۱۸ تیر ۱۳۹۱، ۱۳:۳۶

در ماهنامه زمانه/

جان هیک و چالش پلورالیسم بررسی شد

جان هیک و چالش پلورالیسم بررسی شد

پرونده ویژه «جان هیک ‌و چالش پلورالیسم» و پرونده‌هایی با موضوعات اختیارات ولی فقیه، شیعیان امریکای لاتین و معرفی کتاب در شماره بیست‌وپنج و بیست‌وشش دوره جدید ماهنامه زمانه (نامه اندیشه، فرهنگ و ادبیات) به همت کانون اندیشه جوان منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، جان هیک، فیلسوف تازه در گذشته انگلیسی، مشی پلورالیستی را در آکسفورد، مقارن با دومین جنگ جهانی، آغاز نمود. پلورالیسم، دیدگاهی است در تبیین و بررسی آموزۀ نجات، آموزه‌ای که در متن الهیات مسیحی، کانون نگرش‌های حصرگرایانه و شمولگرا نیز بوده ‌است.
 
ماهنامه زمانه برآن شد با توجه به درگذشت جان هیک که پدر پلورالیسم دینی نام گرفته است، پرونده‌ای را به آن اختصاص دهد. گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام ‌والمسلمین علی‌اکبر رشاد که از منتقدان پلورالیسم دینی به‌شمار می‌رود با عنوان «کاستی‌ها و ناراستی‌های پلورالیسم دینی» بر جذابیت این پرونده افزوده است. از دیگر عناوین و کسانی که در این پرونده حاضرند می‌توان به دکتر مهدی اخوان، دکتر حسین شکرآبی و همچنین به مقالاتی با عنوان «راز تعداد ادیان و نسبت آنها با یکدیگر» و «تکثرگرایی دینی از نگاه علامه» اشاره کرد.
 
حدود یک سال پیش زمانه به مسأله اصل ولایت فقیه در پرونده‌ای ویژه با نام «تاریخ ولایت فقها » در شماره 13 زمانه پرداخت. رویکرد اصلی آن پرونده نمایاندن سابقه تئوریک ولایت فقیه در میان فقهای شیعه بود و بر آن بودیم تا با ادله متقن فقهی تاریخی موافقت بی‌تردیدِ همه فقها نسبت به اصل ولایت فقیه به واسطه استنتاج از نص یا عقل را به نمایش بگذاریم و از این رهگذر بر همگان روشن گردد که این موضوع به تنهایی زائیده اندیشه امام خمینی(ره) نیست، اما در این پرونده موضوعی چالشی در دستور کار قرارگرفت که حساس ترین بحث نظریه ولایت فقیه، یعنی حوزه اختیارات ولی را مورد بررسی قرار داده ‌است.
 
نتایج تولیدات این پرونده موجب تزلزل مشهورات موجود در این حوزه است. پاسخ به پرسش‌های جدی مطرح در این زمینه را با خواندن گفت‌و‌گویی با آیت‌الله اراکی با عنوان «مطلقه مورد اجماع» و مقالاتی با عنوان «سرقت تئوریک فقیه» و «ولایت فقیه از منظر آیت‌الله خویی» درباره نظرات آیت‌الله خویی(ره) درباره اختیارات ولی فقیه و همچنین نوشتاری از علی اصغر سهرابی با عنوان «اقتدار منعطف» که نگاهی تحلیلی دارد به تقریر آیت‌الله خامنه‌ای از ولایت فقیه از جملة این مقالات است.

بخش جهان این شماره زمانه، پرونده «هزار توی سرزمین بولیوار» به بررسی تاریخچه حضور اسلام و تشیع در منطقه راهبردی امریکای لاتین می‌پردازد و با مقالاتی از سهیل اسعد، فعال اسلامی آرژانتینی و گفت‌و‌گویی از خلیل ساحوری از شیلی و امیر تفرشی کوهینی با عنوان «حیاط خلوت راهبردی» ادامه می‌یابد و در ادامه به معرفی «الهیات رهایی بخش» می‌پردازد.
 
 
معرفی کتاب «ما و امریکای لاتین» از دیگر بخش‌های این پرونده است. حوزة جغرافیایی امریکای لاتین به دلیل منابع طبیعی بی‌مانند و فوق‌العاده‌اش و همچنین به سبب نزدیکی به ایالات متحده امریکا، همواره پس از استقلال محل توجه و حساسیت ویژه امریکا و رئیس راهبردی‌اش اسرائیل بوده‌است. این حساسیت به انداز‌ه‌ای است که هنوز تعدادی از کشورهای این منطقه نام «حیاط خلوت امریکا و اسرائیل» را یدک می‌کشند.

در بخش سرآغاز این شماره در ابتدا پای درس حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمد حیدری با موضوع فقه ارتباطات و عنوان «کمک کردن به گناه در رسانه» می‌نشینیم و سپس حجت‌الاسلام‌ والمسلمین احمد رهدار در گفتاری با سوژه رویکرد تاریخی به زمینه‌های نظری پیدایش سکولاریسم و عنوان «به ابژه فکر کن» پنجره‌ای تازه به روی ما می‌گشاید که یکی از شاه بیت‌های این سخنرانی‌شیوا بند زیر است: «هرجایی که دین از گفتگوی عقلانی با مردم عقب و ناتوان مانده، منفذهای خوبی برای ورود سکولاریسم پدید آمده است. بنابراین به هر میزان که عقلانیت آموزه‌های دینی تبیین بهتری یابد، به‌ همان میزان محاصره سکولاریسم ...»

گزارشی از نشست جریان‌شناسی سینمای ایران با حضور مسعود فراستی، سعید قطبی‌زاده و سیدناصر هاشم زاده؛ گزارشی از میزگردی به مناسبت «روز هنر انقلاب اسلامی» با حضور حجت‌الاسلام ‌والمسلمین سیدمحمد قائم‌مقامی، یوسفعلی میرشکاک، مجتبی رحماندوست و شهریار بحرانی و همچنین سخنرانی حسن رحیم‌پورازغدی در این روز، از دیگر مطالب این بخش است.

در بخش معرفی کتاب این شماره به معرفی کتاب «تحولات سیاسی اجتماعی ایران معاصر» اثر نجف لک‌زایی پرداخته است.
کد خبر 1644696

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha