به گزارش خبرنگار مهر، بیشتر افراد جامعه، تصور می کنند تنها سه نوع "آنتیژن" گروه خون وجود دارد. این در حالی است که تاکنون بیش از 200 نوع آنتیژن در 29 سیستم گروه خون شناسائی شده است. هر کدام از این سیستم ها دارای چند عضو به نام آنتی ژن هستند.
آنتی ژنهای گروه های خونی مولکول های ریزی هستند که بروی گلبول های قرمز خون هستند و توسط ژن های به ارث رسیده از والدین ایجاد شده اند.
برخی از این آنتی ژن ها و به تبع آن گروه های خونی مرتبط با آن ها شیوع بیشتری در جامعه دارند و برخی نیز شیوع کمتر، بعضی از آن ها نیز بسیار کمیاب هستند به طوری که ممکن است محدود به یک فامیل و حتی خانواده شوند.
زمانی که بیماری با گلبول قرمز خونِ فرد دیگری از طریق تزریق خون یا بارداری در تماس قرار میگیرد، سیستم ایمنی بیمار میتواند علیه آنتیژنهایی که برای سیستم ایمنی او ناشناخته است تولید "آنتی بادی" کنند؛ در حقیقت این همان فرایندی است که ما را علیه باکتریها و ویروسها مصون میسازد.
در رابطه با گلبولهای قرمز خون، این مصونیت باعث میشود خون فرد علیه آنتیژنهای غیرخودی، ناسازگار باشد و در نتیجه آنتیژنهای غیرخودی از بین میرود.
به زبان ساده تر چنانچه فردی با گروه خونی مشخص نیاز به خون پیدا کند و برای او خون نامناسب تزریق شود، این امر با تخریب گلبول های قرمز خون وارد شده به بدن گیرنده، احتمال مرگ را برای بیمار به همراه دارد.
برای دارندگان گروه های خون معمولی، با انجام یک آزمایش ساده قبل از تزریق خون، امکان تزریق اشتباه خون، از بین می رود، اما برای دارندگان گروههای خون که در هیچ کدام از گروه های خونی چهارگانه نمی گنجند، داستان بسیار پیچیده تر از این حرفهاست.
یکی از این گروه های بسیار کمیاب و نادر گروهی به نام "او بمبئی" است که نام آن مربوط به ناحیه ای است در هند که این گروه خونی در مورد یکی از افراد اهل آن جا کشف شده است.
افراد دارای گروه خونی بمبئی آنتی ژن های Aو Bرا ندارند (مانند گروه خونی O) اما بر خلاف گروه خونی O آنتی ژن H را( در واقع سنگ بنا و پایه ی سیستمABO) بر روی سطح گلبول قرمز خود ندارند بنابراین، گروه خونی O بمبئی تنها از اهدا کننده های هم گروه خود می تواند خون دریافت ولی مانند گروه Oمی تواند به افراد با گروه های دیگر خون اهدا کنند.
با تفاسیر گفته شده افرادی که دارای این گروه خونی نادر هستند باید مراقب باشند تا در صورت نیاز تنها خون مناسب را دریافت کنند چرا که در غیر این صورت حیات آنها به خط خواهد افتاد.
در استان لرستان دو فرد با گروههای خونی نادر وجود دارد که یکی از آنها دارای گروه خونی "او بمبئی" است، گروه خونی که گفته می شود در میان 75 میلیون ایرانی تاکنون تنها کمتر از 10 نفر با این گروه خونی شناسایی شده اند.
امیرحسین تروند مدیرکل پایگاه انتقال خون استان لرستان ظهر چهارشنبه در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه استان لرستان با اشاره به لرستانیهایی که دارای گروه خونی خاص و نادر هستند، اظهار داشت: در حال حاضر یک نفر در شهرستان الشتر دارای گروه خونی خاص است.
وی ادامه داد: این خانم که بیمار تالاسمی بوده دارای گروه خونی خاص و فرعی است.
مدیرکل پایگاه انتقال خون استان لرستان همچنین با اشاره به اینکه یک فرد در شهرستان خرم آباد نیز دارای گروه خونی نادر است، بیان داشت: این شهروند خرم آبادی دارای گروه خونی "او بمبئی" است.
تروند با بیان اینکه تاکنون بیش از 200 نوع آنتی ژن در گروه خونی افراد شناسایی شده است، تصریح کرد: این در حالیست که افرادی که دارای گروه خونی نادر هستند تنها می توانند از خودشان خون گیری کنند.
وی با بیان اینکه هر سه ماه یک بار از این فرد خرم آبادی خون گیری می شود، ادامه داد: خون این شهروند لرستانی به تهران ارسال و برای استفاده در زمان مورد نیاز فریز می شود.
مدیرکل پایگاه انتقال خون استان لرستان بیان داشت: در حال حاضر تعداد این گونه افراد که دارای گروه خونی نادر "او بمبئی" هستند از مجموع 75 میلیون نفر ایرانی به تعداد انگشتان دست هم نمی رسند.
تروند افزود: در صورت خون گیری از افراد عادی برای این فرد عوارضی مانند تب، خارش بدن و ... ایجاد می شود که در برخی اوقات حیات افراد را تهدید می کند.
نظر شما