۱۳ تیر ۱۳۹۱، ۹:۴۰

گزارشی از مشکلات گلخانه‌داران/

گلخانه‌های قم در انبوه مشکلات خشکید

گلخانه‌های قم در انبوه مشکلات خشکید

قم - خبرگزاری مهر: کشت گلخانه‌ای به معنای واقعی، جداشدن از محیط آزاد کشت است به این معنا که در این نوع کشت باید تمام شرایط لازم از قبیل رطوبت، دما، آب، هوا و خاک را برای رشد گیاه به طور مصنوعی فراهم کرد.

 به گزارش خبرنگار مهر، در این میان آنچه که باعث نگرانی است، مشکلات ریز و درشت موجود بر سر راه کشاورزان است که موجب شده تا فعالان این عرصه رغبت چندانی به کشت گلخانه‌ای نداشته باشند.

یک کارشناس کشاورزی عدم ثبات بازار، نبود امکانات و تأسیسات سردخانه‌ای و حمل و نقل، گرانی بیش از حد نهاده‌های تولید و ناپایداری صادرات را از عمده ترین مشکلات گلخانه‌داران استان می‌داند.

یکی دیگر از مشکلات تولید محصولات گلخانه‌ای در استان سردسیربودن این استان است که باعث شده هزینه تولید نسبت به استان‌های دیگر بیشتر شود. از زمان اجرایی شدن طرح هدفمندی یارانه‌ها هزینه تامین سوخت برای گلخانه داران در این استان بالا رفته است.

علاوه بر مشکلات ذکر شده بیشتر گلخانه داران استان برای ساخت و راه‌اندازی گلخانه به بانک‌ها بدهکار هستند.

فعالیت 100 واحد گلخانه‌‌ای


مومنی کارشناس مسئول گلخانه‌های سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: در حال حاضر استان قم دارای 100 واحد گلخانه‌ای سبزی و صیفی با بیش از 30 هکتار وسعت کشت است که سالانه حدود 7 هزار و 500 تن محصول تولید می‌کنند.

وی از افتتاح بزرگ‌ترین مجتمع گلخانه‌ای بخش خصوصی در قم همزمان با هفته جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: مجتمع گلخانه‌ای برکات بزرگ‌ترین گلخانه بخش خصوصی استان به شمار می‌رود.

مومنی گفت: این گلخانه با مساحت حدود 30 هزار مترمربع یکی از بزرگ‌ترین گلخانه‌های بخش خصوصی استان است که سالانه در آن بیش از 900 تن انواع محصولات گلخانه‌ای و سیفی‌جات کشت و تولید می‌شود.

وی تصریح کرد: این گلخانه جزو گلخانه‌های مدرنی است که در کشور ساخته شده و برای ساخت آن حدود 750 میلیون تومان هزینه شده است که از این میزان 250 میلیون تومان تسهیلات بانکی و 500 میلیون تومان نیز آورده شخصی بوده است.

جهاد کشاورزی حمایت نمی‌کند

مدیر مجتمع‌های گلخانه‌ای نرجس و برکات ضمن انتقاد از عدم حمایت سازمان جهاد کشاورزی از گلخانه‌داران گفت: بخش خصوصی بزرگ‌ترین گلخانه استان را افتتاح کرده است، ولی هیچ گونه حمایتی از متولیان این گلخانه نمی‌شود.

مهدوی اظهار کرد: قانون هدفمندی یارانه‌ها در اوج مصرف سوخت اجرا شد ولی هیچ گونه حمایتی در زمینه تامین سوخت از گلخانه داران نشد. مسئولان وعده و وعید دادند که این قشر را مورد حمایت قرار می‌دهند ولی هیچ گونه کاری انجام نشد.

به بانک بدهکاریم

وی گفت: بیشتر کشاورزان قمی به بانک بدهکار هستند و به دلیل همین بدهی هیچ گونه وامی به آنان تعلق نمی‌گیرد و ما باید روز به روز سودهای کلان و سنگین‌تری را پرداخت کنیم.

وی اضافه کرد: وامی که به کشاورزان تعلق می‌گیرد با سود 12 درصد است ولی وقتی کشاورز نمی‌تواند وام را پرداخت کند، مجبور است برای جبران بدهی خود از بانک‌های دیگر وام‌هایی با سود 25 درصد دریافت کند و این روند، کشاورزی قم را نابود کرده است.

مهدوی با اشاره به اینکه برای تغییر ساختار سوخت و افزایش بهره وری نیاز به حمایت مسئولان داریم، تصریح کرد: بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌ها هیچ گونه حمایتی از بخش کشاورزی در زمینه تامین کود صورت نگرفت و قیمت‌ها هم سه برابر شد و در حال حاضر نیز سهمیه کود ما قطع شده است.

افزایش تعرفه برق

مدیر مجتمع‌های گلخانه‌ای نرجس و برکات با اشاره به اینکه باید در بخش کشاورزی افراد دلسوز در راس کار قرار گیرند، گفت: به نظر من ضعف مدیریتی باعث عدم حمایت از کشاورز و کشاورزی در استان شده است.

مهدوی افزود: شرکت‌های خارجی بدون حمایت جهاد کشاورزی بر روی گلخانه‌داران قمی سرمایه گذاری کرده‌اند و برای فروش اجناس خود از ما حمایت کرده و اقدام به ایجاد بازار می‌کنند، ولی جهاد کشاورزی در این زمینه هیچ کاری انجام نمی‌دهد.

وی با اشاره به 20 برابر شدن تعرفه برق گلخانه‌ها اظهار کرد: مسئولان مکررا می‌گویند به بخش کشاورزی یارانه داده‌اند، در صورتی که حتی یک ریال یارانه به ما نداده‌اند.

مهدوی افزود: مسئولان می‌گویند که در هر هکتار اراضی کشاورزی 100 میلیون یارانه پرداخت می‌کنند، ما می گوییم شما به جای اینکه یارانه بدهید، وام‌هایی که به اسم 12 درصد داده‌اید و در حال حاضر با جریمه و دیرکرد باید با سود 25 درصد بازگردانیم را ببخشید و همه چیز را با ما آزاد حساب کنید.

وی اضافه کرد: برای تعرفه برق، استان تهران جزو استان‌های سردسیر قرار گرفته ولی استان قم که در زمستان امسال اولین شهری بوده که برف در آن باریده است، جزو استان‌های معتدل حساب می‌شود و سهمیه سوخت ما از 45 لیتر به 25 لیتر کاهش یافته است.

مدیر مجتمع‌های گلخانه‌ای نرجس و برکات با تاکید بر اینکه گلخانه‌های کوچک و زیر 5 هزار متر توجیه اقتصادی ندارد، گفت: متاسفانه مسئولان بخش کشاورزی اقدام به احداث گلخانه‌های دو هزار متری و سه هزار متری کرده و آنان را به فارغ التحصیلان بخش کشاورزی واگذار می‌کنند که سرنوشتی جز ورشکستگی و فروش گلخانه برای آن متصور نیست.

امکان کشت گلخانه‌ای وجود ندارد

این در حالی است که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: با توجه به محدودیت‌های آب و خاک در استان، کشت گلخانه‌ای توصیه می‌شود ولی به دلیل شوربودن آب در بسیار از مناطق قم امکان کشت گلخانه‌ای وجود ندارد.

سید محمدتقی سجادی با تاکید بر اینکه به دلیل محدودیت‌های اقلیمی، دست مسئولان برای توسعه کشت گلخانه‌ای در سطح استان باز نیست، بیان داشت: کشت گلخانه‌ای به دلیل کمبود منابع آب و خاک توصیه می‌شود، از سویی دیگر به دلیل شور بودن آب نمی‌توان این کشت را در همه استان توسعه داد و فقط برای مناطق کوهستانی و کوهپایه‌ای که آب شیرین وجود دارد، کشت گلخانه‌ای توصیه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 3 مجتمع گلخانه‌ای کوثر، قبادبزن و رزبند در حال فعالیت و ساخت می‌باشند، افزود: دولت با ایجاد زیرساخت‌ها با هدف اشتغالزایی برای فارغ التحصیلان اقدام به ایجاد مجتمع‌های گلخانه‌ای می‌کند و فارغ التحصیلان بخش کشاورزی نیز با استفاده از تسهیلات در این مجتمع‌ها سالن‌های تولید را راه اندازی می‌کنند.

سجادی تصریح کرد: مجتمع کوثر در حال حاضر 100 درصد به بهره برداری رسیده و 50 واحد گلخانه‌ای در آن مشغول به فعالیت هستند و زیرساخت‌های مجتمع‌های قبادبزن و رزبند نیز تکمیل شده و سالن‌های تولید نیز توسط بهره برداران در حال احداث است.

وی گفت: افرادی هم که بتوانند آب و زمین مورد نیاز را تامین کنند می‌توانند متقاضی احداث گلخانه شوند و در حال حاضر بیش از 20 هکتار از گلخانه‌های استان خارج از مجتمع‌ها بوده و توسط بخش خصوصی اداره می‌شود.

کشت گلخانه‌ای توجیه اقتصادی دارد

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بیان داشت: با توجه به وجود مشکلات موجود، باز هم کشت گلخانه‌ای در این استان توجیه اقتصادی دارد.

وی اضافه کرد: بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌ها و افزایش هزینه‌های تولید، بخش کشاروزی دچار چالش‌ها و مخاطراتی شد که این موضوع در رابطه با گلخانه‌ها حساس‌تر بود ولی با تدابیری که اندیشیده شد، مشکلات تا حدود زیادی کنترل شد.

سجادی گفت: موفقیت تولید در محیط‌های گلخانه غیر از مدیریت تا حدود زیادی وابسته به حامل‌های انرژی است و از این رو وقتی که قیمت حامل‌های انرژی افزایش پیدا می‌کند، قیمت تمام شده تولید در گلخانه نیز افزایش می‌یابد.

این مقام مسئول در سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: بعد از هدفمندی یارانه، هزینه‌های تولید افزایش پیدا کرد و در همین راستا ایده‌ جدیدی مطرح و تسهیلاتی نیز برای تولید کنندگان در نظر گرفته شد.

سجادی افزود: بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، کارشناسان سازمان، مجتمع‌ها را بر پایه سوخت گاز به عنوان سوخت جایگزین طراحی کردند، زیرا سوخت گاز به عنوان سوخت پاک مطرح بوده و هزینه‌ها و مشکلات آن نیز به مراتب کمتر از گازوئیل است.

وی طراحی سازه‌های گلخانه به گونه‌ای که مانع هدررفت انرژی باشد را ضروری دانست و تاکید کرد: کشاورزان همچنین می‌توانند زمان کاشت را طوری مدیریت کنند که از نظر شرایط اقلیمی کمتر نیاز به مصرف انرژی داشته باشند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در سال گذشته برای تامین سوخت مورد نیاز گلخانه داران تسهیلات قرض الحسنه در اختیار آنان قرار گرفت تا بتوانند سوخت گازوئیل مورد نیاز خود را خریداری و ذخیره کنند.

سجادی گفت: برای بهینه سازی مصرف سوخت نیز وام 4 درصد در اختیار تعدادی از تولید کنندگان قرار گرفت تا بتوانند سیستم‌های گرمایشی خود را بهینه سازی کرده و از مصرف بیش از حد انرژی جلوگیری کنند.

منابع موجود جوابگوی نیازها نیست

وی بیان داشت: هر چند منابعی که در اختیار ماست جوابگوی نیازها گلخانه داران استان نیست، اما بخشی که امکان‌پذیر بوده تامین و پرداخت شده است.

به گفته سجادیی صندوق توسعه ملی تسهیلاتی را برای ساخت سازه‌های گلخانه‌ای با سود 7 درصد و بازدپرداخت 10 ساله در نظر گرفته است و به نوعی با افزایش زمان بازپرداخت تسهیلات از 7 سال به 10 سال، گلخانه‌دار فرصت بیشتری برای بازپرداخت بدهی خود به بانک خواهد داشت.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه منابع ما برای ارائه تسهیلات محدود نیست، گفت: خیلی از متقاضیان دریافت وام گلخانه با بانک دچار مشکل هستند، زیرا هنگام اخذ تسهیلات متقاضی باید ضمن عدم بدهکاری بانکی، وثیقه مورد نیاز را نیز تامین کند که این موارد مربوط به شرایط ارائه تسهیلات بانک‌هاست.

سجادی افزود: افرادی که موفق نمی‌شوند این منابع را از بانک اخذ کند، احساس می‌کنند که خدماتی دریافت نکرده‌اند و ضروری است از یک طرف نظرات قانونی بانک‌ها تامین و از طرف دیگر در امر پرداخت تسهیلات مساعدت بیشتری توسط بانک‌ها اعمال شود.

در هر صورت امیدواریم مسئولان با همت بلند و دید باز، راه ناهموار رسیدن به تولید سالم در گلخانه‌های استان را در سالی که به تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی مزین شده هموار سازند

کد خبر 1640942

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha