۲۰ تیر ۱۳۹۱، ۸:۱۹

فرهنگ عذرخواهی/

نزدیکی عذرخواهی به آموزه‏های دین/ وضع بد فرهنگ عذرخواهی در سیاست

نزدیکی عذرخواهی به آموزه‏های دین/ وضع بد فرهنگ عذرخواهی در سیاست

استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در فرهنگ شاهنشاهی فرهنگ عذر نخواستن بیشتر جریان دارد. محمدرضا هم هیچ وقت از ملت ایران عذرخواهی نکرد و وقتی معذرت خواست که دیگر دیر شده بود گفت: آموزه‏های دینی به فرهنگ عذرخواهی نزدیکتر است.

دکتر حسین باهر درمورد نهادینه نشدن فرهنگ عذرخواهی بین مردم و مسئولان کشور به خبرنگار مهر گفت: اصولاً در جهان سوم و کشورهای کمتر توسعه یافته این فرهنگ عذرنخواستن در بین مردم و بویژه مسئولان مملکتی وجود دارد. این هم ربطی به دین ندارد بلکه بر عکس دین در مورد صاف کردن حساب مردگان در دنیا اگر بدهکار بوده و یا موجب رنجش کسی شده توسط بازمندگان توصیه شده و یا اگر کسی موجب آزار متوفایی شده حالا که دست او از او کوتاه است برای جبران کارش برای شادی روح او و جبران کار خود برای آن متوفا خیرات باید بدهد.

وی افزود: این از نظر مسائل دینی. ولی در فرهنگ شاهنشاهی فرهنگ عذر نخواستن بیشتر جریان دارد. محمدرضا هم هیچ وقت از ملت ایران عذرخواهی نکرد و وقتی معذرت خواست که دیگر دیر شده بود و در بحبوحه پیروزی انقلاب گفت من صدای ملت ایران را شنیدم.

این استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: اگر او حرف‎های مشاورانش را گوش می‎داد واز اشتباهاتش بر می‏گشت یعنی توبه می‏کرد چرا که توبه بازگشتن و انابه است شاید می‎ماند.

این محقق و پژوهشگر حوزه رفتار شناسی تصریح کرد: آدم توبه کار ذاتاً پشیمان می‎شود و از ته دل عذر خواهی می‏کند حالا چه از خدا و چه خلق خدا. می‎خواهد جبران گناهانش را بکند.

باهر افزود: متأسفانه در جهان سوم بطور کلی و اخص تر در جامعه ما فکر می‎کنیم حرفی که زده‏ایم وحی منزل است. تازه وحی منزل هم یکی نیست خدا حرفش را در جاهایی عوض کرده و آیات ناسخ و منسوخ در قرآن داریم. ولی ما می‎گوییم حرف مرد یکی است و مرغ یک پا دارد. اگر حرفم را عوض کنم به مردی و شخصیت من برمی‏خورد.

این محقق و پژوهشگر اجتماعی و مشاوره و روان درمانی درمورد اینکه در ساختارهای سیاسی اجتماعی کشورهای جهان سوم و یا در حال توسعه آیا فرهنگ عذر نخواستن از سطح بالای قدرت به سطح پایین قاعده تسری نیافته است؟ هم اظهارداشت: الناس علی دین ملوکهم. مردم دیانتشان و نه دینشان آخر کار به حاکمانشان برمی‏گردد. ماهی از سر گنده گردد نی ز سر هم گَنده یعین گندیده و هم گُنده یعنی بزرگ هردو را می‏شود گفت.

باهر یادآورشد: روشی که بعضی از دولتمردان ما پیش گرفته‏اند اینکه حتی نه تنها از بعضی از خطاها و اشتباهاتشان از جمله بی قانونی، ضعف مدیریت و یا اختلاس‏های اخیر که ثابت شده است عذرخواهی نمی‏کنند بلکه معترضین، بدهکار هم می شوند. اینکه چرا در امور دولتی و حکومتی فضولی و دخالت کرده‏اید. به شما این امور مربوط نیست پا را بیشتر از گلیم خود دراز نکنید.

وی درپایان گفت: اینچنین از آرمان‏های مطرح شده انقلاب دور افتادیم. برای مثال شعار نه شرقی و نه غربی جمهوری اسلامی در عمل در اقتصاد هم شرقی و هم غربی هستیم و چیزی که مشاهده نمی‏شود اسلامی بودن نظام اقتصاد ماست. در سیاست هم فرقی نمی‏کند اگر به جای پناه بردن به آمریکا به چین و روسیه و برزیل پناه ببریم  این استقلال ما را خدشه دار می‏سازد.

کد خبر 1645654

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha