد، ضمن اینکه مراتع کشور نیز باید در این طرح تحت مدیریت قرار گیرند. به گفته وی اعتبار پیش بینی شده برای اجرای این طرح 38 هزارو191 میلیارد ریال است که تاکنون به سازمان جنگلهای هیچ اعتباری در این رابطه تعلق نگرفته است.
حقانی درعین حال تصریح کرد: البته اخیرا اعلام شده که دولت می خواهد درحدود 34 میلیارد تومان به سازمان جنگلها بدهد درحالیکه این اعتبار برای اجرای پروژه های بیابان زدایی و تثبیت شن های روان است نه اجرای طرح ملی مبارزه با گردوغبار.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه دبیرخانه مبارزه با گرد وغبار در سازمان محیط زیست مستقر شده است درحالیکه 93 درصد اعتبارات و پروژه های طرح گردوغبار که تهیه شده است مربوط به سازمان جنگلهاست وفقط 7 درصد پروژه های آن مربوط به سازمان های دیگر از جمله سازمان محیط زیست، سازمان هواشناسی و وزارت بهداشت است و به نظر می رسد این دبیرخانه باید در محل سازمان جنگلها مستقر شود.
دولت مسئول ورود ریزگردها به کشور است
از سویی دیگر، محمدرضا تابش رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه دولت در قبال وقوع مسائلی که سلامت جامعه را به مخاطره می اندازد، مسئولیت تام و تمام دارد و نمی تواند شانه از زیر بار این مسئولیت خالی کند، گفت: اگر اخلالی در سلامت، امنیت و رفاه مردم جامعه بوجود آید دولت مسئول آن است و باید پاسخگو باشد.
وی تصریح کرد: اینگونه مسائل علاوه بر داشتن اهمیت داخلی، در بعد بین المللی هم دارای اهمیت هستند و جزء مقوله هایی به شمار می روند که در بین افکار عمومی دنیا مورد قضاوت جدی قرار می گیرند.
نماینده مردم اردکان در مجلس نهم با بیان اینکه باید به مسئله ریزگردها در ابعاد ملی توجه بیشتری می کردیم، گفت: با توجه به اینکه هم اکنون درآمدهای سرشار نفتی داریم دولت باید توجه ویژه ای به محیط زیست کند.
ریزگردها حامل آلودگی های میکروبی و بیولوژیک هستند
وی با بیان اینکه ریزگردهایی که از کشورهای عراق و عربستان به ایران می آیدممکن است آلودگی های میکروبی و بیولوژیکی را باخود حمل کنند چون از کشوری به سمت ایران می آیند که درآنجا جنگ به راه افتاده و هر روز شاهد عملیات تروریستی در آن هستیم، گفت: باید این موضوع را به مجامع بین المللی ارجاع دهیم ،چراکه فقط نباید مخاصمات مرزی را به این مجامع ارجاع کرد.
تابش با بیان اینکه هم اکنون کمبود آب و هوای سالم داریم به طوریکه گیاهان به سرعت درحال از بین رفتن هستند، گفت: متاسفانه انواع گونه های گیاهی و جانوری ما در خطر انقراض قرار دارند. وی تصریح کرد: صیانت از هوای پاک، آب پاک و زمین پاک باید تبدیل به یک فرهنگ عمومی شود.
وی با اعلام اینکه پیگیری مقابله با ریزگردها را در دستور کار فراکسیون محیط زیست مجلس نهم که به تازگی تشکیل شده است، قرار خواهیم داد، از اقدامات عملی مجلس در مقابله با ریزگردهایی که از کشورهای عراق و عربستان به ایران می آیند، خبرداد.
نظر شما