به گزارش خبرنگار مهر، نهم مردادماه روز اهدای خون است و گرچه آشکارترین فایده اهدای خون، احساس فوقالعاده ناشی از بخشیدن حیات به کسی که به شدت نیاز به آن دارد است اما فواید آن بر سلامتی اهداکننده فراتر از اینهاست.
تاسیس سازمان انتقال خون ایران با هدف سامانبخشی به وضع خونرسانی و بهمنظور ترویج فرهنگ اهدا، تهیه و تامین خون و فرآوردههای سالم و مطمئن و رایگان برای رفع احتیاج بیماران نیازمند، بهخصوص مبتلایان به تالاسمی، هموفیلی و لوسمی صورت گرفت.
قبل از تاسیس این سازمان، تهیه خون مورد نیاز بیماران به عهده سرویسهای پراکنده در بخشهای خصوصی یا مراکز دولتی مانند ارتش، دانشکده پزشکی تهران و شیر و خورشید سرخ بود.
در 9 مرداد ماه سال 1353 بود که سازمان انتقال خون ایران تاسیس شد و شروع به کار کرد. با گذشت زمان نیاز به خون رسانی گستردهتر شد و به منظور ارائه خدمات بیشتر تعداد پایگاههای انتقال خون در سراسر کشور افزایش یافت.
به مناسبت فرارسیدن سالروز تاسیس این سازمان، علی الهی، مدیرکل انتقال خون استان قم در گفتگو با خبرنگار مهر به فعالیت این اداره کل در یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: تفاوت خدمت و نوع خدماتی که از بدو تاسیس این سازمان تاکنون مشاهده می شود بسیار است چرا که در گذشته تنها تعداد خاصی از محصولات خونی تهیه میشد و در اختیار مراکز درمانی قرار میگرفت که با گذشت سالها شاهد بهبود خدمت در این زمینه هستیم.
وی به نگاه ویژه برای بهبود ساختارها در این بخش از حوزه سلامت در چند سال گذشته اشاره کرد و گفت: درطول سالهای گذشته رتبه سازمان انتقال خون ایران در سطح جهان به شکل خاصی بالا رفت، به گونهای که این سازمان در ردیف پنج سازمان انتقال خون توسعه یافته و پیشرفته جهان قرار گرفت و سازمان جهانی انتقال خون به جمهوری اسلامی تبریک گفت.
کسب شاخص اهدا خون مستمر سال 94 در سال 90
در استانها نیز در یک نظام یکپارچه و شبکه توسعه یافته خون رسانی و اهدای خون در قالب ارائه اصول روانی، علمی و ... انتقال خون دنبال میشود.
الهی، اداره کل انتقال خون استان قم را دارای ساختار مستقل استانی معرفی کرد که موفق به رشد و شکوفایی در زمینه های مختلف فعالیت خود شده است.
متوسط رشد اهدا خون در کشور در سال 90، 5 درصد بوده که این میزان در استان قم به 20 درصد رسیده است. علاوه بر این رشد اهدای خون این استان در چهار ماه نخست امسال به 55 درصد رسیده است.
وی به شاخص اهدای خون مستمر در سال 94 اشاره کرد که 54 درصد است و افزود: استان قم در سال 90، موفق به کسب شاخص 54 درصد در زمینه اهدا کنندگان مستمر خون شده است.
الهی با بیان اینکه 50 هزار نفر در سال گذشته به مراکز انتقال خون استان مراجعه کردند، گفت: از این تعداد 40 هزار نفر موفق به اهدای خون شدند که 24 هزار نفر(54 درصد) به صورت مستمر خون اهدا کردند.
بر اساس شاخصهای در نظر گرفته شده به افرادی اهداکننده مستمر خون مینامند که در طول سال بیش از دو بار برای اهدای خون اقدام کنند.
شرایط مطلوب جامعه شهری قم از بعد سلامت
به گفته الهی اداره کل انتقال خون استان قم در سالهای گذشته موفق به کسب رتبههای اول تا سوم در زمینه رشد اهدای خون شده است که با توجه به اهمیت موضوع و انعکاس این توفیقات مورد تشویق قرار گرفته و امید است با حمایت های همه جانبه استانی و رفع مشکلات از جمله تامین اعتبارات و رفع کمبودهای مالی همکاران و کارکنان این اداره کل در این زمینه توفیقات بسیاری کسب کند.
مدیر کل انتقال خون استان اظهار کرد: شاخصهای مهمی نشان دهنده کیفیت خون و فرآوردههای خونی هستند که دو واحد کنترل کیفی و تضمین کیفی اداره کل ماموریت دارند کیفیت فرآیندها را بررسی و بهبود بخشند.
وی یادآور شد: در 2 – 3 سال متوالی، اچ آی وی مثبت در استان مشاهده نشده است و در کل شاخصهای سلامت خون بالاتر و بهتر از متوسط کشوری بوده که نشان دهنده این است که اهداکنندگان در سلامت هستند و از بعد سلامت جامعه شهری شرایط مطلوب است.
ارسال پلاسمای خون به آلمان
مدیرکل انتقال خون استان به ارسال خون و فرآوردههای خونی از قم به دیگر استانهای کشور به ویژه استان خوزستان اشاره کرد و بیان داشت: در کنار ارسال خون به دیگر استانهای، استان قم موفق به ارسال خون اهدایی به منظور تهیه داروهای مشتق از پلاسما به کشور آلمان شده است.
پلاسمای خون اهدایی از خون قمیها جدا میشود و در شرایط خاص با آزمایشهای کامل و کسب اطمینان از سلامت آن بعد از بازرسیهای ویژه که توسط کارشناسان خارجی صورت میگیرد، مجوز صادرات این محصول خونی به کشور آلمان صادر میشود.
در کشور آلمان از پلاسمای خون ایرانی داروهایی برای بیماران تهیه و به کشور باز میگردد. ارسال پلاسمای خون ایران به کشور آلمان از چهار سال گذشته انجام میشود و در سال گذشته 25 هزار واحد پلاسما به این کشور ارسال شده است.
الهی تصریح کرد: فعال شدن بیمارستان شهید بهشتی و توسعه اتاقهای عمل و نیازهای مراکز درمانی به خون با توجه به رشد فزاینده اهدای خون به صورت رایگان مرتفع میشود.
وی به هزینه شدن 4 میلیارد تومان برای تهیه خون و فرآوردههای سالم در استان در سال اشاره کرد و یادآور شد: با وجود این میزان هزینه خون مورد نیاز مراکز درمانی به صورت رایگان در اختیار آنان قرار میگیرد.
رشد اهدای خون بانوان
مدیر کل انتقال خون استان با بیان اینکه این اداره کل در ایام رمضان آماده ارائه خدمات به اهداکنندگان خون است، عنوان داشت: اداره کل مرکزی انتقال خون واقع در بلوار 15 خرداد و مرکز انتقال خون واقع در میدان روح الله شب ها بعد از افطار آماده ارائه خدمات به شهروندان است.
فصل گرما مانعی برای حضور شهروندان در مراکز انتقال خون نشده است و اهدا خون در تیر ماه سال جاری نسبت به تیر سال گذشته 15 درصد رشد داشته است که رشد اهدای مستمر یک درصد و اهدای خون بانوان 13 درصد بوده است.
الهی با اشاره به اینکه نیاز منطقه دو و سه (محدوده خیابان امام و نیروگاه) به وجود مرکزی برای ارائه خدمات خونگیری گفت: ساختمان محراب واقع در میدان امام ابتدای بلوار کارگر پس از ماه مبارک رمضان آماده حضور اهداکنندگان مرد خواهد بود.
پایگاه انتقال خون پردیسان ساخته میشود
مدیر کل انتقال خون استان قم گفت: ساخت مرکز انتقال خون در شهرک پردیسان در دست اقدام است و مجوزهای لازم برای این امر گرفته و زمین آن مشخص شده است.
در حال حاضر جانمایی و نصب تابلو صورت گرفته است که با تامین اعتبار ساخت این مرکز وارد فاز اجرایی خواهد شد.
به گفته وی، آغاز عملیات اجرایی و مراسم کلنگ زنی این مرکز که طبق هماهنگیهای صورت گرفته قرار بود در 9 مرداد ماه انجام شود به واسطه تشریفات اداری به تعویق افتاد و در چند ماه آینده شاهد اجرایی شدن این پروژه واقع در جنب مرکز اورژانس پردیسان خواهیم بود.
نظر شما