به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان یکی از کهن ترین استانهای کشور است و در قدیمی ترین نقشه های ایران زمین نام این استان در قالب واژه هایی همچون ژرمانیا و کارمانیا به چشم می خورد سابقه تاریخی و نقشی که این استان در تحولات ایران باستان داشته است موجب شده است هم اکنون این استان پهناور به بهشتی برای باستان شناسان تبدیل شود بطوریکه هم اکنون چندین محوطه تاریخی تاثیر گذار در روند تاریخ و تمدن ایران زمین در این استان وجود داشته باشد.
اما نکته قابل تامل اینکه در برخی موارد سودجویان زودتر این محوطه ها را شناسایی می کنند و یا اینکه محافظت از آنها به دلیل پراکندگی بیش از حد و فاصله آنها از مراکز جمعیتی امکان پذیر نیست.
نمونه واضح این امر را می توان در دشت مطوط آباد جیرفت دید.
چند سال قبل و درحالیکه هیچ باستانشناسی از وجود تمدن کهن ارت خبر نداشت و کسی دشت مطوط آباد و یا تپه های کنار صندل را نمی شناخت برخی مردم محلی به قصد یافتن اشیای عتیقه و گنج جای جای این دشت را حفاری کردند و هم اکنون چیزی که بجای مانده است دشتی سوراخ سوراخ شده است.
البته اشیای این تمدن نیز از حراجی هایی مانند کریستی لندن سر در می آورند و برای بازگرداندن آنها باید جشن گرفت و پای کوبی کرد.
دشت مطوط آباد
هر چند جلوی حفاری در این منطقه گرفته شده است اما همچنان در طول سال بارها خبرهایی از شناسایی و کشف باندهای قاچاق اشیای عتیقه در استان کرمان به گوش می رسد و این بار نیروی انتظامی استان کرمان طی هفته گذشته یک باند بزرگ اشیای عتیقه را در شهرستان بافت شناسایی و منهدم کرد.
کشف محموله نیم میلیون تومانی اشیاء عتیقه
این افراد قصد داشتند یکصد شی عتیقه که هنوز قدمت دقیق آنها اعلام نشده است اما به دوران قاجار منسوب می شوند را از مرزهای جنوبی استان کرمان به هرمزگان و درنهایت از راه دریا به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس منتقل کنند.
یکصد شی عتیقه به دست آمده از این افراد کشف و هم اکنون در اختیار دستگاه قضایی قرار گرفته است.
فرمانده نیروی انتظامی استان کرمان با تائید این خبر در خصوص جزئیات این عملیات اظهارداشت: ماموران پلیس امنیت شهرستان بافت با انجام یکسری اقدامات اطلاعاتی و پلیسی، یک باند قاچاق آثار باستانی را در این شهرستان شناسایی کردند.
سردار حسین چناریان گفت: در تحقیقات پلیسی مشخص شد اعضای این باند به صورت گروهی و باندی قصد دارند محموله ای از اشیا عتیقه و قدیمی را به مبلغی حدود 500 میلیون تومان در شهرستان بافت خریداری و به استان هرمزگان و سپس به خارج از کشور منتقل کرده و تحویل عوامل خارجی دهند.
100 شی عتیقه در راه کشورهای عربی کشف شد
وی افزود: ماموران انتظامی با استفاده از شگردهای پلیسی و اطلاعاتی و تعقیب و مراقبت چند ماهه، در نهایت مخفیگاه متهمان را در شهر بافت شناسایی و با دستور مقام قضایی در یک عملیات ضربتی و غافلگیرانه وارد این محل شده و دو قاچاقچی را دستگیر کردند.
وی گفت: در بازرسی از مخفیگاه قاچاقچیان بالغ بر 100 شی باستانی شامل انواع سکه، مجسمه، جام، کوزه و غیره کشف و ضبط شد.
فرمانده نیروی انتظامی استان کرمان اظهارداشت: براساس نظر کارشناسان میراث فرهنگی، این آثار ملی مربوط به دوره قاجاریه است که به همراه افراد دستگیر شده تحویل دستگاه قضایی شدند.
اشیاء تاریخی استان کرمان
لزوم حفاظت از محوطه تاریخی هنزاف
خبر کشف اشیای عتیقه در بافت همزمان شده است با شناسایی محوطه تاریخی مربوط به قبل از میلاد مسیح که در محوطه دریاچه سدی به همین نام قرار گرفته است.
وجود این موحطه تاریخی بسیار پر اهمیت است و برخی کارشناسان معتقدند که تمدن هنزاف چون در مجاورت سرشاخه های رودخانه هلیل رود قرار گرفته است می تواند از سرشاخه های تمدن بزرگ ارت نیز محسوب شود و حتی قدمتی بیشتر از این تمدن داشته باشد.
کشف محموله تاریخی در بافت جدای از اینکه اشیای تاریخی کشف شده از این باند قاچاق، به این تمدن ربط ندارد اما این حساسیت را در بین دوستداران میراث فرهنگی ایجاد کرده است که باید حفاظت دقیق از این محوطه انجام شود تا در آینده شاهد حضور آثار این تمدن در آن سوی آبها نباشیم.
نظر شما