به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمیرکیانی که آثار بسیاری را در حوزه طنز کودک و نوجوان نوشته و مدتی هم مدیر گروه کودک و نوجوان شبکههای یک و دو بوده، درباره سومین هم اندیشی طنز رادیویی گفت: آثاری که برای کودک و نوجوان به نام طنز ساخته می شوند، باید شادی آور باشند چون طنزهای تلخ مناسب کودکان و نوجوانان نیست و مفرح بودن و شاد بودن جزو ویژگی های کار کودکان و نوجوانان است.
وی ادامه داد: رعایت نکته های آموزشی نیز از جمله موارد دیگر است، چون کودکان و نوجوانان در مسیر زندگی خود برای دسترسی به واقعیت نیاز به آموزش دارند و حتی به این منظور کلاس های آموزشی می روند. به همین دلیل یکی از خصوصیات آثار باید همراه با آموزش باشد، البته نه آموزش مستقیم بلکه به مفهوم ایجاد مهارت.
میرکیانی تصریح کرد: طنز نباید در کودک ایجاد بدبینی یا حقارت کند. نکته بعدی اینکه طنز باید حریم ها را رعایت کند. مثلا طنز قوانین اجتماعی را نباید زیر پا بگذارد. شکست هنجارهای اجتماعی نباید در طنز کودکان اتفاق بیافتد. زبان گفتاری برای آنها باید زبان معیار باشد. عناصر به کار گرفته در طنز باید برای کودک و نوجوان قابل لمس باشد تا بتوانند لایه های مختلف آن را درک کنند.
وی درباره برگزاری سومین هم اندیشی طنز رادیویی با موضوع شادیانه های کودکان نیز اظهار داشت: هر جشنواره و هم اندیشی یکی از خصوصیاتش این است که توجه برگزارکنندگان را به آن موضوع جلب می کند و به مسئولان گوشزد می کند که خلاء های موجود در این حوزه را برطرف کنند. ایجاد نشاط، امید، مفرح بودن و نشان دادن زیبایی های زندگی باید در طنز کودک و نوجوان لحاظ شود و البته باید تاثیرگذاری این هم اندیشی ها طولانی مدت باشد تا بتواند در جامعه موج ایجاد کند.
شفیعی: مشاهده گری یکی از مهمترین ابزار در خلق اثار طنز کودکان است
شهرام شفیعی در این نشست مهمترین وجه یک هنرمند را مشاهده گری دانست و گفت: یک هنرمند خوب برای خلق یک اثر به خصوص در حوزه طنز نیاز به مشاهده گری دارد، مشاهداتی که تبدیل به خلاقیت یک اثر هنری شود.
شفیعی ادامه داد: مشاهده گران بزرگ کسانی هستند که خوب به زندگی نگاه می کنند، حوصله و دقت کافی نسبت به زندگی دارند و تک تک لحظات را بررسی می کنند.
این نویسنده درباره شگردهای طنز نویسی گفت: در دنیای کمدی مختلفی برای یادگیری وجود دارد که البته لازم است یک طنز نویس این شگردها و تکنیک ها را فرا بگیرد اما آنچه مهم است جوهرهای است که در نگاه طنز نویس باید باشد که این جوهره بر خاسته از روح مشاهده گری است ، افراد موفق طنز نویس مشاهده گران خوبی هستند، آنان کسانی اند که وقایع و رخدادهای دنیای اطراف خود را با ظرافت و باهوشی رصد می کنند و دست به قلم می شوند.
شفیعی در باره اهمیت روح مشاهده گری تاکید کرد:هنرمندانی که در طول تاریخ به خلق آثار هنری دست زدهاند در زمانی که الگوی مشخصی نبوده است و شگردها را از کسانی فرا گرفته اند ، درباره آثار آنها تنها می توان گفت که آنها افراد باهوشی بوده اند که به اطراف خود با دقت نظر کافی نگریسته اند.
این نویسنده مشاهده گری را مهمترین کار هنری دانست و اضافه کرد : مشاهده گری سخت ترین ساده ترین روش است بسیار مورد بی توجهی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه ارسطو نیز در کتاب بوطیقا در باره طنز نوشته است گفت : در تمامی آثار بزرگان و قدما بر اهمیت طنز تاکید شده است و بسیار در این حوزه قلم فرسایی شده است.
شفیعی در اهمیت جایگاه طنز گفت: کل خلقت انسان نیز یک پیام طنز درون خود دارد.
شهرام شفیعی تا کنون بیش از 100 کتاب کودک را ویراستاری کرده است. از آثار وی (ضمیمه خاموش )، (عشق خامه ای )، (مرغ سخاری برای جنازه ) و ... می توان نام برد.
نظر شما