۱۷ اسفند ۱۳۸۳، ۷:۴۳

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر: امروز دوشنبه هفدهم اسفند سال 1383 هجري شمسي مقارن است با بيست و پنجم محرم الحرام سال 1426 هجري قمري و برابر است با هفتم مارس سال 2005 ميلادي

 شهادت امام زين العابدين (ع ) :  
بنابر برخي روايات مشهور درچنين روزي در  سال 95 هجري قمري حضرت سّيد الساجدين امام زين العابدين (ع) چهارمين امام  شيعيان جهان به دست وليد بن عبد الملك به شهادت رسيد ند .حضرت على بن الحسين ع   ، سه سال پيش از شهادت امام على ع  در  روز پنجم شعبان سال 38 هجرى يا 15 جمادى الاولى همان سال، در مدينه ديده به جهان گشود . مادر مكرمه آن حضرت  ، شهربانو  و پدر بزرگوارشان  حضرت امام  حسين ع است . سجاد و زين العابدين از القاب مشهور آن امام همام  مي باشد و اين القاب به دليل كثرت عبادت به آن حضرت اطلاق شده است .  آن امام همام  در طول عمر پر بر كتشان و در حوزه سياسي  براى پيش راندن مسلمانان به سوى نفرت از بني اميه و افزودن حس مبارزه جويى با آنان، تلاش هاى موثرى  را به انجام  رساندند و در  فرصتهاي مختلف ، مردم را بر ضد امويان تحريك مي كردند. آن امام همام  براى آگاهى مردم، شيوه دعا را به كار گرفتند ، به گونه اي كه به گفته بسياري از عالمان علوم اسلامي دعاهاى آن حضرت، بازگو كننده رويدادهاى عصر آن حضرت اند .صحيفه سجاديه كه به زبور آل محمد مشهور است، اثر بي نظيرى است كه در جهان اسلام،  پيوسته مورد توجه بزرگان و علما و مصنفان قرار گرفته است .
زهد حضرت امام سجاد و عبادت ايشان در ميان عالميان مثال زدني است .آن حضرت در سخنان خود فرموده بودند :
تعصي الاله وانت تظهر حبّه                                    هذا لعمري في الفعال بديع
لو كنت تظهر حبه لأطعته                                      ان المحب لمن يحب مطيع
«عصيان پروردگارت مي كني و آنگاه بردوست داشتن او مصري . حقا كه اين  اين ادعا از عجيب ترين چيز هاست .  اگر خداي را به واقع عشق مي ورزيدي  اطاعت او مي داشتي ، چراكه دوستدار هماره  مطيع محبوب  است.»


از ديگر آثار ارزنده به جا مانده از امام سجاد(ع )، مجموعه اى تربيتى و اخلاقى است به نام رساله الحقوق  است كه امام(ع ) در آن وظايف گوناگون انسان را در برابر خدا ، خود و ديگران، با بيانى شيوا و گويا بيان كرده است. فعاليت هاي امام ع در حوزه اجتماعي نيز سر آمد همگان است . آن حضرت  در طول عمر پر بر كتشان  خدمات بسياري  به بخش محروم جامعه آن ديار اعطا كردند كه  رسيدگى به درماندگان، يتيمان، تهيدستان و بردگان  بخشي از آنها ست .برخي از روايات بر اين  نكته تاكيد دارند كه آن حضرت، هزينه زندگى صد خانواده تهيدست را عهده دار بود.
آن امام همام در حوزه اخلاق اسلامي سر آمد ديگران بودند و در هر حال مردم را به رعايت آداب و اخلاق اسلامي سفارش مي كردند    .ابي حمزه ثمالي از امام سجاد (عليه السلام) نقل مي كند كه آن حضرت فرمودند: «ما تجرعت جرعة غيظ أحب إلي من جرعة غيظ أعقبها صبرا؛ هيچ فروبردن خشمي در نزد من محبوبتر از فرو بردن خشمي كه براي آخرت بگذارم نيست.»
بخش عمده اي اززندگي امام سجاد ع  در واقعه كربلا و وقايع پس از آن مي گذرد . آن حضرت به دليل برخي كسالت هاي جسماني اجازه حضور در ميدان نبرد را نيافتند و وظيفه خود را در پيام رساني واقعه كربلا و همچنين افشاي طريق حكام  جائر  وشرح دقيق واقعه كربلا براي عامه مردم به انجام رسانيدند  . آن امام همام سرانجام و در روز 12 و يا 25 محرم سال 95 هجرى، درمدينه، به دسيسه هشام بن عبدالملك، مسموم گرديد و در 56 سالگى به شهادت رسيد. مدفن آن حضرت در قبرستان بقيع در مدينه منوره واقع شده است.

تصميم كميسون نفت در مورد ملي شدن نفت :
در چنين روزي در سال 1329ه ش  كميسيون نفت  مجلس شوراي ملي پيشنهاد ملي شدن صنعت نفت در سراسر كشور را به تصويب رساند . در بيست و چهارم اسفند ماه همان سال مجلس شوراي ملي پيشنهاد كميسيون را تصويب كرد  و در بيست و نهم اسفند صنعت نفت ايران ملي شد .

انتشار كاغذ اخبار : 


درچنين روزي  1253هجري قمري  روزنامه كاغذ اخبار نخستين روزنامه ايراني در تهران منتشر شد. اين نخستين روزنامه به زبان فارسي بود كه  در ايران به همت  ميرزا صالح شيرازي چاپ مي شد . ميرزا صالح در هر ماه تنها يك شماره از اين روزنامه را منتشر مي ساخت .  عمر نخستين روزنامه فارسي  تنها هشت شماره بود. پس از  سلطنت ناصرالدين شاه روند چاپ روزنامه سير سريعتري به خود گرفت و با انتشار وقايع اتفاقيه به همت اميركبير عملا فعاليت هاي روزنامه نگاري رونق يافت . اين روزنامه هفته اي يك بار منتشر مي شد . وقايع اتفاقيه پس از چندي به روزنامه دولت ايران تغير نام داد. شرف ، مرآه الحضر ، اختر ، قانون و حبل المتين از ديگر روزنامه هاتي بودند كه در اين دوره منتشر مي شدند .

تقسيم نفت ايران :


در چنين روزي در سال 1332 ه ش و چندين ماه پس از كودتاي بيست و هشت مرداد 1332 ،   بين نمايندگان هشت كمپاني نفت براي تشكيل كنسرسيوم بين المللي موافقت حاصل شد دو پنجم سهام كنسرسيوم متعلق به پنج كمپاني آمريكايي، دو پنجم سهام متعلق به شركت (سابق) نفت ايران و انگليس و يك پنجم متعلق به شركت رويال داچ شل و كمپاني فرانسوي خواهد بود. همچنين در اين روز روزنامه اطلاعات نوشت اختلاف آمريكا و انگلستان بر سر چهار درصد سهام مانع اصلي پيشرفت مذاكرات نفت لندن بود. آمريكا نيز پيشنهاد كرد سهم شركت سابق در كنسرسيوم نفت چهل در صد باشد. در عين حال كمپانيهاي نفت متعهد شدند  سيصد ميليون دلار به شركت سابق بپردازند.

بر كناري علم از قدرت :
در چنين روزي در سال  1342، محمد رضا پهلوي شاه مخلوع ايران اسدالله علم را بركنار ساخت و حسنعلي منصور به نخست وزيري رسيد. امير اسدالله علم  يكي از مهره هاي بر جسته انگلستان در ايران ، پس از درگذشت پدرش ،در بيست و نه سالگي سالگي به وزارت ‌رسيد و در چندين كابينه نيز پست وزارت را نيز احراز كرد. او در به وقوع پيوستن  كودتاي 28 مرداد تلاش هاي بسياري كرد و در واقع مي توان وي را يكي از عوامل كودتا دانست . علم در دوران نخست وزيري خود مجري  انقلاب سفيد بود  . وي در ماجراي قيام مردم در پانزدهم خرداد 1342 به عنوان يكي از عاومل سركوب مردمي ظاهر گشت و در اين حوزه جنايات بي شماري مرتكب شد  .  وي پس از اتمام دوران  دوران نخست وزيري رييس دانشگاه پهلوي شيراز شد . علم در سال 1345 بار ديگر به صحنه سياست بازگشت و  به وزارت دربار منصوب گرديد . در اين پست او به مدت ده‌سال و نه‌ماه با شاه بود . 

زلزله در جنوب خاوران : 
در چنين روزي در سال 1715 ميلادي زلزله شديدي در  جنوب خاوران در منطقه ماهماتان روي داد. بر اثر اين زمين لرزه شماري از افراد اين منطقه كشته شدند و بسياري از آثار باستاني آن نابود گرديد .  

در گذشت استاد حسين قوامي : 
درچنين روزي در  سال1368هجري شمسي ،   حسين قوامي از استادان بر جسته آواز ايران ديده از جهان فروبست .
بسياري از مردم ايران تصنيف «تو اي پري كجايي » ايشان را به عنوان اثر برجسته  آوازي  مي شناسند و آن را يكي از آهنگ هاي خاطره انگيز مي دانند . استاد قوامي  در سال 1367 از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نشان درجه يك هنري دريافت داشت .

در گذشت استاد احمد عبادي : 


درچنين روزي در  سال1371هجري شمسي  استاد احمد عبادي بزرگترين استاد معاصر در حوزه نوازندگي سه تار ديده   از جهان فروبست . استاد احمد عبادي در سال 1906 ميلادي در تهران يده به جهان گشود . وي پسر ميرزا عبدالله بود و تنها هفت ساله بود كه پدر موسيقيدان اش را از دست داد . وي و دو خواهرش مولود و ملوك و برادرش جواد تحت آموزش هاي روحي و علمي پدر سه تار  را به مهارت بسيار فرا گرفتند . استاد عبادي در هجده سالگي در نواختن سه تار مهارت كامل يافت . وي در طول دوره كاري  خويش آثار بسياري را براي راديو به اجرا در آورد كه بر نامه گلها يكي از آنها بود . آخرين آثار وي به همراه استاد حسين تهراني ( از بزرگترين استادان تمبك موسيقي ايران ) در مجموعه اي به نام شهنواز گرد آوري شده است . وي در سال 1371 ه ش در تهران ديده از جهان فروبست . از او آثار پژوهشي و تكنوازي بسياري به جاي مانده است .
شيوه هاي نوين كوك سه تار عنوان مهمترين اثر اوست .

در گذشت ارسطو :


بر اساس برخي تواريخ در چنين روزي در سال 322 پپش از ميلاد ارسطو فيلسوف بزرگ يونان و جهان  در گذشت. همچنين بر خي زمان مرگ وي را دوم اكتبر همان سال دانسته اند .  اين فيلسوف بر جسته در  سال 384 قبل از ميلاد مسيح در استاگيرا از شهرهاي مقدونيه  يونان ديده به جهان گشود . پدرش  پزشك مخصوص پادشاه مقدوني بود و از اجداد اسكندر، كه به واسطه همين نسبت ها ثروت و املاك زيادي هم به دست آورد .ارسطو در نوجواني پدرش را از دست داد .وي بعدها مدتي در  ارتش كار كرد و اندكي بعد نيز  مشغول تحصيل طب شد.او سي  ساله بود كه پزشكي را رها كرد و در آكادمي معروف آتن زير نظر افلاطون به تحصيل پرداخت . ارسطو در عين شيفتگي به افلاطون  به بحث و انتقاد از استاد نيز مي پرداخت .نوشته هاي اوليه ارسطو بيشتر در باره بيهودگي دنياست و مدح لذت هاي اخروي .  تفاوت عمده  او با افلاطون در اين است  كه رويكرد افلاطون به دنيا بيشتر ديني و بر پايه ي مفاهيم معنوي است  و نگاه ارسطو به هستي علمي و عقلي تر .اساس فلسفه  ارسطو مشتمل بر سياست و نظام هاي گوناگون اجتماعي است  . اگر افلاطون آرمانگراست ،  ارسطو پراگماتيست  است . گويند ارسطو استاد اسكندر نيز بوده است و به همين دليل  يرخي نظرات عملگرايانه او در مشي ديكتاتوري اسكندر موثر افتاده است .  اما به حال  ارسطو همواره خشونت را نفي كرده است . علم منطق و استنتاج مديون ارسطوست و نظرات او در سياست و حكومت و اخلاق مدني تا امروز محل بحث و تحقيق بوده است  .متافيزيك ،  اخلاق نيكوماخوس ،  سياست و  فن شعر ازجمله كتب معروف ارسطويند كه وي در آنها به بيان نظرات خود در باب جامعه ، اخلاق ، حكومت     و ادبيات پرداخته است  

اختراع تلفن :


در چنين روزي در سال 1876 ميلادي  الكساندر  گراهام بل  ، دانشمند بر جسته تلفن را اختراع كرد . البته در حال حاضر برخي خبر گزاري ها خبري را مخابره كرده اند و مدعي شده اند كه بر اساس اسناد  جديد به دست آمده از  موزه علوم لندن  يك دانشمند آلماني به نام فيليپ ريس پانزده سال پيش از  گراهام بل تلفن را اختراع كرده است.  

قدرت در دستان تيتو :
در چنين روزي در سال 1945  مارشال تيتو پس از اتمام جنگ جهاني دوم قدرت را در يوگسلاوي از آن خود كرد .

تولد الساندور ازوني :
 در چين روزي رد سال 1785 ميلادي الساندرو مانزوني نويسنده و شاعر مشهور ايتاليايي به دنيا آمد . «نامزد » عنوان مهمترين اثر اوست .

انتشار منشور فلسطين :
 در چنين روزي در سال 1959 ميلادي  اتحاديه پان عربيست  فلسطين  ، منشور ملي فلسطين را منتشر كرد .

شكست انگليسي ها  :
در چنين روزي در  سال 1902 ميلادي   بوئرها  نيروهاي انگليسي را شكست دادند. بوئر ها  مهاجراني بودند كه از  هلند به  آفريقاي جنوبي  آمده بودند و در اين منطقه سكني گزيده بودند .

تولد ژوليوس واينار فون جوارگ :
 در چنين روزي در سال 1857 ميلادي جوارگ يكي از بر جسته ترين روانپزشكان استراليايي به د نيا آمد . او توانست در سال 1927 جايزه نوبل پزشكي را از آن خود كند .

تولد ميرچا الياده : 
 در چنين روزي در سال 1907 ميلادي ميرچا الياده يكي از اسطوره شناسان و مورخان بر جسته جهان به دنيا آمد . «اسطوره بازگشت » مهمترين اثر وي نام دارد . ميرچا الياده انديشمند و محقق تاريخ اديان از دانشمنداني  است كه در حوزه  اساطير تحقيقات بسياري انجام  داده است.

تولد كوبو آبه :
 در چنين روزي در سال 1924 ميلادي كوبو آبه نمايشنامه نويس ژاپني متولد شد .« زن » و «تپه هاي شني » عناوين مهمترين آثار اويند .

تولد آگوست رنوار :
در چنين روزي در سال 1841 ميلادي آگوست رنوار نقاش مشهور فرانسوي به دنيا آمد . او را به عنوان يكي از استادان امپرسيونيسم مي شناسند .  «پايان شام» ، « مادام شارپانتيه »  و « آسياب كالت »  از مشهور ترين آثار اويند .

در گذشت يوري گاگارين :
در چنين روزي در  سال 1968 ميلادي يوري الكسايويچ گاگارين فضانورد روس و يكي از نخستين كساني كه به فضا پرتاب شد  ، در گذشت . وي به همراه سفينه ووستوك يك به فضا رفت . او در سن 31 سالگي در گذشت .

قرارداد صلح عثماني و ونيز :
در چنين روزي در سال 1573 ميلادي تركيه و ونيز قرار داد صلح امضا كردند .

نبرد گورا :
در چنين روزي در سال 1867 ميلادي نبرد گورا ميان دو كشور حبشه  و مصر در گرفت . در اين جنگ سرانجام يوحنا امپراطور حبشه  مصر را شكست داد .

اعزام نيرو :
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي ايالات متحده آمريكا بيست هزار نيرو به مرزهاي مكزيك گسيل داشت . همچنين انگلستان در اين روز در سال 1941 ميلادي بيش از پنجاه هزار نيرو به مرزهاي يونان ارسال كرد .

نقض معاهده ورساي :
در چنين روزي در سال 1936 ميلادي هيتلر معاهده ورساي را نقض نمود . وي پس از آن به رينلند نيروي نظامي گسيل داشت . 
مورخان اين واقعه را به عنوان نخستين  تجاوز  آلمان نازي عليه ديگر كشور ها ارزيابي مي كنند. بر اساس معاهده ورساي  رينلند منطقه بي طرف اعلام شده بود .

حمله به برمه :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي ژاپن به برمه حمله كرد  .

 قطع رابطه موريتاني و مراكش با الجزاير :
در چنين روزي درسال 1976 ميلايد مراكش و موريتاني روابط ديپلماتيك خود را با الجزاير قطع كردند .

پيروزي مجيب الرحمان :
در چنين روزي در سال 1973 ميلايد حزب شيخ مجيب الرحمان عوامي در انتخابات بنگلادش پيروز شد .

کد خبر 163464

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha