۲۳ مرداد ۱۳۹۱، ۱۰:۲۷

بمبهای ساعتی در همدان خفته اند/شناسایی 2000 هکتار بافت فرسوده در همدان

بمبهای ساعتی در همدان خفته اند/شناسایی 2000 هکتار بافت فرسوده در همدان

همدان - خبرگزاری مهر: با وقوع زلزله در استان آذربایجان ‌شرقی بار دیگر زنگ خطر وقوع زلزله در همدان برای مسئولان دولتی به‌ صدا در آمد چراکه بافت‌های فرسوده یک هزار و 927 هکتار از وسعت استان همدان را تشکیل می‌دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، در هفته اخیر قلب مردم ایران به دلیل جان باختن و مجروح شدن تعداد قابل توجهی از هموطنان در زلزله آذربایجان شرقی آکنده از درد و مصیبت شد، اما در حقیقت، آنچه دایره تلفات جانی و مالی این حادثه را وسیع تر کرد چیز دیگری بود که در تصاویر منتشر شده به وضوح قابل مشاهده است.

بافت های فرسوده آمار کشته شده ها و مجروحین را افزایش داده است

نگاه دقیق به تصاویر منتشر شده در رسانه ها تاکید می کند که بافت های فرسوده این مناطق آمار کشته شده ها و مجروحین را افزایش داده و خانواده های زیادی را داغدار کرده است.

بر همین اساس است که کارشناسان بر این باورند که وجود بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیرمجاز یکی از بیماری‌های شهری است که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، فرهنگی و امنیتی بسیاری از ناهنجاری‌های را در دل خود نهفته دارد.

کارشناسان معتقدند که برای حل این گونه معضلات و تامین امنیت جانی شهروندان در مقابل ساخت و سازهای بی‌کیفیت، قدیمی و فرسوده، باید این مناطق بهسازی و نوسازی شود.

2589 هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی در همدان شناسایی شده است

براساس گزارش‌های رسمی تاکنون دو هزار و 589 هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی در همدان شناسایی شده است که از این میزان یک هزار و 927 هکتار مربوط به بافت فرسوده و مابقی مربوط به سکونتگاه‌های غیررسمی است.

در حال حاضر نزدیک به یازده و نیم درصد از جمعیت یازده شهر دارای بافت فرسوده استان همدان در بافت‌های فرسوده سکونت دارند.

آنچه مسلم است اینکه با توجه به نیاز سالانه استان همدان به احداث واحدهای مسکونی جدید و با توجه به نیاز انباشت شده تقاضای مسکن از سال‌های پیش، دولت برای پاسخگویی به این نیاز، راهکارهای مختلفی که مهمترین آن طرح مسکن مهر است را در نظر گرفته تا با انجام آن در اراضی و شهرک‌های اطراف شهر‌ها، بخشی از سر ریز جمعیت را در این مناطق جای دهد.

ساختمان‌های موجود در بافت‌های فرسوده کمتر از 50 سال دارند

به گفته مسئولان مسکن و شهرسازی در حال حاضر عمر متوسط ساختمان حداقل 100 سال است، در حالی که بیش از 70 درصد ساختمان‌های موجود در بافت‌های فرسوده کمتر از 50 سال دارند و این بیانگر رعایت نکردن مشخصات فنی و مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازهاست.

مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان استان همدان با بیان اینکه ساماندهی هر هکتار بافت فرسوده در استان همدان حداقل یک صد میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، گفت: دولت در راستای احیای بافت‌های فرسوده تسهیلات ویژه‌ای اختصاص داده است.

شهرداری و وزارت مسکن باید 10 درصد بافت های فرسوده را بازسازی کنند

محمد علی اسدی با بیان اینکه بر اساس ماده 171 قانون برنامه پنج ساله پنجم، وزارت مسکن و شهرداری ها باید 10 درصد بافت های فرسوده را از منابع خود و تهسیلات ارائه شده بازسازی کنند، گفت: در این ماده قانونی مقرر شده تا دولت حداقل 50 درصد از منابع اعتبارات و تسهیلات در اختیار خود را به بهسازی بافت های فرسوده اختصاص دهد.

اسدی افزود: در استان همدان تهیه طرح ساماندهی بافت های فرسوده شهری، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت بدون سپرده، نخفیف در صدور پروانه های ساختمانی پرداخت ودیعه اسکان موقت و تهیه طرح ظرفیت سنجی بافت های فرسوده مد نظر قرار دارد.

دولت برای بازسازی بافت فرسوده تسهیلات می دهد

وی گفت: در حال حاضر به ازای هر واحد سنتی ساز 200 میلیون ریال و هر واحد صنعتی ساز 220 میلیون ریال تسهیلات پرداخت می شود.

محمد‌علی اسدی با بیان اینکه شعار شرکت عمران و مسکن‌سازان "نوسازی بافت‌های فرسوده یک انتخاب نیست یک ضرورت است "، اظهار داشت: بیشترین بافت فرسوده در شهر همدان با وسعت 825 هکتار و کمترین آن در شهر جورقان با 44 هکتار قرار دارد.

مشارکت مردمی حلقه مفقوده نوسازی بافت فرسوده است

وی با بیان اینکه جلب مشارکت مردمی به عنوان حلقه مفقوده بهسازی و نوسازی بافت فرسوده مطرح است، گفت: برای جلب مشارکت مردم جلساتی با ساکنان مناطق بافت فرسوده برگزار شده که راهبرد جدید شرکت، اجرای طرح چهره به چهره در راستای ارائه اطلاعات و راهنمایی ساکنان این مناطق است که از شهرستان نهاوند آغاز خواهد شد.

وی در توضیح اقدامت انجام شده برای توانمند سازی حاشیه شهر همدان نیز اظهار داشت: از سال 88 اعتباری از سوی مرکز از ردیف اعتبارات عمومی برای این مناطق اختصاص یافت که با صرف 30 میلیارد ریال 27 پروژه عمرانی در پنج منطقه حاشیه شهر همدان احداث شد.

تهیه طرح بهسازی و نوسازی از ملزومات نوسازی بافت فرسوده شهری است

مدیر عامل شرکت عمران و مسکن‌سازان همدان اضافه کرد: تهیه طرح بهسازی و نوسازی از ملزومات نوسازی بافت فرسوده شهری است.

محمدعلی اسدی در نشستی با شهردار و مسئولان ادارت لالجین نیز با تأکید بر اهمیت نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده شهری افزود: 69 و نیم هکتار بافت فرسوده در لالجین شناسایی شده است.

وی اضافه کرد: مشاور ذیصلاح برای مطالعه و تهیه طرح بهسازی و نوسازی بافت فرسوده انتخاب شده و مطالعات در سه سطح تدقیق محدوده و تعیین راهبردها، تدوین ضوابط و مقررات شهری و معرفی طرح‌های تأثیرگذار و الگو انجام می‌شود.

بازسازی بافت فرسوده هفت شهر در همدان به دست مشاور سپرده شد

وی گفت: یک هزار و 985 بافت فرسوده در 11 شهر پر جمعیت بالای 12 هزار نفر شناسایی شده که در هفت شهر آن مشاور مشغول به مطالعه طرح است.

مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان همدان افزود: در سال 91 برای چهار شهر باقیمانده برنامه‌ریزی‌های مشابهی صورت گرفته است.

اسدی توسعه درونی شهر با هدف تولید ثروت برای مردم و مدیریت شهری را از مزایای بهسازی و نوسازی بافت فرسوده برشمرد و بر ضرورت مشارکت مردم در این امر تأکید کرد.

60 میلیارد ریال برای توانمند سازی حاشیه شهر همدان هزینه می شود

مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان همدان همچنین گفت: 60 میلیارد ریال با هماهنگی شرکت عمران و مسکن سازان ایران، استانداری و شهرداری در سالجاری برای توانمند سازی حاشیه شهر همدان هزینه می شود.

محمد علی اسدی افزود: 550 میلیارد ریال اعتبار در قالب پروژه های زیر ساختی و کالبدی از سال 84 تاکنون در پنج منطقه حاشیه ای شهر همدان هزینه شده است.

وی بیان کرد: توانمند سازی و ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه نشینی به منظور محرومیت زدایی، تحقق عدالت اجتماعی، سند چشم انداز بیست ساله کشور و سیاست های دولت، از مهمترین وظایف مسئولان قلمداد می شود.

توانمندسازی حاشیه شهر با مشارکت مردم انجام می شود

وی اضافه کرد: این امر با مشارکت همه جانبه تمامی دستگاه های مسئول و مردم شروع و اقدامات ارزشمندی به منظور ارتقا شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی ساکنین سکونتگاه های غیر رسمی و حاشیه نشینی شهر همدان صورت پذیرفته است.

وی همدان را پایلوت محرومیت زدایی از مناطق حاشیه نشین و سکونتگاه های غیر رسمی کشور دانست و گفت: برنامه ساماندهی و توانمند سازی سکونتگاه های غیر رسمی شهر همدان به عنوان پایلوت موضوع توانمند سازی که با مشارکت تمامی دستگاه ها بدون استفاده از منابع خارجی صورت پذیرفته است، می تواند الگویی برای سایر استان ها بوده و برکات و آثار مضاعفی در رشد و سرعت این تلاش داشته باشد.

وی اظهار کرد: ساکنان این مناطق می توانند محرومیت و برخوردار نبودن از مواهب و خدمات شهری را از مناطق زندگی خود دور کنند.

بافت های فرسوده مسکونی در روستاها آسیب پذیرترند

پرواضح است که یکی از وظایف اصلی دولت ها، ترمیم بافت های فرسوده مسکونی به ویژه در روستاهاست که از این نظر آسیب پذیرتر هستند و اصول فنی و مهندسی ساختمان سازی در این نقاط یا رعایت نمی شود یا بسیار ناقص رعایت می شود.

اکنون زلزله دردناکی که در شمال غرب کشورمان رخ داده، بهانه ایست تا از مدیران این سئوال پرسیده شود که چرا تاکنون اقدام اساسی برای نوسازی بافت های فرسوده این منطقه و سایر مناطق روستایی صورت نگرفته است؟!

هرچند تا حدی، خود مردم هم مقصرند که نوسازی خانه های فرسوده خود را جدی نگرفته اند، اما حتماً باید یک حادثه دردآور رخ دهد تا یادمان بیفتد که نوسازی بافت های فرسوده یکی از الزامات رشد و توسعه یافتگی کشورهاست؟!

با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه طرح‌های ساماندهی بافت فرسوده در زمره طرح‌های تفصیلی ویژه‌ای است که باید براساس واقعیت‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنان این نوع بافت انجام گیرد و اینکه تا چه حد می‌توان مردم را در برنامه‌ریزی و تهیه طرح‌ها مشارکت داد به ظرفیت مردم در تصمیم‌سازی در خصوص مسائل و مشکلات بافت مورد نظر بر می‌گردد.

کد خبر 1671945

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha