۱۷ تیر ۱۳۹۱، ۹:۱۷

پرورش ماهی تجارتی سودآور در همدان/ ماهی زینتی در سبد صادراتی

پرورش ماهی تجارتی سودآور در همدان/ ماهی زینتی در سبد صادراتی

همدان - خبرگزاری مهر: همدان که در تولید محصولات کشاورزی از قطبهای کشور محسوب می شود با حمایت از آبزی پروران، توسعه صنعت شیلات و پرورش ماهی را برنامه ریزی کرده به نحوی که در چندسال اخیر ماهی نیز به سبد صادراتی همدان افزوده شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، هرچند که جدی گرفته نشدن فعالیت های شیلاتی و عدم سرمایه گذاری کافی در امر تحقیقات و زیرساخت های شیلات موجب شده تا این کار عظیم همچنان به صورت سنتی یا نیمه سنتی ادامه حیات دهد اما به طور حتم تکنولوژی روز و سرمایه گذاری کافی می تواند شیلات را بیش از این نجات دهد.

بررسی ها نشان می دهد که در چند سال اخیر توسعه آبزی پروری و پرورش آبزیان به عنوان یکی از راهکارهای رونق اقتصادی در برخی مناطق استان همدان تبدیل شده است.

وجود اراضی وسیع و بلااستفاده، وجود رودخانه های پرآب، نیروی کار فراوان و متخصص و وجود جاذبه های گردشگری از مهم ترین دلایلی است که توسعه پرورش آبزیان را به عنوان یکی از فعالیت های اقتصادی در ضروری ساخته است.

شیلات همدان توسعه آبزی پروری را مد نظر قرارداده است

بر همین اساس در چندسال اخیز شیلات همدان توسعه آبزی پروری را مد نظر قرارداده تا از این جهت قدمی در توسعه کشاورزی همدان برداشته شود.

در همین خصوص مدیرکل شیلات همدان با بیان اینکه مناطق مستعد آبزی پروری به منظور اجرای طرح توسعه کشاورزی شناسایی می شود، گفت: مکان یابی برای توسعه آبزی پروری در استان همدان انجام می شود.

علی دولو هدف از اجرای این طرح را افزایش توان تولید و ظرفیت های اشتغال در بخش کشاورزی عنوان کرد و با بیان اینکه اجرایی شدن این طرح با شعار امسال مبنی بر حمایت از تولید و سرمایه ایرانی همسو است، افزود: بخش عمده اعتبارات اجرای این طرح از محل صندوق توسعه ملی اعتبارات تامین می شود.

815 مزرعه پرورش ماهی گرم آبی و سرد آبی در همدان فعال است

وی با بیان اینکه فعال کردن استخرهای ذخیره آب کشاورزی و قنوات و اصلاح روش پرورش آبزیان از دیگر طرح هایی است که در استان اجرا می شود، در سال گذشته چهار هزار و 133 تن ماهی در 815 مزرعه پرورش ماهی گرم آبی و سرد آبی استان همدان تولید شد.

دولو با تاکید بر اینکه تاکنون در مزارع پرورش ماهی استان همدان برای یک هزار و 300 نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد شده است، گفت: سرانه مصرف ماهی در استان همدان چهار و هفت دهم کیلوگرم است.

وی با بیان اینکه افزایش سرانه مصرف در استان همدان برنامه ریزی شده است، گفت: در این زمینه تجهیز مزارع به امکانات و فنآوری های روز برای تولید بهتر و بیشتر ماهی در مزارع پرورش ماهی برنامه ریزی شده است.

مزارع شیلات به تجهیزات روز مجهز می شود

وی افزود: در حال حاضر فعالیت 85 مزرعه در استان همدان مکانیزه شده و مابقی مزارع نیز به تجهیزات روز مجهز می شود.

دولو با اشاره به اینکه با مکانیزه کردن مزارع پرورش ماهی ضریب تولید افزایش یافته و اشتغال بیشتری در استان همدان ایجاد می شود، گفت: برای افزایش سرانه مصرف ماهی در استان همدان همچنین اقداماتی نظیر برگزاری کلاس های آموزش طبخ آبزیان، توزیع نشریه و سی دی‌های آموزشی در مناطق مختلف شهری و روستایی صورت گرفته است.

دولو اضافه کرد: همچنین سال گذشته اقداماتی نظیر صدور 11 پروانه تاسیس با ظرفیت 125 تن ماهی، احداث دو مرکز تکثیر ماهی زینتی با ظرفیت 12 هزار قطعه، تولید 82 میلیون قطعه ماهی تخم چشم زده، تولید 20 میلیون قطعه بچه ماهی قزل آلا، تولید یک میلیون و630 هزار انواع ماهی زینتی در 22 کارگاه تکثیر و پرورش انجام شده است.

مدیرکل شیلات همدان با بیان اینکه رعایت بهداشت مزرعه و بکارگیری توصیه های کارشناسان موجب افزایش کمی و کیفی تولید و پرورش ماهی می شود، اظهار داشت: اهمیت دادن به بهداشت مزرعه افزون بر افزایش سطح تولید محصول سالم و دارای ارزش غذایی بالا، می تواند در سلامت جامعه بسیار اثرگذار باشد.

سالانه 80 میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی در همدان تولید می شود

وی همچنین از تولید سالانه 80 میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی و 20 میلیون بچه ماهی قزل آلا در استان همدان خبر داد.

کارشناس شیلات جهاد کشاورزی ملایر نیز با بیان اینکه منطقه "آورزمان" ملایر از نظر شرایط آب و هوایی، بهترین مکان برای پرورش انواع ماهی خاویار است، افزود: آب چشمه کمری و ازاوی در آورزمان ملایر به دلیل دارا بودن دمای مناسب، بهترین منطقه برای پرورش انواع ماهی خاویار در استان همدان است.

مسعود نوروزی اظهار داشت: از سال گذشته یک هزار قطعه انواع ماهی خاویار از نوع قره برون سیبری و استرلیاد در استخر پرورش ماهی روستای آورزمان رها سازی شد و هم اکنون در حال پرورش است.

نوروزی ادامه داد: این ماهیان از مرکز تکثیر شهید بهشتی استان رشت با وزن سه گرم خریداری شد و هم اکنون به وزن 500 گرم رسیده و در عرض سه سال، پنج تا 10 کیلوگرم وزن می گیرند.

ماهی خاویار در ملایر پرورش می یابد

وی بیان داشت: از نظر اقتصادی هر کیلو گوشت ماهیان خاویار 24 هزار تومان و هر کیلو خاویار آن نیز دو میلیون تومان ارزش دارد.

مدیرکل شیلات همدان در بخش دیگری از این گفتگو افزود: در ماههای گذشته 200 هزار دلار ماهیان زینتی از این استان به عراق، کشورهای حوزه خلیج و تایلند صادر شد.

وی با بیان اینکه همدان با تولید سالانه یک میلیون و 660 هزار قطعه ماهیان زینتی در سال، رتبه هشتم کشور را در این زمینه دارد، افزود: بخش زیادی از این ماهیان زینتی به استان های همجوار نظیر کرمانشاه، لرستان و کردستان ارسال می شود.

22 کارگاه پرورش ماهیان در همدان فعال است

وی تعداد کارگاه های فعال پرورش ماهیان زینتی این استان را 22 واحد با اشتغال 50 نفر عنوان کرد و گفت: به ازای هر 30 هزار قطعه تولید ماهیان زینتی یک اشتغال ایجاد می شود.

وی اضافه کرد: پرورش ماهیان زینتی هیچ گونه آلودگی برای پرورش دهنده و محیط ندارد و نیازمند تکنولوژی و امکانات خاصی نیست و خروجی آب نیز بسیار محدود است.

مدیر کل شیلات همدان با اشاره به مزیت های پرورش ماهیان زینتی از حمایت سرمایه گذاران و اجرای طرح های ویژه برای رشد و توسعه این بخش در استان خبر داد.

دولو اضافه کرد: پرورش دهندگان ماهیان زینتی در صورت داشتن فضای لازم برای توسعه فعالیت به ازای هر 50 هزار قطعه، 250 میلیون ریال تسهیلات دریافت می کنند و در غیر این صورت پول ساخت سالن نیز به آنان داده می شود.

پرورش ماهی زینتی زمینه ساز اشتغال است

وی اظهار داشت: پرورش ماهی زینتی در شهرها افزون بر اینکه نیاز به سرمایه و زمین اندک دارد زمینه ساز اشتغالزایی فراوانی نیز است به شکلی که در هر کارگاه کوچک پرورش ماهی زینتی دست کم دو نفر به طور مستقیم و دو نفر به طور غیر مستقیم مشغول به کار می شوند.

دولو همچنین از وجود شرایط بسیار آسان برای راه اندازی کارگاه های ماهیان زینتی خبر داد و گفت: داشتن حداقل 70 متر فضای خانگی برای تولید 50 هزار قطعه در سال، بی نیازی به آب جاری و امکان استفاده از آب چاه های داخل منازل، محدودیت عدم فاصله کارگاه های همجوار با مناطق مسکونی از مهمترین شرایط سهل راه اندازی این کارگاه ها است که موجب ترغیب و تقویت انگیزه سرمایه گذاران می شود.

پرورش ماهیان زینتی از مشاغل خانگی با سود مناسب است

وی بیان کرد: پرورش ماهیان زینتی به عنوان یکی از مشاغل خانگی دارای سود مناسب مطرح است که در آن می توان از نیروی کار زنان نیز استفاده کرد.

وی باتوجه به قابلیت های پرورش ماهیان زینتی به عنوان یکی از مشاغل خانگی گفت: هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد و هم اینک شش واحد در بخش مشاغل خانگی برای پرورش این گونه آبزیان فعالیت دارند.

دولو همچنین انواع ماهیان زینتی استان را کوپی، آنجل (رمری-دودی –کویز)، سوارتر، پرت، کریوراس، گورامی، پلاتی، فایتر، سورم، اسکار، فلاورهورن، گلدفیش، زبرا و تایگر معرفی کرد.

شهرک پرورش ماهیان زینتی در استان همدان ایجاد می شود

وی از انجام مطالعات اولیه برای ایجاد شهرک پنج هزار مترمربعی پرورش ماهیان زینتی استان در شهرک گلخانه ای امزاجرد خبر داد و گفت: با راه اندازی این مرکز سالانه دو میلیون قطعه ماهیان زینتی به تولید استان افزوده است.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان نیزابراز داشت: ماهی زینتی یکی از کالاهای صادراتی همدان است.

مسعود بکایی عنوان کرد: صادرات این بخش به کشورهای اوکراین، عراق، قزاقستان، روسیه، کویت، ترکمنستان انجام شده است.

بکایی تأکید کرد: در اردیبهشت ماه سال جاری صادرات کالا در بخش کشاورزی سه میلیون و 423 هزار دلار و به وزن یک هزار و 700 تن عنوان شده است.

طرح تضمین کیفیت و سلامت فرآورده های آبزیان در مزارع همدان اجرا می شود

مدیرکل دامپزشکی استان همدان نیز از اجرای طرح تضمین کیفیت و سلامت فرآورده های آبزیان در مزارع این استان خبر داد و افزود: این طرح از مراحل اولیه پرورش ماهی تا نحوه حمل و عرضه به بازار اجرا می شود.

احمد کریمی مخصوص اظهار داشت: در این طرح راهکارهایی اتخاذ شده که در همه مراحل شامل رها سازی بچه ماهی تا عرضه قابل کنترل باشد و همه محصولات دارای کد رهگیری است.

وی گفت: با اجرای این طرح در صورت بروز هرگونه مشکل در گوشت ماهی تولیدی استان وجود کد رهگیری امکان شناسایی آن در هر مرحله از تولید و عرضه را فراهم می کند.

مدیر کل دامپزشکی همدان از انجام یک سری ضدعفونی های غیرمجاز در برخی مزارع پرورش ماهی این استان خبر داد و گفت: با اجرای این طرح مواد ضد عفونی مجاز در اختیار مزارع استان همدان قرار می گیرد.

با این تفاسیر پرواضح است که با رشد روز افزون جمعیت، نیاز انسان به غذا و همچنین اهمیت مواد پروتئینی و گوشتی در سبد غذایی خانواده ، پرورش دام و طیور و آبزیان روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند بنابراین باید از پتانسیل های موجود در توسعه این بخش بهره گرفت.

کد خبر 1643506

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha