به گزارش خبرنگار مهر، ماه چهره پریچهره عصر یکشنبه در گردهمایی مددکاران، کارشناسان پیگیر و همیاران طرح سپاس اظهار داشت: این مراکز در سه شهر تنکابن، بابل و ساری فعالند و انتظار می رود مددکاران ارتباط خود را با مراکز مشاوره تقویت کنند.
وی با اشاره به اهداف طرح سپاس افزود: متاسفانه در استان مازندران در خصوص طرح سپاس بسیار کمرنگ بود.
رئیس اداره مددکاری و مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران استان بیان داشت: طرح سپاس به صورت حضوری، غیر حضوری، نشست های تخصصی و نشست های عمومی دنبال می شود و امیدواریم بسترهای لازم در این زمینه توسط مددکاران فراهم شود.
طرح سپاس پل میان بنیاد، مددکاران و خانواده های ایثارگران
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران بابلسر گفت: طرح سپاس پل میان بنیاد، مددکاران و خانواده های ایثارگران است.
سید نصرالله نصراللهی با تبیین اهمیت مددکاری در جامعه اظهار داشت: با مطالعه در زمینه مدد کاری خواهیم دید تمامی نظریه پردازان جهان از دین مبین اسلام بهره گرفته اند، مطالبی که در آیات و روایت مختلف از بزرگان دین وجود دارد.
وی افزود: اصل مهم در شغل مددکاری ارتباط و نحوه آن است و اولین گام در ایجاد ارتباط خوب شنیدن است.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران بابلسر تصریح کرد: مددکاری که در حضور خانواده های ایثارگر قرار می گیرد، نباید در مقام پاسخگویی بربیاید بلکه باید فقط شنونده باشد.
وی بیان داشت: مددکاران باید از قضاوت شتاب زده پرهیز کنند و هیچگاه جایگاه و منزلت فرد مقابل را از یاد نبرند، چراکه این امر در فرایند ارتباط حائز اهمیت فراوانی است.
نصراللهی تاکید کرد: مددکاران باید در گفتار شخص مقابل دقت کنند و از آن برداشت صحیح داشته باشند، و از دادن وعده خودداری کنند چرا که برآورده نشدن وعده ها از دست رفتن فرصت هاست.
وی ادامه داد: مددکاران باید به عنوان پل ارتباطی میان سازمان و خانواده های ایثارگر باشند و مطالب را به بنیاد انتقال دهند تا سازمان پاسخگو باشد.
نظر شما