به گزارش خبرنگار مهر، نسبت سیاست و اخلاق بحثی است که در تاریخ اندیشه مورد توجه بوده است. برخی اندیشمندان واقعگرا معتقد هستند که اخلاق قابل اطلاق به حوزه سیاست نیست. در مقابل برخی مکاتب معتقد هستند که اخلاق نه تنها قابل اطلاق به حوزه سیاست است، بلکه باید اخلاق در سیاست مورد توجه باشد.
مهمترین و بارزترین متفکر مکتب وظیفهگرایی اخلاقی، "امانوئل کانت" است. کانت معتقد است که ما وظیفه داریم عمل نیک انجام دهیم، فارغ از آنکه نتیجه یا پیامدهای آن چه باشد. کانت در حوزه اخلاق اشاره مشهوری دارد مبنی بر اینکه: "من راست می گویم حتی اگر جهان بر هم بریزد." بدین معنا کانت هیچ حیثیتی برای نسبیت اخلاق قایل نیست و فارغ از وظایف، توجهی به هیچ بعد دیگر رفتارها ندارد.
پروفسور نیک زنگویل استاد فلسفه دانشگاه دورهام در خصوص امکان کاربست اخلاق فضیلتگرا در حوزه سیاست به خبرنگار مهر گفت: اخلاق فردی افراد نمود اجتماعی و سیاسی دارد.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین پرسشهای مطرح در عرصه سیاست چگونگی وفاداری شهروندان به نظام سیاسی است. یکی از مباحث مطرح کنونی در دنیای سیاست منشأ وفاداری شهروندان به نظام سیاسی است. با روند جهانی شدن این پرسش ابعاد جدیدتری به خود گرفته است.
این فیلسوف انگلیسی تصریح کرد: همچنین علاوه بر این پرسش که نسبت شهروندان با نظام سیاسی و واحد سرزمینی را مشخص میکند پرسش دیگر در مورد مشروعیت یک نظام سیاسی است.
مؤلف "متافیزیک زیبایی" در ادامه یادآور شد: پرسش این است که چه مؤلفههایی در حال حاضر منابع مشروعیت بخش به حکومت به شمار می روند.
زنگ ویل در پایان تأکید کرد: میتوان اخلاق فضیلتگرا را در حوزه سیاسی نیز به کار برد. در مقابل باید توجه داشت که اخلاق نتیجه گرا نظریه اخلاقی کاملی برای حوزه سیاست نیست. هر چند برخی دولتها و حکومتها در رفتار خود نتیجه را مورد ارزیابی قرار می دهند.
نیک زنگویل استاد فلسفه دانشگاه دورهام است. وی صاحب آثار و مقالات زیادی به ویژه در حوزه زیبایی شناسی است. از جمله آثار او میتوان به "متافیزیک زیبایی" و "آفرینش زیبایی شناختی" اشاره کرد.
.............
گفتگو از جواد حیراننیا
نظر شما