به گزارش خبرنگار مهر؛ هر ساله با فرا رسیدن هفده مرداد، مقام خبرنگار از سوی سازمان ها و نهادهای دولتی استان گرامی داشته می شود که در این روز تعداد خبرنگاران استان از میان یک روزنامه محلی، 10 هفته نامه فعال، 10 سرپرستی روزنامه سراسری و در حدود 10خبرگزاری موجود در استان به یکباره به بیشاز یکصد نفر می رسد.
این در حالی است که در طول سال و برگزاری نشست های خبری متعدد از سوی ادارات و نهادهای استان و مسئولان مربوطه تنها بین 20 تا 30 نفر خبرنگار حضور دارند که از این تعداد خبرنگار نیز تنها 10 خبر بر روی خروجی خبرگزاری ها قرار می گیرد و یا در جراید منتشر می شود.
البته نا گفته نماند که اخبار منتشره در جراید و مطبوعات در سطح استان اغلب از خبرگزاری ها گرفته می شود که بدون ذکر منبع انتشار می یابد.
همایش ها و مراسماتی مانند تجلیل از مقام زن و پاسداشت روز مرد و یا همایش های پزشکی و آموزشی و نظیر آن که در سطح استان برگزار می شود تنها سه و یا چهار خبرنگار در آن حضور دارند.
براساس اطلاعات به دست آمده، تعداد خبرنگاران ثبت نام شده در سایت سمان (سیستم جامع مستند سازی سوابق و آثار خبرنگاران نشریات و خبرگزاری ها) از استان یزد 240 نفر است که مورد تایید قرار گرفته و ثبت شده است.
نکته دیگر اینکه در زمان دریافت هدایای ریاست جمهوری نیز اسامی نزدیک به 90 نفر به عنوان خبرنگار اعلام شده بود.
آزار دهنده تر از هرچیز برای خبرنگاران واقعی، وجود افرادی است که به نام رسانه های دیگر و در پوشش و نام خبرنگاری از این موقعیت سوء استفاده کرده و با نگاهی اقتصادی وارد این حرفه شده و با کمال وقاحت با شرکت در نشست های خبری که از پیش تعیین و هماهنگ شده هدایای معنوی و بیشتر مالی را که برای تقدیر از خبرنگاران در نظر گرفته شده، دریافت می کنند و بدنامی برای این قشر زحمتکش به جا می گذارند.
همین موضوع است که در نشست های خبری در سطح استان تعداد خبرنگاران حاضر در جلسه بین بیست تا سی تن است اما خروجی خبر مربوط به آن نشست فراتر از 10 خبر نمی رود.
گرفتن ژست خبرنگاری با داشتن ضبط صوت یا رکوردر، داشتن دوربین و تعدادی برگ خبر با سربرگ کار چندان دشواری نیست چه که خبرنگار شدن محورهای مهمی دارد که یک خبرنگار می بایست هر از گاهی به وظایف و رسالتش هم نیم نگاهی داشته باشد تا از مسیر اصلی خود خارج نگردد.
هرچند که حرفه خبرنگاری و در کل عرصه خبررسانی را شغلی سخت، طاقت فرسا و خطرپذیر دانسته اند، اما اقدامات رضایت بخشی در این زمینه برای تمییز خبرنگاران واقعی از خبرنگار نماها از سوی مسئولان امر صورت نگرفته تا این قشر زحمتکش از جامعه با خاطر آسوده و خیال راحت به امرار معاش، گذران امور و انجام کار بپردازند.
مسئولین استانی هم تنها به دادن هدیه در حد بن کتاب، کیف، خودکار و خود نویس، کتاب، تقویم رومیزی و اقلام تبلیغاتی ادارات اقدام می کنند. البته ناگفته نماند که سال گذشته استاندار یزد در تقدیر از خبرنگاران هدیه یک میلیون ریالی پرداخت کرد.
سایر ادارات مثل سازمان صنعت و معدن و گروه تعاونی پیشگامان که یه نهاد خصوصی است نیز به اهدای کارت هدیه بانکی اکتفا می کنند.
مدیران جراید استانی هم که اغلب اوقات به صورت خانوادگی فعالیت دارند و به جرات می توان گفت که خبرنگاران در سطح استان را به رایگان به کار می گیرند.
نکته ضروری در اینباره اینکه حتی در مواردی دیده شده که برخی مدیران مسئول در جراید هدیه را از خبرنگار گرفته و یا آن را به عنوان حق الزحمه در نظر می گیرند که البته با کلی منت گذاری همراه است.
گرچه هنوز عده ای از خبرنگاران در یزد از بیمه خبرنگاری برخوردار نیستند اما همین تعداد اندکی هم که از مزایای این بیمه بهره مند هستند با تغییر محل کار خود نسبت به قطع بیمه خبرنگاری تهدید می شوند که این نکته نیز جای تامل و تغییر نگرش ویژه از سوی صاحبان جراید و رسانه استان دارد.
البته در سال های اخیر، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقداماتی نظیر بیمه خبرنگاران و ساماندهی آنها صورت گرفته، ولی چندان برای اصحاب رسانه رضایت بخش نبوده چرا که نتوانسته است آرامش خاطر را برای خبرنگاران واقعی فراهم کند.
شغلی که هر چند هفته، ماه و یا فصل و سال در یک رسانه طی شود و همراه با تشویش و نگرانی باشد نمی تواند دل آسودگی و آرامش را برای اصحاب رسانه و خانواده آنها فراهم کند، حرفه ای که هر لحظه ممکن است با یک تغییر و تحول پایه های آن فرو ریزد و همه چیز از صفر آغاز شود.
.....................
گزارش: ابوالفضل محمدی
نظر شما