۲۳ خرداد ۱۳۹۱، ۹:۲۵

گزارش خبری تحلیلی مهر/

تشدید فعالیت اتاق بحران آن سوی مرزها / راه برون رفت عراق از بن بست

تشدید فعالیت اتاق بحران آن سوی مرزها / راه برون رفت عراق از بن بست

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : اگر جریانهای سیاسی عراق بار دیگر از رهگذر تهدید نمایندگان همسو با دولت مالکی بخواهند زمینه سقوط دولت وی را فراهم کنند قطعا این کشور وارد یک مرحله از بی ثباتی خواهد شد که امکان مهار آن دشوار خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، "ریسان الحسینی" از نمایندگان جریان صدر گفته است کسانی که ما را به ایجاد شکاف در میان شیعیان متهم می کنند، باید مواضع حمایتی وی در سالهای گذشته را به یاد آورند.

وی افزود این اتهامات به این علت، ضد مقتدی صدر مطرح می شود که برای دور کردن شبح تجزیه از عراق تلاش می کند.

 هیچ عراقی که بتواند در مواضع صدریها در خصوص مهمترین پرونده سیاسی عراق تردید ایجاد کند، وجود ندارد.

اظهارات وی در واکنش به اتهام سامی العسکری از رهبران ائتلاف دولت قانون در نهم ژوئن، مطرح شد که مقتدی صدر رهبر جریان صدر را به پراکنده کردن صفوف شیعیان و ایجاد شکاف و تضعیف ائتلاف ملی از طریق اصرار بر سلب اعتماد از نوری المالکی نخست وزیر عراق متهم کرده بود.

العسکری اصرار صدر بر سلب اعتماد از مالکی را در همسویی با طرفهایی دانست که طرحها و برنامه های برخی کشورهای منطقه ای را اجرا می کنند و از وی خواست در مواضع خود تجدید نظر کند.

الحسینی گفت جریان صدر در حالی که برای دور کردن شبح تجزیه از عراق تلاش می کند، با این اتهامات روبرو می شود.

نخست وزیر عراق در حال حاضر با فشار برخی گروههای سیاسی و تلاشهای آنها برای سلب اعتماد از وی روبرو است که مهمترین این گروهها، فهرست العراقیه، ائتلاف کردستان

این در حالی است که جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق، 9 ژوئن اعلام کرده بود نامه اش درباره سلب اعتماد از نوری المالکی به سبب به حد نصاب نرسیدن تعداد امضاها، به پارلمان نرسیده است، زیرا 11 نماینده امضاهای خود را پس گرفتند.

وی همچنین گفت مطرح شدن نامهایی درباره نامزدهای نخست وزیری، اقدامی غیرقانونی است، وی خواستار بررسی پیشنهادهای سابق خود شد و بر ضرورت برگزاری نشست ملی میان گروههای سیاسی مختلف عراق تاکید کرد.

تشکر مالکی از طالبانی؛ تنها راه برفت از بحران

از سوی دیگر، نوری المالکی نخست وزیر عراق با تشکر از طالبانی اعلام کرد آنچه وی در خصوص بازنگری در این بعد انجام داد، تاثیر مهمی در عبور از این مرحله دارد.

مالکی تاکید کرد چالشهایی که طی هفته های گذشته رخ داد، ثابت کرد که تنها راه برای پشت سرگذاشتن آن، رجوع به قانون اساسی و عدم دور زدن آن است، وی بار دیگر از تمام شرکای سیاسی خواست با انعطاف پذیری برای حل تمام اختلافات، پای میز مذاکره بنشینند.

گروههای سیاسی مخالف نخست وزیر منتخب عراق، روز یکشنبه 21 خرداد در نشستی در اربیل واقع در شمال عراق( مقر مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق) درباره ادامه آنچه بسیج فراکسیونهای پارلمانی برای مقابله با پدیده تکروی در اداره دولت خواندند، به توافق رسیدند، آنها همچنین تصمیم گرفتند نامه توضیحی را برای رئیس جمهوری ارسال کنند که در آن بر صحت امضاهای جمع آوری شده و کافی بودن تعداد امضاها برای سلب اعتماد از نظر قانون اساسی تاکید کنند.

همچنین مقتدی صدر رهبر جریان صدر روز یکشنبه گفته بود سلب اعتماد از نوری المالکی هنوز پایان نیافته و بلافاصله آغاز شده است.

27 می گذشته، مهلت یک هفته ای که در نشست برخی رهبران سیاسی در منزل مقتدی صدر تعیین شده بود، به پایان رسید، این نشست با حضور رهبران العراقیه و ائتلاف کردستان عراق در 19 می برگزار شد، مهلت یک هفته ای تعیین شده در این نشست برای تعیین جانشین مالکی البته نتیجه ای نداشت.
 
بار دیگر رهبران العراقیه، جریان صدر و ائتلاف کردستان عراق نشست خود را با حضور مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق در اربیل در روز 29 می برگزار کردند.
 
در ادامه جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق در 30 می گذشته، در شهر سلیمانیه در شمال عراق میزبان ایاد علاوی رئیس العراقیه  اسامه النجیفی رئیس پارلمان و یکی از رهبران العراقیه، صالح المطلک معاون نخست وزیر(از مخالفان) و نماینده مقتدی صدر بود که طی آن طالبانی بر پایبندی خود به قانون اساسی تاکید کرد.
 
عراق شاهد بحران سیاسی است که برخی ناظران تاکید می کنند این بحران در سایه افزایش اختلافات میان گروههای سیاسی پس از تبدیل اختلاف میان العراقیه و دولت قانون به اختلاف این ائتلاف با ائتلاف کردستان عراق و جریان صدر و دیگر گروهها، روز به روز تشدید می شود.

عراق و بازیگران سیاسی

"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل بین الملل درباره آخرین وضعیت روند سیاسی عراق به مهر می گوید : تلاش رهبران برخی فراکسیون های عراق برای استیضاح دولت نوری المالکی هر چند با شکست روبرو شده، اما بازیگران داخلی ومنطقه ای همچنان در صدد بحرانی کردن اوضاع سیاسی عراق هستند.

جریان مقتدی صدر که 40 کرسی پارلمان عراق را در اختیار دارد برای نخستین بار موضوع سلب اعتماد دولت نوری المالکی را به طور جدی با دیگر فراکسیونهای پارلمانی مطرح کرد.

ادعای جریان صدر این است که نوری المالکی در تصمیم گیریهای کلان سیاسی با سایر فراکسیونهای پارلمانی مشورت نمی کند و از یک روحیه دیکتاتور مآبانه ای بر خوردار است.

به گفته این کارشناس، جریان صدر که پس از انتخابات پارلمانی عراق در چارچوب یک ائتلاف ملی شیعه به طور تاکتیکی با جریان  دولت قانون به ریاست نوری المالکی ائتلاف کرده، نسبت به تقابل دولت با شبه نظامیان جریان صدردر سالهای اخیر کینه دیرینه ای دارد.

لذا این جریان با وجود وجود شکاف سیاسی با ائتلاف کردستان وائتلاف العراقیه با این دو جریان قدرتمند عراقی علیه دولت نوری المالکی وارد عمل شد.

هانی زاده می گوید : جریانهای ائتلاف العراقیه به رهبری ایاد علاوی وائتلاف کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی برای امتیاز خواهی از نوری المالکی طرح مربوط به استیضاح دولت نوری المالکی را امضا کردند.

به گفته این کارشناس، در نشستهای دوکان، اربیل و نجف 3 جریان عمده عراقی یعنی جریان صدر، ائتلاف العراقیه و ائتلاف کردستان توانستند 176 امضاء برای طرح سلب اعتماد از دولت نوری المالکی جمع آوری کنند، اما مدتی بعد 20 نماینده از 3 جریان مخالف دولت نوری المالکی امضاهای خود را پس گرفتند و به این ترتیب دولت نوری المالکی به طور موقت از خطر استیضاح رهایی یافت.

جریان صدر برخی قدرتهای منطقه ای را به تهدید نمایندگان مخالف دولت نوری المالکی متهم کرد و مدعی شد که یکی از کشورهای همسایه عراق تلاش می کند تا نوری المالکی را از استیضاح نجات دهد.

در بررسی علل تقابل جریان های سیاسی عراق با دولت نوری المالکی، بازیگران داخلی، منطقه ای و بین المللی نقش مهمی در بحرانی ساختن اوضاع داخلی عراق دارند.

 پس از صدورحکم تعقیب قضایی طارق الهاشمی معاون فراری رئیس جمهوری عراق به اتهام مشارکت در انفجارهای داخلی عراق، طیفهای غیرهمسو با دولت نوری المالکی تلاش کردند تا از رهگذر جریان سازی های سیاسی صورت مسئله را پاک کنند.

ساکنان عرب منطقه غرب عراق تهدید کرده اند که اگر طارق الهاشمی دستگیر و محاکمه شود در شهرهای غرب عراق دست به آشوب های خیابانی خواهند زد.

هانی زاده می گوید : طارق الهاشمی که ابتدا به اربیل و سپس به ترکیه فرار کرده بود، تلاش کرد تا یک جبهه سیاسی قدرتمندی را علیه دولت نوری المالکی تشکیل دهد و به همین دلیل 3 جریان صدر و ائتلاف العراقیه و ائتلاف کردستان وارد عمل شدند.

دادگاه عالی جنایی عراق که حکم باز داشت طارق الهاشمی را صادر کرده بود، برای دستگیری معاون فراری رئیس جمهور عراق به پلیس بین المللی(اینترپل) متوسل شد.

اما رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه اعلام کرد که تحت هیچ شرایطی طارق الهاشمی را تسلمی دولت عراق  ویا پلیس بین المللی نخواهد کرد.

به گفته هانی زاده، در بعد منطقه ای، بازیگرانی مانند ترکیه ، قطر و عربستان سعودی که مایل نیستند نوری المالکی همچنان  قدرت را در اختیار داشته باشد، ایاد علاوی را برای تصدی پست نخست وزیری مطرح کردند.

ایاد علاوی که رقیب سیاسی سرسخت نوری المالکی به شمار می رود از سوی عربستان و قطر و نیز برخی کشورهای عرب منطقه به شدت پشتیبانی می شود.

در بعد بین المللی با توجه به اینکه آمریکا، نوری المالکی را عامل خروج نیروهای آمریکا از عراق می داند، لذا درصدد سرنگونی دولت وی برآمده به همین دلیل جوزف بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا در سفر به عراق تلاش کرد تا طیفهای سیاسی را علیه دولت نوری المالکی متحد کند.

این کارشناس می گوید : اما با توجه به اینکه به لحاظ قانونی استیضاح دولت نوری المالکی حداقل به 163 امضاء نمایندگان پارلمان نیاز دارد واین تعداد امضاء تا کنون فراهم نشده، لذا به نظر می رسد که جریان سازی های بازیگران داخلی و منطقه ای منجر به شکست خواهد شد.

نوری المالکی اخیرا اعلام کرده بود که موضوع استیضاح دولت وی منتفی شده، زیرا اکثریت اعضاء پارلمان عراق دولت وی را تایید می کنند.

نخست وزیر عراق همه طیفهای سیاسی را به شرکت در یک کنگره گفتمان ملی دعوت کرده، اما تنها جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق از این پیشنهاد استقبال کرده است.

این کارشناس خاطر نشان می کند : دلیل این امر این است که آقای جلال طالبانی به عنوان بالاترین شخصیت اجرایی عراق وظیفه حراست و پاسداری از قانون اساسی عراق را به عهده دارد و نقش چکش تعادل را در عرصه های سیاسی عراق ایفا می کند.

تشکیل یک کنگره ملی برای حل بحران داخلی عراق و برون رفت از این بحران سیاسی تنها اقدامی است که می تواند طیف های سیاسی عراق را به هم نزدیک کند.

به گفته هانی زاده، در غیر این صورت اگر جریان های سیاسی عراق بار دیگر از رهگذر تهدید نمایندگان همسو با دولت نوری المالکی بخواهند زمینه سقوط دولت وی را فراهم کنند قطعا این کشور وارد یک مرحله از بی ثباتی خواهد شد که امکان مهار آن دشوارخواهد بود.

این کارشناس می گوید : ورود عراق به فاز مناقشات سیاسی طولانی مدت راه را برای دخالت کشورهای عربستان، قطر وترکیه برای نا پایدارکردن اوضاع سیاسی عراق هموارمی کند و  این امر شکاف عمیقی میان طوایف مختلف این کشور  ایجاد خواهد کرد.
  
گزارش رضا مهری  

کد خبر 1623738

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha