محمدتقی فهیم منتقد و کارشناس امور سینمایی ضمن بیان این مطلب، با اشاره به این موضوع که با ساخته شدن فیلم فاخر مخالف نیستم در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: من بهعنوان منتقد سینما به هیچ عنوان با ساخت فیلمهای فاخر و یا آثاری که به جذب و تاثیرگذاری بر مخاطب در داخل و آن سوی مرزها کمک کند مخالف نیستم و اگر سینمای ایران به چنین مرحلهای صعود کند قطعا یک اتفاق مهم در تاریخ سینمای این سرزمین است.
تولید فیلمهای مشترک ایران و هالیوود تجربه خوبی نبودهاست
وی در ادامه افزود: اما تجربه تاریخی نشان دادهاست تولید فیلمهای مشترک ایران با کشورهای خارجی در راستای اعتلای سینمای ایران نبوده است بهعنوان مثال فیلم "کاروانها" اثری مشترک با بازی آنتونی کوئین بود که ساخته شد. این فیلم نه تنها توفیقی برای سینما و مردم نداشت بلکه بودجهای که صرف ساخت این فیلم شد به راحتی نابود شد؛ این درحالی است که اگر شهرهای در سینمای ایران باقی ماند از رهگذر سینمای تجربی بود سینمایی که افراد رشد کرده در آن با انقلاب اسلامی بار دیگر در بدنه سینمای ایران مشغول به فعالیت شدند.
این منتقد در ادامه افزود: با این اوصاف در تولید فیلمهای مشترک باید دقت نظر به خرج داد از همینرو به جای صرف بودجههای دولتی بهتر است که بخش خصوصی وارد جریان تولید فیلمهایی از این دست شود اما وقتی پای بودجههای دولتی به میان میآید به معنای واقعی تولید فیلمی مثل لاله قابلیت ارزشگذاری را ندارد.
وی در ادامه افزود: به اعتقاد من تولید فیلمهای سوپر پروداکشن در ایران نمیتواند پاسخگوی نیاز مخاطب ایرانی در دنیا باشد چراکه بازارهای جهانی تولید فیلمهایی از این دست بسیار از سینمای ایران جلو هستند و حال اینکه فیلم هایی میتواند بهعنوان نماینده ایران در دنیا مطرح شود که حرف برای گفتن داشته باشد و برگرفته از فضایی بومی، دینی و اسلامی باشد. کمااینکه فیلم "جدایی نادر از سیمین" دارای این ویژگی بود.
محمدتقی فهیم در ادامه افزود: البته بسیاری از کارشناسان معتقدند که فیلم جدایی نادر از سیمین با فرمت تلویزیون ساخته شده بود که خوب این فرمت در شرایطی که سینمای ایران با آن در دنیا مطرح شده است دیگر اهمیت ندارد چراکه رنگ و لعاب ایران و ایرانی در آن میدرخشید و آنچنان تاثیرگذار بود که توانست اسکار هم بگیرد.
چرا یک فیلم سینمایی باید توسط شهروند آمریکایی ساخته شود
این منتقد سینمایی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه بودجهای که برای ساخت فیلم سینمایی "لاله" در نظر گرفته شده است باید در اختیار ارتقاء زیرساختهای سازمان سینمایی قرار گیرد گفت: به اعتقاد من ارتقا معاونت سینمایی به سازمان سینمایی رخداد ارزشمندی بود که دست مدیران ارشد سینمایی را برای رشد کیفی سینمایی باز کرد بنابراین بهتر این است که به جای ورود به چنین پروژههایی و به دنبال آن حاشیههای ایجاد شده به زیرساختهای سازمان سینمایی کشور پرداخته شود.
فهیم که به تازگی فیلم مستندی درباره روزنامه کیهان ساخته است در ادامه با طرح این سئوال که چرا بودجههای استراتژیک باید صرف ساخت فیلمهایی شود که به تنایج آن نمیتوان امید داشت گفت: اگر وزارت ارشاد بودجه برای ساخت فیلم "لاله" با استانداردهای سینمای هالیوودی دارد بهتر است علاوهبر ترمیم زیرساختهای سازمان سینمایی به مقوله عدالت در امور فرهنگی بپردازد.
وی افزود: آنچه در حال حاضر معاونت سینمیی را در تاریخ سینمای ایران ماندگار میکند رعایت عدالت در عرصه تولید است. به این معنا، چرا تولید فیلم باید توسط فردی که سالها است شهروند آمریکایی محسوب میشود ساخته شود و خوب همین مطلب اصل عدالت را نقض میکند.
این منتقد در پایان افزود: در حال حاضر پروژه سینمایی "لاله" به امری سیاسی و ملتهب تبدیل شده است و حال اینکه اگر قرار است به اسدالله نیکنژاد بهعنوان کسی که در لابیهای هالیوودی و یا حتی لابیهای غیرسینمایی لطفی برسانند چرا باید بودجهای از سینما را صرف کنند و در عین حال سایر سینماگران داخلی را نادیده بگیرند.
نظر شما