۲۶ تیر ۱۳۹۱، ۱۳:۱۵

گزارش خبری - تحلیلی/

دیوار کوتاه خبرنگاری در کردستان/خانه مطبوعات کارشکنی می کند

دیوار کوتاه خبرنگاری در کردستان/خانه مطبوعات کارشکنی می کند

سنندج - خبرگزاری مهر: خبرنگاری و روزنامه نگاری از معدود مشاغلی است که به ویژه در استان کردستان نه مدرکی می خواهد و نه تجربه ای و افرادی که سودای خبرنگار شدن دارند می توانند خیلی راحت تر از آن چیزی که فکرش را می شود کرد قلم و کاغذ به دست گرفته و برای خود خبرنگار شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، حوزه اطلاع رسانی و مطبوعات کردستان دیواری کوتاه دارد و بسیاری به راحتی از روی این دیوار خود را به این سو رسانده اند و بدون پشت سرگذاشتن حتی یک مصاحبه ساده و کوچکترین گزینشی خبرنگار می شوند و در بدو ورود نیز به دنبال اخذ تسهیلات مورد نیاز در این شغل و حرفه هستند.

اکنون افرادی در فضای رسانه ای استان سکان دار شده اند و مدیریت این عرصه را در اختیار دارند که در عمل هیچ تاثیرگذاری در حوزه اطلاع رسانی استان ندارند و تنها در زیر این تابلو مشغول کسب درآمد از راه جذب آگهی برای نشریه خود هستند و یا اینکه تنها با استفاده از شان و منزلت خبرنگار و ایجاد روابط خاص به دنبال سودجویی اند.

افراد غیرفعال متولی مطبوعات کردستان شده اند

این افراد اکنون در حوزه مطبوعات با توجه به تعداد کثیر آنها وزنه ای شده اند و برای دیگر اهالی رسانه استان نیز تصمیم گیری می کنند و متاسفانه نکته نگران کننده تر در این بین سکوت متولیان و دستگاه های ناظر در این حوزه است که با بی تفاوتی از کنار این موضوع عبور می کنند.

حال فضا به حدی آشفته شده است که برخی از همین افراد که پیشتر از این دیوار کوتاه گذشته اند می خواهند دیوار را با آجرهای خود و آن هم در حالی که خود در داخل مرزهای آن قرار دارند بالاتر ببرند که فضای سودجویی آنها محدودتر شود و تنها خود از این خوان بهره مند شوند.

در آخرین اقدام، این افراد با بهره گیری از خانه مطبوعات و در حالیکه مدیر خانه نیز حضور نداشت و با توجیه دلسوزان این عرصه که به دنبال ساماندهی این آشفته بازارند به تصویب مصوبه ای پرداختند که نه تنها این مصوبه هیچ جایگاه قانونی ندارد بلکه باعث شده است تا خانه مطبوعات به جای تسهیل در امر خبرنگاران رسانه های جمعی به نوعی در مقابل آنها بایستد و خود به مشکلی در این آشفته بازار تبدیل شود.

مصوبات عجیب خانه مطبوعات کردستان در دوره جدید

مصوبه ای که درخواست هرگونه سرپرستی جدید و ورود نشریات و روزنامه های کثیرالانتشار و خبرگزاری های جدید به چرخه مطبوعات استان را منوط به معرفی نامه و هماهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه مطبوعات کردستان کرده است.

این مصوبه در اقدامی عجیب جذب هرگونه آگهی از سوی نشریات و افراد متقاضی جدیدالورود را تا دو سال ممنوع کرده است و این مدت زمان را برای اثبات اهداف و رسالت خبری نشریه مورد نظر لازم دانسته است.

ممنوع کردن نشریات جدیدالورود به عرصه مطبوعات کردستان از دریافت آگهی برای دو سال از سوی خانه مطبوعات که خود باید حامی نشریات باشد در حالی صورت می گیرد که هیچ نشریه ای در این استان محروم نمی تواند بدون کسب آگهی به حیات خود حتی برای چند شماره ادامه دهد.

سوای اینکه خانه مطبوعات به لحاظ قانونی آیا توانایی چنین عملی را دارد یا نه این سوال به ذهن خطور می کند که چرا خانه مطبوعات کردستان در حالی که هیچ اقدام چشمگیری در حمایت از مطبوعات و خبرنگاران و تسهیل فعالیت آنها انجام نداده است خود را موظف دیده است در اقدامی محدود کننده برای مطبوعات استان چنین مصوبه ای را داشته باشد.

عده ای به دنبال جذب تمامی آگهی های تبلیغاتی در کردستان

آیا با این مصوبه این شائبه پیش نمی آید که عده ای در خانه مطبوعات کردستان برای اینکه آگهی های بیشتری را تصاحب کنند دست به چنین عملی زده اند و می خواهند از فعالیت محدود خبرنگاران فعال در عرصه خبرگزاری ها و نشریات محلی جلوگیری کنند؟

متاسفانه با گذشت چندین ماه از دستورالعمل ابلاغی از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاده اسلامی مبنی بر اجرا شدن اساسنامه جدید خانه مطبوعات در سراسر کشور و با وجود درخواست چندین باره اعضا برای تشکیل مجمع هنوز هیچکدام از این دو امر در خانه مطبوعات استان کردستان عملی نشده است.

اساسنامه جدید به افراد متخصص و دارای تحصیلات عالیه، بیشتر بها می دهد و کسانی که از تحصیلات دانشگاهی برخوردار نیستند و تخصصی در این حوزه ندارند با اجرایی شدن اساسنامه جدید از حضور در هیئت مدیره خانه مطبوعات منع می شوند و به نظر می رسد که بعضی از افراد به دلیل حفظ موقعیت و جایگاه خود تمایلی برای اجرایی کردن مصوبه جدید خانه مطبوعات را ندارند و می خواهند این در روی همان پاشنه چند سال قبل بچرخد.

اما اقدامات و برنامه های ریزی های عجیب خانه مطبوعات کردستان که تمامی ندارد و در جدیدترین اقدام شگفت انگیز این خانه در آستانه روز خبرنگار، خانه مطبوعات استان کردستان در یکی دیگر از اقدامات خود از خبرگزاری های استان، نشریات محلی و نمایندگی روزنامه های کثیرالانتشار خواسته است که به ترتیب هر کدام سه، دو و یک نفر خبرنگار را برای تجلیل در روز خبرنگار معرفی کنند.

بازرس خانه مطبوعات: به خبرنگاران فعال کردستان ظلم می شود

بازرس خانه مطبوعات در این زمینه بر این باور است که این تقسیم بندی در انتخاب خبرنگاران برای تجلیل از آنها در حالی که خبرگزاری های استان حجم عمده اطلاع رسانی را به صورت روزانه به دوش می کشند، ناعادلانه به نظر می رسد.

به گفته خبات ساعدی تعدادی از خبرنگاران فعال در خبرگزاری ها با وجود تولید صدها اثر در طول سال، با این تقسیم بندی از آیین تجلیل از خبرنگاران حذف می شوند و این ظلم واقعی به خبرنگاران فعال در استان کردستان است.

دبیر کمیته نظارت و ارزیابی خانه مطبوعات کردستان عنوان کرد: با حذف این افراد سرپرستان و کسانی که تاثیری در اطلاع رسانی در استان ندارند و صرفا به کار جذب آگهی می پردازند جایگزین آنها می شوند.

ساعدی در رابطه با وضعیت فعلی خانه مطبوعات نیز معتقد است: خانه مطبوعات کردستان هم اکنون بیش از 90 عضو دارد که اکثریت اعضا را سرپرستان نمایندگی های روزنامه های کثیرالانتشار و افراد معرفی شده توسط آنها تشکیل می دهند که نه تنها نقشی در حوزه اطلاع رسانی در استان ندارند بلکه برخی اعمال آنها مخرب و مانعی بر سر راه اطلاع رسانی در استان هستند.

یکی از مسائلی که موجب شده است که این افراد در حوزه مطبوعات کردستان رشد پیدا کنند و غالب شوند ناعادلانه بودن توزیع آگهی در میان نشریات استان است و اعضای هیئت مدیره خانه به جای رفع این مشکلات با تصمیماتی عجیب به مشکلی برای خبرنگاران تبدیل شده اند.

خانه مطبوعات خود باید ساماندهی شود

مدیر خانه مطبوعات کردستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر و در دفاع از اقدامات اخیر خانه گفت: آگهی ها به سمت و سوی چند رسانه مشخص سرازیر می شود و تنها رابطه و سلیقه گرایی بر آن حاکم است که موجب شده است این نشریات هزینه های دریافت آگهی خود را نیز بالا برند.

شیروای یاری افزود: در سال جاری بخشنامه وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی در زمینه تعیین نرخ تعرفه های دولتی و غیر دولتی نیز به تمامی نشریات استان ابلاغ شد و نشستی برای اجرایی شدن آن در میان سرپرستان نشریات تشکیل شده است که نشست های دیگری نیز در این رابطه تشکیل می شود.

وی به آگهی های ثبت اسناد و املاک اشاره کرد و گفت: سازمان ثبت و اسناد کشور نیز اسامی روزنامه ها و نشریات محلی که باید آگهی های مرتبط در آنها منتشر شود را معیین کرده است که این لیست نیز در سال جاری به نشریات استان ابلاغ شده است.

یاری یکی از برنامه های خانه مطبوعات کردستان را شناسایی مشکلات در حوزه آگهی ها و ساماندهی آن دانست و افزود: برنامه ریزی برای ریشه یابی و حل این مشکل در دستور کار قرار داده است.

مدیر خانه مطبوعات: اساسنامه جدید خانه مطبوعات باید اجرایی شود

مدیر خانه مطبوعات در رابطه با وضعیت فعلی خانه نیز گفت: علیرغم تجربه پنج دوره ولی متاسفانه خانه مطبوعات تاکنون نتوانسته است به اهداف اساسنامه برسد و رضایت اعضای خود را جلب کند.

وی نبود جهان بینی مشترک بدون دخالت دادن افکار و سلیقه های فردی، کمبود نیروی انسانی و کمبود نیروی سخت افزاری را از جمله مشکلات خانه مطبوعات کردستان بیان کرد.

وی به اساسنامه جدید خانه مطبوعات اشاره کرد و گفت: خانه مطبوعات کردستان در نخستین مجمع خود اساسنامه جدید را اعلام می کند و اعضا می توانند برای تشکیل هیئت مدیره جدید انتخابات برگزار کنند.

یاری افزود: بر طبق اساسنامه جدید دو نماینده اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری در خانه مطبوعات از جمع اعضا هیئت مدیره حذف می شوند و خانه مطبوعات به تشکلی کاملا صنفی تبدیل می شود و تاثیرگذاری از سوی دولت نخواهد پذیرفت.

عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات: در صورت اجرایی نشدن اساسنامه جدید استعفا می دهم

وی اظهار داشت: در اساسنامه جدید شرایط اختصاصی کاندید عضویت در هیئت مدیره خانه از دیپلم به لیسانس تغییر پیدا کرده است و داشتن حداقل دیپلم و دو سال فعالیت مستمر رسانه ای نیز از شرایط عضویت در خانه مطبوعات شده است.

در این بین اسعد فرهادی یکی از اعضای هیئت مدیره خانه مطبوعات نیز خواستار اجرایی شدن اساسنامه جدید پیش از روز خبرنگار شد و گفت: اگر این اساسنامه پیش از 17 مرداد اجرایی نشود در میان کسانی قرار دارد که از عضویت در هیئت مدیره خانه مطبوعات استعفا می دهد.

تاکنون خانه مطبوعات به جای اینکه محلی برای رسیدگی به مشکلات صنفی خبرنگاران و مکانی برای اعتلای سطح اطلاع رسانی استان باشد بیشتر درصدد ابلاغ مصوبات متعدد و گاها عجیب بوده است.

خانه مطبوعات استان کردستان تاکنون نتوانسته است حتی تعاونی مصرفی برای اعضای خود ایجاد کند و یا پیگیر مسکن مهر خبرنگاران باشد که از سال 86 تا کنون از پیشرفتی کند برخوردار بوده است و در کنار این مهم مسائل آموزش، مشکلات صنفی و دیگر دغدغه های خبرنگاران نیز جای خود دارد.

استقلال خانه مطبوعات اولین خواسته خبرنگاران کردستان است

عضو شورای نویسندگان هفته نامه سیروان نیز با تاکید بر استقلال خانه مطبوعات کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: خانه مطبوعات باید کاملا از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استقلال داشته باشد.

ناصر حسنی بر این باور است که باید از بودجه فرهنگی استان سالیانه مبلغی برای خانه مطبوعات کردستان لحاظ شود تا هر بار برای انجام امورات ابتدایی خود نیز متوسل به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نشود.

وی عنوان کرد: اگر خانه مطبوعات کردستان کاملا مستقل باشد بنده به عنوان یک خبرنگار حاضرم در روز خبرنگار و در کنار دیگر هم صنفان خود این روز را جشن بگیرم و هیچ هدیه ای هم دریافت نکنم.

به گفته وی هیچگونه حمایت صنفی از سوی خانه مطبوعات از اعضای آن صورت نگرفته است و اعضا همچون محلی امن و حامی خود به خانه مطبوعات نگاه نمی کنند.

در حالی که بازرس و مدیر و دبیر خانه مطبوعات نیز بر تغییر ساختار خانه مطبوعات و اجرای اساسنامه جدید آن پافشاری می کنند، امید می رود در آستانه روز خبرنگار با ایجاد تغییر در خانه مطبوعات کردستان و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فضای رسانه ای استان نیز ساماندهی شود چرا که بدون ساماندهی خود خانه مطبوعات، قشر خبرنگار نیز در کردستان از سامانی برخوردار نخواهد شد.

............

گزارش: امید بهمنی

کد خبر 1651291

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha