به گزارش خبرنگار مهر، داود محمدی نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی ظهر یکشنبه در نشست با مدیرعامل، معاونان و مدیران شرکت آب منطقه ای قزوین در جریان وضعیت منابع آبی استان، طرحهای در حال مطالعه و اجراء و چالشهای فراروی استان در بخش آب قرار گرفت.
کیومرث دانشجو در این جلسه با ارائه گزارش کاملی از منابع و مصارف آبهای سطحی و زیرزمینی استان و طرحهای مطالعاتی و اجرایی شرکت اظهارداشت: شرکت آب منطقه ای قزوین از آغاز تاسیس در سال 85 با چالشها و مشکلات و کمبود های زیادی مواجه بوده که با برنامه ریزی ها و فعالیتهای جدی بعمل آمده در راستای افزایش آگاهی و تخصص های علمی کارکنان و جذب نیروهای نخبه و متخصص و همچنین تامین امکانات متناسب با شرایط جدید، موجب ارتقاء جایگاه شرکت در سطح استان و کشور شده است.
وی بررسی وضعیت موجود منابع و مصارف آب استان و حفاظت از این منابع با بسترسازی لازم را از برنامه های این شرکت دانست و گفت: برای بهره برداری بهینه از منابع آبی با انجام مطالعات لازم در زمینه توسعه بهره برداری از منابع و ایجاد تأسیسات آبی اقدام شده است.
دانشجو با اشاره به اقدامات صورت گرفته در زمینه اجرای طرحهای تعادل بخشی و حفاظت و بهره برداری بهینه از منابع آب تصریح کرد: با توجه به کاهش 300 میلیون مترمکعبی آب زیرزمینی دشت قزوین و علیرغم وجود تنشهای شدید در استان، این شرکت موفق شده است ضمن جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز و اجرای تغذیه مصنوعی سطح افت آب زیرزمینی را از 1.6 متر به هشت دهم متر کاهش دهد که این امر برای استان اهمیت حیاتی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین در خصوص وضعیت موجود رودخانه های استان اظهارداشت : به منظور حفظ حریم و بستر رودخانه ها و جلوگیری از تجاوزغیرقانونی به این حریم ها، حدود 400 کیلومتر از رودخانه های استان مورد مطالعه و نقشه برداری قرار گرفته و با انجام میله کوبی و رپرگزاری این مناطق مشخص و حفاظت شده است.
این مسئول یادآورشد: در زمینه حفاظت محیط زیست این شرکت با تشکیل کارگروه حفاظت کیفی استان متشکل از دستگاههای اجرایی ذیربط، برای حفظ منابع ارزشمند از آلودگیها اقدامات جدی کرده است.
دانشجو با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص مطالعه و اجرای سه سد مخزنی در استان گفت: سد نهب اولین سد مخزنی استان است که به منظور کنترل و ذخیره جریانات نابهنگام و سیلابی رودخانه خررود و تنظیم آب اراضی کشاورزی پائین دست و تغذیه مصنوعی آبخوان دشت قزوین در حال احداث است.
وی اظهارداشت: مدیریت بهره برداری از منابع آب با هدف حفظ و بهبود آبخوان دشت قزوین، بهبود وضعیت کشاورزی و استفاده بهینه از منابع آب و خاک از دیگر اهداف ساخت سد نهب است که در فاصله 65 کیلومتری شهر قزوین و جنوب غربی شهر تاکستان درحال احداث است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین در خصوص سدهای بالاخانلو و بورمانک هم گفت: مجوز تخصیص آب این سدها از وزارت نیرو دریافت شده و مطالعات مرحله اول و دوم سد مخزنی بالاخانلو به پایان رسیده و در مرحله انتخاب پیمانکار برای شروع عملیات اجرایی است.
این مسئول اضافه کرد: مطالعات مرحله اول سد مخزنی بورمانک نیز با هدف تأمین بخشی از نیازهای کشاورزی و آب شرب و صنعت پایان یافته و 70 درصد مطالعات مرحله دوم آن نیز انجام شده و در ردیف برنامه های اجرایی سال 92 گنجانده شده است.
دانشجو در زمینه سد بالاخانلو اظهارداشت: با اجرای این طرح آب شرب شهرهای بوئین زهرا و 30 روستای آن تامین خواهد شد.
وی با بیان اهمیت طرح مطالعاتی انتقال آب از حوضه های همجوار به استان قزوین اظهارداشت: باتوجه به اینکه آب شرب استان به طور کامل از منابع آب زیرزمینی تأمین می شود مطالعات گسترده ای در راستای تامین آب شرب از حوضه های همجوار انجام گرفته که توسط شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز تصویب شده است و در این زمینه نیز 30 میلیون مترمکعب مجوز تخضیص آب از سد طالقان برای شرب استان دریافت شده که با اجرای این طرح بخش عمده ای از آب شرب استان از منابع آب سطحی تامین خواهد شد.
دانشجو افزود: شبکه آبیاری دشت قزوین حدود 60 هزار هکتار از اراضی دشت قزوین را آبیاری می کند که قدمت بیش از 40 سال این شبکه و تخریب و شکستگی در پوشش بتنی کانالهای شبکه و جاده سرویسهای آن، موجب کاهش عمر مفید کانالها و همچنین هدر رفت آب شده بود که در همین رابطه طرح مرمت و بازسازی اساسی حدود 200 کیلومتر از کانالهای شبکه
آبیاری دشت قزوین در قالب یکی از طرحهای اجرایی این شرکت به منظور ارتقاء راندمان آبیاری، کاهش هدر رفت آب، افزایش عمر مفید کانالها و تأمین مطلوبتر آب اراضی تحت پوشش شبکه انجام شده است.
وی در خصوص منابع آب قابل استحصال و بهره گیری از پساب هم بیان کرد: مطالعات جامع و گسترده ای در زمینه استفاده از پساب در منطقه قدیم آباد و البرز صورت گرفته که هدف از آن تامین آب مورد نیاز اراضی دشتابی شهرستان بوئین زهرا، بوستان باراجین، باغات سنتی قزوین، صنعت، تغذیه مصنوعی و بخشی از شبکه آبیاری دشت قزوین است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین گفت: در بدو تشکیل شرکت متوسط آب انتقالی از رودخانه طالقان به دشت قزوین حدود 150 میلیون مترمکعب بود که با پیگیریهای لازم مقدار 298 میلیون مترمکعب آب در حدود 65 درصد حجم تنظیمی سد طالقان به شبکه آبیاری دشت قزوین تخصیص داده شد که از این مقدار 278 میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی و 20 میلیون مترمکعب برای تغذیه مصنوعی استفاده می شود که این کار موجب شد تا در شرایط بحرانی نیز در استان کمبود آب نداشته باشیم.
وی همچنین از 25 میلیون مترمکعب تخصیص آب از حوزه رودخانه شاهرود برای توسعه باغات زیتون خبرداد و گفت: اجرای این طرح ضمن اشتغالزایی به توسعه محصول زیتون در منطقه کمک موثری خواهد کرد و جایگاه استان را ارتقاء خواهد بخشید.
دانشجو کسب رتبه های برتر عملکرد کشوری و استانی و دریافت استانداردهها و گواهینامه های بین المللی توسط این شرکت را مرهون برنامه ریزی های دراز مدت و تلاشهای مجموعه مدیریتی و کارکنان آن دانست.
نظر شما