به گزارش خبرنگار مهر، گرمای هوا در بسیاری از مناطق استان کرمان این روزها نفس گیر شده است بطوریکه حتی افرد مسن در استان کرمان چنین گرمایی را بی سابقه می دانند طبق اعلام سازمان هواشناسی دمای هوا در شهر کرمان طی روزهای اخیر بین 40 تا 42 درجه ثبت شده است.
این درحالی است که در پی خشکسالی 15 سال اخیر در این استان کم آبی در سال جاری نیز ادامه یافته است و گفته می شود خشکسالی در سال جاری نسبت به متوسط دو سال اخیر و همچنین متوسط بلند مدت بارندگی افت محسوسی یافته است.
در این میان مردم شهر شهداد در 90 کیلومتری شهر کرمان با 15 هزار نفر جمعیت روزهای بسیار داغی را می گذارنند گرمترین روز شهدادی ها این روزها به 52 درجه سانتیگراد رسیده است و روز گذشته نیز دمای هوای این شهر 50 درجه ثبت شده است.
گرمای هوا زندگی عادی مردم را مختل کرد
شدت گرما به حدی است که به گفته مردم این شهر در طول روز امکان حضور در معابر عمومی مهیا نیست و کاهش شدید رطوبت هوا در شهداد که در حاشیه کویر لوت نیز قرار گرفته هر روز بیشتر می شود.
نکته قابل توجه اینکه گندم بریان در چند کیلومتری شهداد و در حاشیه کویر لوت نیز که به عنوان گرمترین منطقه روی زمین ثبت شده است گرمای جهنمی را تجربه می کند و به گفته مردم محلی و راهنمایان کویر امکان زنده ماندن از ساعت 9 صبح به بعد در این منطقه وجود ندارد اما نکته جالب اینکه هم اکنون یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه شیراز هم اکنون در این منطقه حضور دارند و به صورت شبانه در حال تحقیق در این منطقه هستند.
از سوی دیگر گرمای هوا موجب شده است مردم تنها بتوانند در ساعاتی از شب برای خرید مایحتاج خود از منازل خارج شوند.
شهدادی ها در گرمای 50 درجه ای هوا تعرفه آب و برق مناطق سردسیر را می پردازند
نکته دیگر اینکه متاسفانه علیرغم مشکلات موجود در این شهر و لزوم استفاده بیشتر مردم از آب و برق و با وجود درخواست مسئولان این شهر و مردم هیچ تصمیمی برای تعریف تعرفه مناطق گرمسیر در این بخش تاریخی و گرمسیر کرمان نشده است و هزینه سنگینی از این جهت به مردم تحمیل می شود.
دشت گندم بریان
باغهای ابراهیم آباد طعمه حریق شد/ احتمال تکرار آتش سوزیها وجود دارد
از سوی دیگر شدت گرما در شهداد طی روزهای اخیر به حدی بوده است که دو روز قبل به دلیل آتش سوزی در یکی از روستاهای توابع شهداد حجم قابل توجهی از باغهای مرکبات و نخسلتانهای این روستا طعمه حریق شد و به دلیل گرمای بیش از حد هوا و خشکیدگی شاخه های درختان کنترل این حریق غیر قابل انجام شد و درنهایت پس از سوختن بخش عظیمی از باغهای منطقه ماموران آتش نشانی شهداد با امکانات بسیار محدود خود توانستند از گسترش بیشتر آتش جلوگیری کنند اما با توجه به گرمای هوا امکان بروز مجدد این حادثه در شهداد وجود دارد.
مردم از ساعت 9 صبح به بعد دیگر در معابر حضور ندارند/ زندگی شبانه در شهداد
در این میان بخشدار شهداد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: مردم شهداد با توجه به گرمای بالای 50 درجه ای هوا روزهای سختی را پشت سر می گذرانند.
محمد مومنی گفت: دستگاههای گرمایشی در منازل با تمام ظرفیت درحال استفاده است با این وجود به دلیل استفاده از کولرهای آبی امکان تحمل گرما وجود ندارد.
وی ادامه داد: مردم از طلوع آفتاب تا ساعت 9 صبح امکان خروج از منزل را دارند و با آغاز گرمای هوا به دلیل افزایش دما و عدم وجود رطوبت لازم درهوا شرایط بسیار سختی حاکم می شود و مردم تنها در ساعات شب می توانند از خانه خارج شوند.
مومنی افزود: شدت گرما به حدی است که پس از باز کردن شیرآب باید حداقل 20 دقیقه برای متعادل شدن آب صبر کرد در غیر این صورت به دلیلی داغی آب نمی توان از آب شرب استفاده کرد.
وی گفت: مردم آب را در درون ظرف و یا مخزن آبگرمکنهای خاموش نگهداری می کنند و پس از چند ساعت در نهایت استفاده می کنند.
آیا پنجشنبه ها تعطیل می شود؟/ درختانی که در تابستان بی برگ شدند
وی ادامه داد: تعطیلی روز پنجشنبه به مسئولان محلی واگذار شده است اما به دلیل اینکه اطلاع رسانی مناسبی در خصوص تعطیلی روز پنجشنبه در شهداد انجام نمی شود مجبوریم برای سهولت انجام کارهای اداری برای مردم این روز را تعطیل اعلام نکنیم اما آمادگی وجود دارد در صورتیکه رسانه های همکاری کنند پنجشنبه را تعطیل کنیم.
عکس هوایی از زمینهای کشاورزی خشک شده در استان کرمان
مومنی با اشاره به خسارتهای وارد شده به کشاورزان گفت: مهمترین شغل مردم شهداد کشاورزی است اما گرمای هوا به حدی است که اکثر درختها و مزارع خشک شده اند و به دلیل تبخیر بیش از حد آب برگهای درختان در گرمای هوا می سوزند و به همین دلایل اکثر درختان بدون برگ شده اند.
روستاهایی که خالی می شوند/ آب کشاورزی در شهداد به یک بیستم قبل از خشکسالی رسید!
وی افزود: اکثر درختان سوخته اند و مصرف آب به دلیل تبخیر در باغها افزایش یافته است اما آب در دسترس در بخش کشاورزی بسیار کم شده است بطوریکه پس از خشکسالی آب شهداد یک بیستم شده است و امکان کشاورزی وجود ندارد به همین دلیل تاکنون چندین روستا از سکنه خالی شده اند.
وی با اشاره به اینکه روزگاری مرکبات شهدا به دلیل شیرینی مشهور بود گفت: امروز 97 درصد باغهای شهداد نابود شده است.
این مسئول افزود: در بخش آب شرب مشکل نداریم اما آب کشاورزی به شدت محدود شده است و بسیاری از چاههای آب و چشمه ها و حتی قناتها خشک شده اند.
دمای 70.7 درجه در شهداد ثبت شد/ میراث فرهنگی دمای گندم بریان را ثبت ملی کند
وی در خصوص وضعیت گرمترین نقطه زمین در گندم بریان گفت: طی روزهای اخیر دمای هوا ثبت نشده است اما چندی قبل دمای هوای گندم بریان 70.7 درجه سانتیگراد ثبت شد و هم اکنون نیز یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه شیراز در گندم بریان درحال کار تحقیقاتی هستند اما در طول شب و تا ساعت 9 صبح در منطقه هستند و بعد از آن به سرعت گندم بریان را ترک می کنند.
وی از مسئولان میراث فرهنگی هم خواست هر چه سریعتر نسبت به ثبت ملی دمای هوا در این منطقه اقدام کنند.
مومنی گفت: به دلیل گرمای هوا مردم مجبورند از آب و برق بیشتر استفاده کنند اما در کمال تعجب دمای انرژی در این شهر مثل یک شهر سردسیر محسوب می شود که به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
وی تاکید کرد: مسئولان از شهر بازدید کنند و ببینند که این شهر از بسیاری از شهرهایی که اسم گرمسیر را بر خود نهاده اند به شدت گرمتر است.
استان کرمان تحت تاثیر جریانات گرمسیری اقیانوس هند است
از سوی دیگر حمیده حبیبی کارشناس هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: هم اکنون استان کرمان تحت تاثیر جریانات گرم و مرطوب اقیانوس هند قرار دارد اما طبق بررسی های صورت گرفته شهداد گرمترین شهر استان کرمان است و دمای بالای 50 درجه در این شهر ثبت شده است.
وی تصریح کرد: در سایر شهرهای استان نیز هوا به شدت گرم است و طی روزهای آینده این جریان هوا همچنان ادامه خواهد داشت.
حبیبی افزود: دمای شهر کرمان طی روزهای اخیر بین 40 تا 41 درجه نوسان داشته است.
کارشناس هواشناسی کرمان ادامه داد: این پدیده به نام مانسون نامگذاری شده است و جریان گرم دریای عمان و اقیانوس هند شرق کشور را تحت تاثیر شدید قرار داده است.
وی افزود: در بعد از ظهرها به دلیل افزایش رطوبت هوا مقداری تحمل این گرما سخت تر می شود اما در سایر ساعات روز رطوبت کمتر است.
خشکسالی امسال در استان کرمان بی سابقه است
وی در خصوص بارندگی در سال جاری نیز گفت: نقشه های بارندگی نشان از کاهش شدید بارندگی طی دو سال اخیر در استان کرمان را می دهد بطوریکه در اوج خشکسالی سال جاری بسیار کم آب تر سالهای قبل است.
حبیبی افزود: در این میان کهنوج، جیرفت، رفسنجان و انار وضعیت بحرانی را پشت سر می گذارنند.
وی در خصوص گرد و غبار موجود در استان کرمان نیز گفت: با توجه به خشکسالیها پدیده گرد و غبار نیز افزایش پیدا کرده است اما این گرد و غبار ناشی از منشا محلی است و در سال جاری نیز دو بار استان کرمان از پدیده ریز گردهای عربی متاثر شده است.
طی سالهای اخیر بسیاری از شهرستانهای استان کرمان به خصوص شهرستانهای شرقی شاهد تغییر اقلیم و گرمای زودرس هوا هستند که خسارات زیادی را در استان بجای گذاشته و به دلیل خشکسالی منابع آب موجود در استان هر روز محدودتر می شود اما در مقابل هیچ اقدام عملی برای تامین آب در استان کرمان صورت نگرفته است.
...........................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما