۹ تیر ۱۳۹۱، ۱۲:۴۶

مقضی به مهر خبر داد:

تعمیرات بناهای تاریخی در پیچ و خم استفاده از غیر کارشناسان مرمت

تعمیرات بناهای تاریخی در پیچ و خم استفاده از غیر کارشناسان مرمت

اصفهان – خبرگزاری مهر: یک کارشناس کاشی‌کاری و مرمت بناهای تاریخی گفت: مدت‌هاست شاهد این موضوع هستیم که تعمیرات بناهای تاریخی اصفهان در پیچ و خم استفاده از ناکارشناسان مهجور مانده و سالهاست بدون نتیجه ادامه دارد.

محمد حسن مقضی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اکنون کاشی‌های معرق درب ورودی مسجد امام (ره) در حال تعمیر با موادی خاصی تحت نظارت نا کارشناسان است و این در  حالی است که این کاشی‌ها نیاز به تعمیر ندارد.

وی با بیان اینکه استفاده از این مواد برای تعمیر ‌سبب شده این کاشی‌ها درخشندگی نابجایی پیدا کند و حالت طبیعی خود را از دست بدهد، افزود: کاشی‌های سر در مسجد امام طی بیش از 400 سال زیبایی خود را حفظ کرده اما درخشندگی این مواد جدید در حدی است که انسان از نگاه کردن به این کاشی‌ها خسته می‌شود و این در حالی است که بیننده از تماشای سر در مسجد شیخ لطف‌الله و مدرسه چهار باغ هرگز سیر نمی‌شود.

این کارشناس کاشی‌‌کاری تصریح کرد: از طرفی این سؤال به وجود می‌آید که مواد مورد نظر  قابلیت حفظ این کاشی‌ها را تا 400 سال آینده دارد یا در آینده نزدیک بار دیگر باید از مواد جدیدتر برای حفظ کاشی‌ها استفاده کرد.

وی با بیان اینکه این کاشی‌ها مشکل خاصی نداشته، تصریح کرد: به جرائت می‌گویم تنها گرد و غبار سالیان دراز بر روی کاشی‌های سر در این مسجد قرار گرفته بود که به راحتی امکان زدودن آنها حتی با یک پارچه وجود داشت و نیاز به نصب داربست‌هایی که چشم بیننده را آزار می‌دهد، نبود.

این کارشناس کاشی‌کاری با بیان اینکه کاشی‌کاری 150 سال در خانواده آنها سابقه دارد، اذعان کرد: با سال‌ها درس تئوری خواندن نمی‌توان تجربه فردی که 50 تا 60 سال است در حال تعمیر این بناهاست را به دست آورد زیرا با احتساب اینکه این افراد تجربه‌های اساتید خود را نیز آموخته‌اند می‌توان گفت قرن‌ها تجربه را در ذهن خود نهفته دارند.

فقدان کارشناسان واقعی دلیل مرمت‌های طولانی

مقضی با بیان اینکه مرمت طولانی بناهای تاریخی  به اصل بی‌توجه،کمبود تخصص و نبود کارشناس واقعی برمی‌گردد، تاکید کرد : به طور مثال  اگر مرمت گنبد مسجد امام( ره) به شکل اصولی و به دست اهل آن انجام می‌شد در کوتاه مدت این مشکل دوباره تکرار نمی‌شد و حداکثر در سه تا چهار سال به پایان می‌رسد.

وی افزود: گنبد مسجد امام(ره) توسط پدر من 58 سال پیش یک بار مرمت شده و در طول سالیان طولانی مشکلی نداشته و نام وی هنوز در دور کتیبه قرآنی که به شکل کمربندی بر روی گنبد نقش شده وجود دارد.

این کارشناس کاشی‌کار با بیان اینکه هر بخش از تعمیرات بناهای تاریخی نیازمند متخصص مربوط به آن بخش است، گفت: تا زمانی که این تعمیرات به دست اهلش سپرده نشود این مشکل پا برجا می‌ماند و داربست‌ها مدام به دور گنبد مسجد امام( ره) گردش می‌کند و این در حالی است که این تعمیرات باید به گونه‌ای باشد که حداقل برای 40 سال پا برجا بماند.

وی تاکید کرد: بنابراین لازم است میراث فرهنگی تمهیدی بیندیشد که در کنار افراد تحصیل‌کرده از افراد با تجربه نیز در مرمت بناها استفاده کند و این افراد را با یکدیگر هماهنگ کند.

کد خبر 1637847

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha