خبر مرگ نایف بن عبدالعزیز که بعد از ظهر امروز از سوی دربار پادشاه عربستان اعلام شد همانند صاعقه ای برای سعودی ها بود، زیرا رژیم سعودی همواره بیماری نایف را پنهان می کرد.
محمد بن نایف معاون وزیر کشور هفته گذشته اخبار مربوط به وخامت حال پدرش را تکذیب کرده بود و با وجود اینکه برخی گزارشها از وضعیت ناامید کننده وی حکایت داشت، اما وی اصرار داشت که خبرها درباره وضعیت پدرش را پنهان نگه دارد.
مرگ نایف بن عبدالعزیز ناگهانی بود و غیبت وی از عرصه امنیتی و سیاسی عربستان، خطرناک و تهدید کننده خاندان آل سعود و تشدید کننده اختلافات در داخل خاندان حاکم است.
یک پایگاه عرب زبان با اشاره به مرگ وی آورده است : نایف بن عبدالعزیز مرد اول پرونده های امنیتی در داخل رژیم سعودی بود و به کسی اجازه نمی داد که در این پرونده مشارکت داشته باشند به ویژه اینکه وی وزرات کشور را از سال 1970 به عنوان معاون وزیر کشور تحویل گرفته بود و در سال 1975 به طور کامل تا زمان مرگش یعنی به مدت 37 سال این پرونده را در انحصار خود داشت.
وی مسئول پرونده های امنیتی داخلی و خارجی بود و طرحهای دستگاه اطلاعاتی عربستان که اداره کننده آن "مقرن بن عبدالعزیز"، برادرش بود، تحت نظارت کامل وی بود و این دستگاه یکی از بازوهای طرحهای سیاسی و امنیتی عربستان در کشورهای عربی و اسلامی بود.
نایف حامی جریان های وهابی مسلح در کشورهای عربی و اسلامی بود که از آن جمله می توان به حمایت از وهابی هایی که در عراق دست به بمبگذاری و انفجار می زنند، اشاره کرد.
نایف بن عبدالعزیز به طور مستقیم به هیئت علمای وهابی عربستان دستور می داد فتواهای تکفیری علیه شیعه و بقیه مسلمانان صادر کنند.
وی ناظر اصلی پرونده های امنیتی و نظامی در سوریه و لبنان بود و زمانی که دیداری از ترکیه داشت خطاب به مخالفان سوری گفت : ما تا رهایی از بشار اسد و طایفه گرایی اش با شما هستیم.
علاوه بر این، نایف بن عبدالعزیز از تشکلات وهابی در افغانستان و پاکستان از جمله سپاه صحابه که در سال 1985 در پنجاب تشکیل شد حمایت به عمل می آورد. اعضای این گروه تروریستی در مناطق مختلف پاکستان، شیعیان را هدف قرار می دادند.
همچنین گروه تروریستی موسوم به جندالله در سیستان و بلوچستان ایران، دست پرورده دستگاه اطلاعاتی دوره نایف بن عبدالعزیز بود که در سال 2002 با نظارت و حمایت دستگاه اطلاعاتی سعودی با هدف ایجاد فتنه طایفه ای و ایجاد مناطق سنی نشین در ایران شکل گرفت.
نایف همچنین رهبر تلاشها ضد انقلابهای عربی در مصر، یمن، تونس و بحرین بود. وی پشت پرده فرار زین العابدین بن علی دیکتاتور تونس بود، زیرا محمد بن نایف در هواپیمای اختصاصی که بن علی را به عربستان آورد وی را همراهی می کرد.وی در مصر نیز ارتباطاتی با مبارک مخلوع داشت و تلاش زیادی برای احیای رژیم مبارک داشت.
جدای از این با توجه به اینکه نایف بن عبدالعزیز در اکتبر گذشته(آبان 90) به شکل مستقیم از سوی ملک عبدالله به عنوان ولیعهد انتخاب شده بود و ولیعهدی وی در هیئت بیعت مطرح نشده بود(از ترس مخالفتها با ولیعهدی وی) مرگ نایف ضربه ای به خاندان حاکم است.
ناظران امور بر این باورند که مرگ ولیعهد جدید اختلافات جانشینی را تشدید خواهد کرد و به احتمال زیاد جنگ قدرت میان خاندان عبدالعزیز و فرزندان عبدالعزیز با ملک فیصل که از مدتهای طولانی به دنبال سهم خود از ولایتعهدی هستند ایجاد خواهد کرد.
این در حالی است که اخیرا رسانه های آمریکایی از نگرانی واشنگتن درباره جنگ قدرت در میان شاهزادگان سعودی و انتشار آن در میان مردم خبر داده بودند به ویژه اینکه ملک عبدالله نیز وضع جسمانی خوبی ندارد و از مشکلات زیادی رنج می برد.
شاهزادگان جوان به دنبال غنیمت هستند و فرزندان ملک عبدالله، ملک فهد و ملک فیصل به دنبال میراثی از قدرت هستند.
نظر شما