۱۱ تیر ۱۳۹۱، ۹:۰۵

در گفتگو با مهر مطرح شد:

بازاریابی و عرضه غیر اصولی مهم‌ترین مشکل هنرمندان صنایع دستی قم

بازاریابی و عرضه غیر اصولی مهم‌ترین مشکل هنرمندان صنایع دستی قم

قم - خبرگزاری مهر: 9 هزار هنرمند رشته‌های مختلف صنایع دستی در استان قم شناسایی شده‌اند و پیش بینی می‌شود تعداد هنرمندانی که هنوز شناسایی نشده‌اند حدود 15 هزار نفر باشد، اما هنرمندانی که در تولید آثار فاخر هنری فعالیت می‌کنند با مشکلات زیادی مواجه هستند که دست یاری‌گر نهادهای مسئول را می‌طلبد.

به گزارش خبرنگار مهر، از مجموع 300 رشته صنایع دستی که در کشور وجود دارد حدود 70 درصد آن در استان قم موجود است و همین امر باعث شده، قم در تنوع رشته‌های صنایع دستی در ردیف استان‌های مطرح کشور محسوب شود.

توانمندی هنرمندان قمی به حدی بالاست که برخی از آنها سفارش‌های متعددی از کشورهای اسلامی دارند و فرصت تولید انبوه برای آنها فراهم شده است.

یکی از مشکلاتی که هنرمندان صنایع دستی بارها به آن اشاره کرده‌اند مشکل بازار و نبود مکانی برای عرضه آثار فاخر هنری است. به گفته مهدی نصر اصفهانی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان، از زمانی که بحث تصدی گری این سازمان پررنگ‌تر شد، وظیفه این سازمان نظارت است اما دولت بسترها و زیرساخت‌هایی با کمک شهرداری ایجاد کرد که از طریق احیای کاروانسراها، موزه‌ها و ایجاد بازارچه‌ها وضعیت بازار صنایع دستی رونق یابد.

وی با بیان اینکه آثار فاخری در بخش صنایع دستی تولید می‌شود ولی جایگاه‌های عرضه این آثار بسیار محدود است، اظهار کرد: شهرهای اصفهان، یزد و شیراز بافت‌های تاریخی زیادی دارند که به مکانی برای عرضه صنایع دستی تبدیل شده‌اند.

وی ادامه داد: در قم مشکلاتی وجود دارد که از این امتیاز ویژه برخوردار نیستیم، به عنوان مثال با اینکه بازار کهنه ثبت شده است اما ما نمی‌توانیم به آن ورود پیدا کنیم.

مشارکت شهرداری

نصر اصفهانی با اشاره به مشارکت شهرداری برای ایجاد مکان‌های عرضه صنایع دستی اظهار کرد: اخیرا معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری وعده‌های خوبی داده و در فرهنگسرای کوکب بازارچه دائمی برای عرضه تولیدات صنایع دستی ایجاد شده است اما ما معتقدیم که مکان‌های عرضه صنایع دستی باید همانند فضاهایی که عرضه میوه و تره‌بار و... در نظر گرفته می‌شود، در مسیر تردد شهروندان و زائران و به تعداد زیاد باشد.

وی اضافه کرد: هنرمندان روحیه لطیفی دارند و نیاز به مکان‌های مناسبی برای عرضه آثار خود دارند وگرنه اگر قرار باشد خود هنرمندان به فکر تهیه مکانی برای عرضه تولیدات خود باشد دیگر نیازی به ما ندارند.

نصر اصفهانی از کم توجهی مسئولان به صنایع دستی گلایه کرد و گفت: در ایام تعطیلات نوروزی که بهترین فرصت برای عرضه محصولات صنایع دستی بود، فضاهای مناسبی برای انواع فعالیت‌ها در نظر گرفته شد اما دریغ از درنظرگرفتن مکانی برای عرضه محصولات صنایع دستی. در استان‌های دیگر حتی از فضاهای مجاور پمپ بنزین برای عرضه این محصولات استفاده می‌کنند.

وی افزود: ارزش صنایع دستی قم در بیرون از این استان جایگاه ویژه‌ای دارد و خیلی‌ها باور نمی‌کنند که این محصولات در قم تولید شده است.

بسته‌بندی صنایع دستی

یکی دیگر از مشکلات هنرمندان صنایع دستی عدم بسته‌بندی آثار تولیدی است که این افراد مجبورند به خاطر عدم بسته‌بندی، تولیدات خود را با قیمت کمتری عرضه کنند.

نصر اصفهانی ضمن پذیرش این مشکل گفت: جذابیت عرضه آثار صنایع دستی در بسته‌بندی آنهاست و سازمان میراث فرهنگی از سه سال گذشته این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است.

وی ادامه داد: ما هم از سال گذشته بحث بسته‌بندی کالاهایی که بیشترین تولید را دارند آغاز کردیم و حتی در همایشی که با حضور هنرمندان برگزار شد به آنها اعلام کردیم که حاضریم 50 درصد هزینه بسته‌بندی را از اعتبارات دولتی پرداخت کنیم.

به گفته معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، جعبه‌های مختلفی برای بسته‌بندی مناسب تولیدات هنرمندان صنایع دستی طراحی شده است.

بیمه هنرمندان

وی با اشاره به اجرایی شدن مصوبه مجلس شورای اسلامی در مورد بیمه هنرمندان صنایع دستی اظهار کرد: تاکنون حدود هزار و 300 نفر از هنرمندان از خدمات بیمه‌ای بهره‌مند شده‌اند و سعی داریم این خدمت بیمه‌ای را به بقیه هنرمندان ارائه کنیم.

نصر اصفهانی بیشترین افرادی که از این طرح استقبال کرده‌اند را قشر منبت‌کار عنوان کرد و گفت: این طرح در ابتدا مورد استقبال هنرمندان واقع نشد و با تشریح مزیت این طرح، اقبال هنرمندان بیشتر شده است.

آموزش هنرمندان برای تقویت، توسعه و ترویج صنایع دستی یکی دیگر از مواردی است که بارها مورد تاکید هنرمندان قرار گرفته است. در این زمینه اگرچه مرکز علمی کاربردی توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با عنوان مرکز علمی کاربردی صنایع دستی راه اندازی شده است اما رشته‌هایی که در این مرکز آموزشی ارائه شد سنخیتی با صنایع دستی نداشت و بیشتر جنبه گردشگری و میراث فرهنگی داشت، از این رو رشته‌های جدیدی برای جذب دانشجو در این دانشگاه دایر شد.

به گفته نصر اصفهانی امسال 6 رشته صنایع دستی شامل صنایع چوب، صنایع فرش، زیورآلات سنتی، تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی، طراحی لباس و رو دوزی‌های سنتی و نقاشی در این مرکز علمی کاربردی راه اندازی شده و در هر یک از این رشته‌ها ظرفیت پذیرش 24 دانشجو را دارند.

کد خبر 1638908

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha