دکتر "عین الله خادمی" درمورد نهادینه نشدن فرهنگ عذرخواهی بین مردم و مسئولان به خبرنگار مهر گفت: نهادینه کردن فرهنگ عذرخواهی درجامعه به فرهنگ سازی جدی نیازدارد. عموماً افراد فکر میکنند که با عذرخواهی کردن از شأن و منزلت و قدر و مقامشان کاسته خواهد شد در حالی که اگر از مردم عذرخواهی کنیم مردم به صداقت ما پی میبرند و پیشقدم شدن در عذرخواهی نه تنها قدر و منزلت ما را کاهش نمیدهد، بلکه باعث افزایش آن هم میشود.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در مورد عواملی که باعث عذر نخواستن یک مسئول یا فرد از اشتباهاتش می شود، گفت: شاید یکی از مهمترین عوامل، تصور نادرست از پیامد عذرخواهی کردن است. معمولاً افراد تصور میکنند که عذرخواهی سبب میشود از مقام و منزلت آنها کاسته شود در صورتی که عکس این مسئله صادق است.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: از طرف دیگر ما دچار جهل دیگری هستیم تصور میکنیم عدم عذرخواهی سبب میشود که دیگران از ضعف و جهل ما آگاهی نیابند در صورتی که اگر به صورت عمیق و دقیق به این مسئله نگاه کنیم عذرخواهی باعث میشود که ضعف و جهل ما برطرف شود. معمولاً افراد بصیر و آگاه از ضعف و جهل ما خیلی زود آگاه میشوند و این تصور غلطی است که عدم عذرخواهی ضعف و جهل ما را میپوشاند.
خادمی بیان داشت: مسئله مهمتر پایبندی یا عدم پایبندی به اخلاق اسلامی در میان مسئولان است، اگر مسئولی به اخلاق اسلامی ملتزم باشد و به طور عمیق و دقیق مقید به اجرای آن باشد مبانی اخلاق اسلامی حکم میکند اگر کسی خطایی را در مورد دیگران مرتکب شد حداقل کاری که باید بکند عذرخواهی از آنهاست. کار مهمتر و ضروریتر این است که آثار منفی و پیامدهای آن خطا را هم برطرف سازد.
این محقق و پژوهشگر فلسفه اسلامی درمورد اینکه در ساختارهای سیاسی اجتماعی کشورهای جهان سوم و یا در حال توسعه آیا فرهنگ عذر نخواستن از سطح بالای قدرت به سطح پایین قاعده تسری نیافته است؟ هم اظهارداشت: نمی شود حکم کلی در مورد همه افراد داد. ممکن است در سطوح پائینتر قدرت افراد پایبند به اخلاق اسلامی وجود داشته باشند و از خطاهایشان عذرخواهی بکنند. البته این تسری در جهان سوم به صورت جدی مطرح است.
نظر شما