۲۴ اسفند ۱۳۸۳، ۹:۱۰

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز دوشنبه بيست و چهارم اسفند سال 1383 هجري شمسي مقارن است با سوم صفرالمظفر سال 1426 هجري قمري و برابر است با چهاردهم مارس سال 2004 ميلادي.

ولادت  امام محمد باقر (ع ) : 


بنا بر برخي  روايات مشهور درچنين روزي در سال 57 هجري قمري حضرت امام محمد باقر(ع) معدن علم وحلم و درياي جود وكرم  در مدينه به دنيا آمدند . پدر بزرگوارشان ، حضرت على بن الحسين ، زين العابدين ع ، و مادر مكرّمه شان، فاطمه معروف به امّ عبدالله  دخترامام حسن مجتبى است.مورخين شهادت امام باقرع  را د ر روز دوشنبه 7 ذيحجّه سال 114 هجرى قمرى در 57 سالگى، به دستور هشام بن عبدالملك خليفه اموى روايت كرده اند . مزار شريف آن حضرت  در مدينه در قبرستان بقيع است .امام  باقر ع در واقعه  كربلا حضور داشتند  و در  آن زمان سه سال و شش ماه و ده روز از سنّ مباركش گذشته بود. حضرت باقرع ، معروف به باقر العلوم يعني "شكافنده علم ها"،  به علم و دانش و فضيلت و تقوا معروف بود و پيوسته مرجع حلّ مشكلات علمى مسلمانان به شمار مي رفت.  آن حضرت در دوره امامت شان  بر آن شد ند تا انحراف حاكمان و دورى آنان از حقايق اسلام را به مردم بفهماند و براى مسلمانان آشكار سازند .امام محمّدباقرع  در دوران امامت خود، به نشر و پخش معارف دين به ويژه فقه و احكام اسلامى پرداخت و ضمن حلّ مشكلات علمى به تعليم و تربيت شاگردانى فاضل و آگاه مانند: محمّد بن مسلم، زرارة بن اعين، ابونصير، هشام بن سالم ، جابربن يزيد ، حمران بن اعين و بُريد بن معاويه عجلى، همّت گماشت.آن حضرت در فضل و فضيلت، زهد و تقوا، اخلاف و معاشرت، سر آمد بزرگان بنى هاشم در عصر خود بود. حوزه علميه ايشان  براى صدها دانشمند و محد ّث كه تربيت كرده بود پايگاهى مهّم به شمار مي آمد. جابر جعفى مي گويد: «ابوجعفر هفتاد هزار حديث براى من روايت كرد.» .
امام  باقر ع  با پنج خليفه از خلفاى بني اميه ؛ وليد بن عبدالملك ،  سليمان بن عبدالملك ، عمر بن عبدالعزيز ،  يزيد بن عبدالملك و هشام بن عبدالملك هم عصر بودند .  امام در  زمان خود مركز علمى اسلامى را  پي ريزى كردند  كه در زمان فرزند بزرگوارش امام جعفر صادق ع  به ثمر  رسيد. روش كارسياسي  پيشوايان ما به ويژه امام سجّاد و امام باقرع  كه در اوضاع فشار و خفقان به سر مي بردند به شيوه مخفى بود. بدين گونه كه ايشان با گردآوري شيعيان و تجهيز آنان به علم ودانش ، آنان را در برابر جور و فساد حكام روز آگاه مي ساختند . همين كارهاى پنهانى، گاهى كه آشكار مي شد، خلفا را به شد ت بر مي انگيخت . سرانجام، امام باقرع  كه پيوسته مورد خشم و غضب خليفه وقت، هشام بن عبدالملك بود، به وسيله ايادى او مسموم شد و در سال 114 هجرى به شهادت رسيد. پيكر مطهر  آن بزرگوار، كنار قبر پدر بزرگوارش، در قبرستان بقيع، به خاك سپرده شد.

تولد ابن سينا : 


درچنين روزي در سال370هجري قمري  ابوعلي حسين بن عبدالله بن سينا  ، معروف به شيخ الرييس پزشك ، رياضيدان ، فيلسوف و منجم ايراني  در خرمثين از توابع بخارا به دنيا آمد . وي در هجده سالگي    چنانكه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربيست و يك سالگي دست يه تاليف و تصنيف زد . در بيست و دو سالگي پدرش در گذشت و ابن سينا متصدي شغل او شد . او بعد ها به علت  نابساماني اوضاع سياسي بخارا ، اين شهر را ترك گفت  و به گرگانج  نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوي همان هنگام از او خواست كه به غزنه رود اما بوعلي خواسته او را نپذيرفت . ابن سينا در بازگشت به گرگان با ابو عبيد جوزجاني آشنا شد و هم در اين سفر كتاب المختصر الاوسط ، كتاب المبدا والمعاد و مقداري از كتب قانون و نجات را تاليف كرد .حكيم  ابو علي  سينا در حدود 405 ه ق به ري رفت و در اوايل سال بعد به قزوين عزيمت كرد و از آنجا با سفر به همدان در اين شهر  رحل اقامت گزيد و نه سال در آن شهر ساكن بود تا اينكه در ميان ديلميان به وزارت رسيد . بر اثر سعايت معاندان شيخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در اين مدت چند كتاب و رساله مهم تاليف كرد . ابن سينا تا آخر به در خدمت علاء الدوله كاكويه بود تا آنكه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پيكر او در همدان  مدفون است . در مشرق زمين فلسفه يوناني هيچگاه مفسري با عمق و دقت ابن سينا نداشته است . وي  آراي  آنان را با نظرات يكتا پرستي اسلام در هم مي  آميخت و به اين طريق در فلسفه مشا مباحثي آورد كه در اصل يوناني آن سابقه اي نداشته است . او در حوزه علم طبابت نيز استادي حاذق و طبيبي عالم بود به گونه ا ي كه بسياري از بيماري هاي صعب العلاج آن دوران را درمان مي كرد . وي  در حوزه نجوم و رياضي نيز صاحب راي است .

تصويب طرح ملي شدن نفت : 


 در چنين روزي در سال 1329 ه ش ،  مجلس شوراي ملي ماده واحده  ارسالي از كميسيون نفت را در مورد ملي شدن صنعت نفت ايران به اتفاق آرا تصويب كرد و در روز بيست‌ونهم اسفند همان سال مجلس سنا راي مجلس شوراي ملي را تاييد نمود. پس از آن طرح نه  ماده‌اي اجراي قانون ملي شدن نفت در كميسيون مربوط  مورد تاييد قرار گرفت . بر اساس طرح مصوب مجلس شوراي ملي 
كليه عمليات صنعت نفت در دست دولت ايران قرار مي گرفت و البته دولت مي توانست در اين مسير  از كارشناسان خارجي به شرط اجراي ترتيباتي كمك بگيرد . همچنين تمامي  درآمد نفت و فرآورده هاي نفتي به دولت ايران تعلق داشت . علاوه بر اين بايد  به دعاوي و مطالبات حقه شركت سابق و دعاوي و مطالبات متقابل دولت ايران با پيش بيني توديع 25درصد از عايدات خالص نفت به منظور پرداخت غرامت به شركت سابق رسيدگي مي شد .

نخستين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي :


درچنين روزي در  سال1358هجري شمسي  نخستين دوره از انتخابات اولين دوره  مجلس شوراي اسلامي برگزار شد . بر اساس اسناد وزارت كشور  در اين دوره از انتخابات مجلس شوراي اسلامي  20857391جمعيت واجد راي دادن بر آورد شده بودند كه از اين ميان  10875969آرا خود را به صندوق هاي راي ريختند . بر اين  اساس  پنجاه و دو مميز 14 صدم در صد در اين انتخابات شركت كرده بودند . 

عمليات ام الحسنين : 
درچنين روزي در  سال1360هجري شمسي در ساعت چهار و نيم بامداد ، عمليات ام الحسنين ( ع )  درمنطقه عمومي  حميديه درجنوب كرخه نوربا رمزمقدس «يا زهرا(س) بنت رسول الله »  آغازشد.بر اساس نتايج به دست آمده از اين عمليات ،  15 دستگاه تانك و نفر بر دشمن ، تعدادي سلاح سبك و سنگين ، ده دستگاه خودرو و  هفت قبضه خمپاره انداز دشمن  نابود شد . همچنين هفتصد كشته يا زخمي و 150 اسير از نيروهاي رژيم بعثي از ديگر نتياج اين عمليات بود.  

عمليات بيت المقدس 3


درچنين روزي در  سال1366هجري شمسي  ،در ساعت يك بامداد   عمليات بيت المقدس3 با رمزيا موسي بن جعفر(ع) آغازشد. اين عمليات با هدف آزاد سازي ارتفاعات شمال سليمانيه عراق و در پاسخ به شرارت هاي عراق در بمباران مناطق مسكوني در منطقه عمومي استان سليمانيه عراق آغاز شد . در اين عمليات رزمندگان نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تحت امر قرار گاه نجف سپاه پاسداران با حمايت موثر هوانيروز ارتش از محور شمال به سمت جنوب و در عمق 65 كيلومتري خاك عراق به نيروهاي دشمن هجوم بردند و با در هم كوبيدن پايگاهها و محل استقرار بعثيان موفق شدند در همان ساعات نخستين ارتفاعات اصلي گوجار و هلگان را به تصرف خويش در آورند .  آزاد سازي چندين روستا ، استقراردر 20 كيلومتري شهر سليمانيه ، به هلاكت رساندن بيش از هزار نفر  از نفرات دشمن و انهدام تيپ 604 پياده عراق از سپاه يكم از جمله دستاوردهاي اين عمليات پيروز مند بود .
( سميعي ، علي ، كارنامه توصيفي عمليات هاي  هشت سال دفاع مقدس ،ص 452 )  

انفجار بمب در نماز جمعه :

د رچنين روزي در سال 1363 ه ش منافقين كوردل با قرار دادن بمبي  در محل  برگزاري نماز جمعه تهران بسياري از افراد حاضر در نماز جمعه را به شهادت رساندند  . نماز پر شكوه آن هفته به امامت حضرت آيت الله خامنه اي برگزار شده بود . پس از انفجار اين بمب  دست ساز به وزن هفت كيلوگرم  ،   نماز گزاران با حفظ وحدت خود در نماز جمعه شعار «منافق مسلح اعدام بايد گردد »  و «مرگ بر آمريكا»  سردادند . بر اثر انفجار  اين بمب 14 نفر به شهادت رسيدند و 88 نفر مجروح شدند . از اين 88 نفر  حدود 40 نفر سرپايي درمان شدند  و بقيه بستري شدند . اسامي شهداي اين واقعه مهيب به اين شرح است :
سيد مهدي رضوي  - رجبعلي تايكاني -  محسن حاجي - محسن حاجي هاشم - پرويز شعباني - عباسعلي رايگان - زكريا قورچي بيگي - مهدي ابراهيمي - محمد غفاري - مجتبي توانگر دهقان - علي احمد پور فيروز آبادي - محسن رهبري - محسن ظهيري و محمد بر جسته .

نبرد دين بين فو : 
درچنين روزي در سال1954ميلادي نبرد « دين بين فو» در گرفت . اين جنگ بين ويتنامي ها  به فرماندهي ژنرال جياپ و  فرانسوي ها درمنطقه‎ دين بين فو درويتنام آغازشد. در پايان اين نبرد كه مدت ها به طول انجاميد سربازان فرانسوي شكست سختي از ويتنامي ها خوردند . نهايتا نيز با پايان اين جنگ حضور نظاميان فرانسوي  نيز در  منطقه فرانسه پايان گرفت .

تولد پل ارليخ :
 در چنين روزي در سال 1854 ميلادي ارليخ باكتريولوژيست آلماني به دنيا آمد . وي در سال 1908 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

تولد ملا مصطفي بارزاني :
در چنين روزي در سال 1903 ميلادي ملا مصطفي بارزاني رهبر كردها شاخه كي دي پي متولد شد.بارزاني مدت ها فعاليت سياسي داشت  

تولد موريس مرلو پونتي :
در چنين روزي در سال 1908 ميلادي موريس مرلوپونتي فيلسوف فرانسوي به دنيا آمد . يكي از آثار او «انسان دوستي و خشونت » نام دارد . وي  همكار ژان پل سارتر است وازاين جهت تا حدود زيادي انديشه هاي وي به سارتر شباهت دارد . اين كتاب را روشنك داريوش در سال 1374  منتشر كرد. مترجم در مقدمه اين كتاب در باره مرلوپونتي مي نويسد :  «مرلو پونتي  مي كوشد خواننده را از ساده نگري به مسائل برحذر دارد، مي كوشد مشكلات را در روند تاريخي مطرح كند... مشكلاتي كه تاريخي هستند نه به اين معنا كه روند تاريخ به خودي خود پاسخي به آنها داده باشد. همان مشكلات يا مشكلات مشابه همواره مطرح هستند و تا زماني كه بشر براي بشر وسيله است و نه هدف تا زماني كه انسانها جهت تغيير خود دست به اقدامات سياسي و اجتماعي مي زنند، مطرح خواهند بود »

در گذشت كارل ماركس :


در چنين روزي در سال 1883 ميلادي كارل ماركس فيلسوف آلماني به دنيا آمد . وي در سن 64 سالگي در گذشت .كارل ماركس فيلسوف بر جسته آلماني با آثار خود در  جهان انقلابي را به وجود آورد كه تا نامش را براي زمانهاي مختلف ماندگار كرده است . « مانيفست» و « سرمايه »   عناوين مهمترين آثار  اويند . مانيفست به عنوان يك سند تاريخي سالها به عنوان تنها راه درمان آلام بشري در ميان احزاب چپگرا  تبليغ مي شد . ماركس و انگلس در اين بيانيه ضمن تاكيد بر الغاي  مالكيت خصوصي اراضي و وسائل توليد ، بر رايگان شدن آموزش و پرورش ودرمان تاكيد داشتند  .
ماركس در ابتداي مانيفست چنين مي نويسد  : تاريخ تمام جوامعي كه تاكنون وجود داشته ، تاريخ مبارزات طبقاتي است. آزاده و بنده، خاص و عام، ارباب و رعيت، استادكارو شاگرد و  ظالم و مظلوم پيوسته در برابر يكديگر صف آرائي كرده، به كشمكشي، گاه مخفي و گاه آشكار، بي وقفه، ادامه داده اند؛ كشمكشي كه يا به تجديد سازمان انقلابي سراسر جامعه انجاميده يا به انهدام جمعي طبقات متخاصم.در اعصار اوليه تاريخ، تقريباً در همه جا، به تقسيم بندي پيچيده  اجتماع به صنوف مختلف، و درجه بندي چندين لايه اي از مقامات اجتماعي بر مي خوريم.
او در جاي ديگر در توصيف جامعه بورژوازي مي گويد :
جامعه  جديد بورژوائي، كه از ميان ويرانه هاي جامعه  فئودالي سر بر كشيده، تخاصمات طبقاتي را كنار نگذاشته است. اين جامعه فقط موفق شده است كه طبقات جديد، شرايط جديد ستم كاري و اشكال جديد مبارزه را جانشين طبقات، شرايط و اشكال كهنه بكند. با وجود اين عصر ما، يعني بورژوازي، داراي ويژگي بارز است خاص خود: اين عصر تخاصمات طبقاتي را تسهيل كرده است. بطور كلي جامعه، بيش از پيش، به دو اردوگاه بزرگ متخاصم، يعني به دو طبقه ي بزرگ كه مستقيماً روياروي يكديگر ايستاده اند، تقسيم مي شود: اين دو طبقه عبارتند از بورژوازي و پرولتاريا. از ميان رعاياي قرون وسطي، شهرنشينان آزاد شده  نخستين شهرها برخاستند. از ميان اين شهرنشينان، نخستين عناصر بورژوازي پديدار شدند. دستگاه فئودالي صنعت كه در سايه  آن توليد صنعتي در انحصار صنوف در بسته بود، ديگر تقاضاهاي روزافزون بازارها جديد را بر طرف نمي كرد. سيستم كارگاهي جاي سيستم قبل را گرفت. استادكاران بوسيله ي طبقه ي متوسط كارگاهي به كنار رانده شدند؛ تقسيم كار بين صنف هاي مختلف بهم پيوسته، در برخورد با تقسيم كار در هر كدام از كارگاه ها جداگانه، از ميان رفت. در همان زمان، بازارها به رشد خود ادامه دادند و ميزان تقاضا همچنان بالا رفت. حالا ديگر حتي كارگاه هم تكافو نمي كرد. ديري نگذشت كه بخار و ماشين توليد صنعتي را دگرگون كرد. جا ي كار كارگاهي را صنعت غول پيكر جديد، و جاي طبقه ي متوسط صنعتي را مليونرهاي صنعتي، رهبران ارتش هاي كامل صنعتي، يعني بورژواهاي جديد، گرفتند...
بورژوازي نمي تواند بدون دگرگون كردن دائمي ابزار توليد، و در نتيجه دگرگون كردن مناسبات توليد، و توأم با آنها، دگرگون كردن مناسبات كل اجتماع، به حيات خود ادامه دهد. بر عكس، حفظ شيوه هاي كهنه  توليد بصورت تغيير نيافته اش، اولين شرط ادامه  حيات براي همه ي طبقات صنعتي پيش از بورژوازي بود. دگرگون سازي دائمي توليد، متلاشي كردن بي وقفه  تمام مناسبات اجتماعي، شك و ترديد پايان ناپذير و هيجان، عصر بورژوازي را از تمام اعصار قبلي متمايز مي كند. تمام مناسبات پايدار و منجمد، با سلسله تعصبات و اعتقادات قديمي و قابل احترام خود، در برابر بورژوازي از بين مي روند، و كليه ي مناسباتي كه به تازگي بوجود آمده اند، پيش از آنكه قوام بگيرند، كهنه مي شوند. آنچه قرص و محكم است بدل به باد هوا مي شود، آنچه مقدس است به كفر مي انجامد، و بشر سرانجام مجبور است با حواس جمع، با شرايط واقعي زندگي خود، و مناسبات خود با هم نوعش، روبرو شود. ماركس در مانيفست بيان مي دارد" به جاي جامعه كهن بورژوازي با طبقات و تناقضات طبقاتيش اجتماعي از افراد پديد مي آيد كه در آن تكامل آزادانه هر فرد شرط تكامل آزادانه همگان است".


در گذشت رنه كلر :
درچنين روزي درسال 1981 ميلادي رنه كلر كارگردان فرانسوي در گذشت . « اين كار فردا اتفاق مي افتد»  عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن هشتاد و دو سالگي در گذشت .

صلح عثماني و صربستان :  
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي صربستان و عثماني قرار  داد صلح با يكديگر امضا كردند . 

انحلال چكسلواكي : 
در  چنين روزي در سال 1039 ميلادي نازي ها ي آلماني جمهوري چكسلواكي را منحل اعلام كردند .

خروشچف دبير حزب :
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي نيكيتا خروشچف پس از مالنكوف دبير حزب كمونيست شد .

کد خبر 165708

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha