به گزارش خبرنگار مهر، کارگاه آموزشی تحقیقاتی کاربرد سیمان سرباره ای، پوزولانی در ساخت ابنیه آبی عصر چهارشنبه در سالن اجتماعات سازمان نظام مهندسی ساختمان قزوین برگزار شد.
محمد شکرچی زاده در این کارگاه آموزشی گفت: برای ارتقاء کیفیت سیمان و بتن استفاده از سیمانهای آمیخته در شرایط کنونی اجتناب ناپذیر و ضروری است.
وی افزود: در کشور ما بیشترین استفاده از سیمان های پرتلند است در حالی که می توان از مواد دیگر هم بهره برد و به مقاومت مصالح افزود.
عضو هیئت مدیره انجمن بتن ایران یادآورشد: امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته استفاده از سیمان پرتلند متوقف شده و
این کشورها به سمت سیمانهای جایگزین سرباره ای و پوزولانی رفته اند.
صنعت سبز/ سیمان پوزولانی- سرباره ای
این استاد دانشگاه یادآورشد: اولین توجیه اقتصادی استفاده از سیمانهای پوزولانی سازگاری با محیط زیست و تحقق صنعت سبز است و دلیل دوم افزایش مقاومت و عمر سیمان و بتن بویژه در ساخت ابنیه آبی مانند مخازن آب شرب است.
دانشیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران تصریح کرد: رسیدن به توسعه پایدار مستلزم این است که با تامین زندگی سالم و برقراری تعامل منطقی بین محیط زیست و اقتصاد جامعه از منابع طبیعی به گونه ای بهره برداری کنیم که کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود و حق استفاده از کره زمین برای نسل های آینده نیز محفوظ بماند.
سرپرست انستیتو مصالح ساختمانی دانشگاه تهران بیان کرد: توسعه صنعت سیمان به شکل فعلی به تحقق توسعه پایدار منجر نمی شود زیرا امروزه سیمان به عنوان پر مصرف ترین کالای بشری با تولید گازهای گلخانه ای با محورهای توسعه پایدار هماهنگ نیست.
تولید سالانه 60 میلیون تن سیمان/ استخراج 35 میلیون مترمکعب مواد خام
این استاد دانشگاه اظهارداشت: برای تولید سالانه 60 میلیون تن سیمان در کشور سالانه بیش از 35 میلیون مترمکعب مواد خام شامل خاک وسنگ آهک استخراج می شود که این کار موجب شده تا هر سال لایه ای به ضخامت 14 صدم میلیمتر از سطح کل خاک کشور کاسته شود که نگران کننده است.
وی گفت: با توجه به مسائل زیست محیطی باید سیمان و بتنی تولید کنیم که مقاوم باشد و کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کند و اقتصادی هم باشد.
شکرچی زاده افزود: برای تولید یک تن سیمان پرتلند، 125 لیتر سوخت فسیلی، 118 کیلووات ساعت برق، بیش از یک لیتر گازوئیل مصرف می شود و تولید هر تن سیمان پرتلند یک تن دی اکسید کربن روانه جو زمین می کند و هفت درصد اکسید کربن موجود در اتمسفر زمین هم ناشی از تولید سیمان است و سه تا چهار درصد مجموع انرژی الکتریکی مصرفی دنیا هم در کارخانه های سیمان مصرف می شود لذا کشورهای توسعه یافته نگران سلامت خود هستند و تولید سیمان را به میزان قابل توجهی کم کرده اند.
بتن سبز لازمه توسعه پایدار
این استاد دانشگاه تولید بتن سبز را لازمه توسعه پایدار دانست و گفت: به دلیل مسائل زیست محیطی و توجیه اقتصادی، دنیا به سمت سیمان جایگزین رفته که استفاده از پوزولان و مواد جایگزین سرباره ای از جمله آنهاست.
وی افزود: در ساروج های بکار رفته در معماری قدیم ایرانیان به نوعی از مواد پوزولانی استفاده می شده که ریشه ای دو هزار ساله دارد.
شکرچی زاده بیان کرد: پوزولاسیون یک ماده سیلیسی است که خاصیت چسبندگی ندارد اما پودر نرم و آسیاب آن با رطوبت با هیدروکسید کربن واکنش نشان داده و ترکیب مشابه سیمان ایجاد می کند.
وی گفت: باید به سراغ تغییر استانداردها برویم و تولید سیمانهای دیگر هم در کشور راه اندازی شود و کاربرد پوزولانها در سیمان جدی گرفته شود.
این کارشناس صنعتی یادآورشد: کاربرد پوزولان در سیمان و بتن موجب می شود تا کیفیت بتن ارقاء یافته و دوام آن نیز بیشتر شود و گامی در مسیر صنعت سبز در کشور برداشته شود.
شکرچی زاده بیان کرد: باید کارخانه های تولید سیمان در کشور به سمت استاندارد سازی بروند و تنوع تولید داشته باشند و به
استفاده از موادی که می تواند جایگزین کلینکر شود فکر کنند.
این استاد دانشگاه اظهارداشت: در اروپا و کشورهای پیشرفته 65 درصد میزان مصرف سیمان های آنها از نوع آمیخته و تنها 35 درصد سیمان پرتلند است و مواد پوزولانی جایگزین سیمان شده است و با تولید بیش از 27 نوع سیمان با کنترل کیفی آن به محیط زیست هم کمک کرده اند اما در کشور ما بدلیل ضرورت کنترل دقیق کیفی مدیران کارخانه های سیمان از استفاده از سرباره و پوزولان سرباز می زنند.
وی گفت: متاسفانه دربرخی موارد نیز استفاده غیر کارشناسی از برخی مواد غیر لازم به جای مواد پوزولانی اعتماد مصرف کننده را خدشه دار کرده لذا سازمان صنعت، معدن و تجارت باید کارخانه های تولید سیمان را ملزم و موظف کند تا بتدریج استفاده از منابع سرباره ای و پوزولانی در تولید سیمان را آغاز کنند.
منوچهر امامقلی بابادی عضو انجمن بتن آمریکا و مرکز تحقیقات بتن کلورادو و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر هم در خصوص ضرورت استفاده از پوزولان در ساخت مخازن آبی برای کاهش میزان فرسودگی، مقاوم سازی شبکه های فاضلاب، استفاده از پوزولان های طبیعی و جایگزینی گوگرد به جای سیمان و آب در ساخت سازه های آب و فاضلاب مطالبی بیان کرد.
نظر شما