۵ تیر ۱۳۹۱، ۹:۰۲

اخلاق در سیاست-6/

اخلاق شامل تمامی حوزه های زندگی می‎شود/ کسب قدرت عامل بداخلاقی سیاسی

اخلاق شامل تمامی حوزه های زندگی می‎شود/ کسب قدرت عامل بداخلاقی سیاسی

مدیر مسئول فصلنامه دین و رسانه با بیان اینکه اخلاق به معنای عامش شامل همه حوزه‏های زندگی انسان چه حوزه فردی و چه جمعی می‏شود، گفت: کسب قدرت به تبع فرهنگی که در مبدأ آن یعنی دنیای غرب و مدرن دارد، بی‏اخلاقی به صورت بزرگنمایی‎ها، کوچک نمایی‎ها، انهام، دروغ و غیبت و ...در رابطه ارتباط قوا با هم دیده می‎شود.

دکتراحمد پهلوانیان در مورد این موضوع که آیا اخلاق فردی (حوزه خصوصی) قابل تعمیم به حوزه سیاست(حوزه عمومی) است؟ به خبرنگار مهر گفت: اخلاق فردی طبیعتا قابل اطلاق به حوزه سیاست نیست ولی اخلاق به معنای عامش شامل همه حوزه‏های زندگی انسان چه حوزه فردی و چه جمعی می‏شود. از جمله حوزه اجتماعی هم امور سیاسی است.

وی افزود: امور سیاسی چیزی جدا از بخش‎های دیگر زندگی اجتماعی انسان نیست البته اینکه اخلاق به حوزه سیاست سرایت می‎کند یا نه به این اصل برمی‎گردد که ریشه اخلاق و معیار هنجار و ناهنجاری اخلاقی چیست؟ یکی از پرسش‎های کلیدی در فلسفه اخلاق همین پرسش است اینکه ریشه اخلاق را کجا بدانیم و منشأ گزاره‎های اخلاقی را کجا بدانیم. این بسیار بر اینکه حوزه نفوذ اخلاق تا کجاست تأثیردارد.

مدیر مسئول فصلنامه دین و رسانه درمورد اینکه چه فرهنگی باید با بی‏اخلاقی درسیاست مقابله کند هم تصریح کرد: فرهنگ دینی به معنای خاصش یعنی اسلام و نه دین‎های دیگر مثل مسیحیت با بی اخلاقی در سیاست مبارزه می‎کنند. زیرا مسیحیت باز همان تفکیک‎‌ها را بین حوزه سیاست و زندگی فردی انسان قائل است و دین را در حوزه فردی تعریف می‎کند. اما اسلام دین را در تمام حوزه‏های زندگی انسان اعم از فردی و اجتماعی سرایت می‎دهد. یکی از این بخش‎ها هم سیاست است. 

این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه در مورد نسبت میان بی‏اخلاقی سیاسی با سنخ نظام‎های سیاسی در جهان هم اظهارداشت: عمده نظام‎های سیاسی که زائیده تمدن مدرن هستند و بعد از رنسانس در اروپا اتفاق افتاد نمی‎شود گفت نسبت مستقیم با بی اخلاقی دارند اما هنجارهای اخلاقی را مطابق با قدرت و در موازات با قدرت تعریف می‎کنند. یعنی هنجارهای اخلاقی آن زمانی هستند که ما را در دستیابی به قدرت و حفظ آن یاری دهند. لذا این نظام‎ها به معنای صریح بی‏اخلاقی نمی‎کنند اما در ذاتشان یک بی اخلاقی نهفته است. زیرا اخلاق را به عنوان یک امر مطلقاً نسبی و تابع شرایط زمانی و مکانی و دیگر اقتضائات می‌داند. لذا بی‎اخلاقی به معنای بی هنجاری ندارند ولی هنجاری را تعریف می‎کنند که خیلی دارای قبض و بسط است و در شرایط مختلف متفاوت است. 

پهلوانیان درمورد وضعیت اخلاق سیاسی جامعه کنونی ما هم گفت: وضعیت اخلاقی سیاسی جامعه ما در دوبخش رهبری و ولایت فقیه و کسانی که منصوب به او هستند و در حوزه سیاست هستند مثل مجلس خبرگان، شورای نگهبان و ساحت‎های دیگر که به نوعی مستقیماً به ولایت فقیه مرتبط می‎شوند تعریف می‎شود که در این حوزه بی اخلاقی و ناهنجاری کمتر دیده می‎شود.

وی درپایان یادآورشد: اگر از این فضا دور شویم در ارتباط بین قوا و تأثیری که قوا بر هم دارند به نوعی بی اخلاقی سیاسی زیاد دیده می‎شود. مخصوصاً در جریاناتی مثل انتخابات که افراد برای کسب قدرت با هم رقابت می‎کنند. کسب قدرت به تبع فرهنگی که در مبدأ آن یعنی دنیای غرب و مدرن دارد این بی‏اخلاقی به صورت بزرگنمایی‎ها، کوچک نمایی‎ها، انهام، دروغ و غیبت و ...در رابطه ارتباط  قوا باهم دیده می‎شود. 

کد خبر 1634348

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha