۲۳ مرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۴۴

دبیرخانه دائمی استشراق در جامعة المصطفی(ص) تشکیل شد

دبیرخانه دائمی استشراق در جامعة المصطفی(ص) تشکیل شد

به منظور نهادینه کردن مطالعات خاورشناسی به همت جامعة المصطفی(ص) العالمیة، دبیرخانه دائمی استشراق شکل گرفت و تصمیم گرفته شد دبیرخانه پس از همایش بین المللی قرآن و مستشرقان، همایشهای بین المللی دیگری با محوریت استشراق پیرامون، اهل بیت(ع)، حدیث و ... را نیز برگزار نماید.

محمدمراد خان بابا، دبیر اجرایی همایش بین المللی قرآن و مستشرقان در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: مطالعات اسلامی مستشرقان از چند قرن قبل تاکنون با فراز و نشیبهای متعدد ادامه یافته وآنان نسبت به قرآن، اظهارنظرهای متعددی کرده اند که گاه صحیح و گاهی نادرست است، شناخت این موارد برای قرآن پژوهان ضروری است.
 
وی افزود: با توجه به  این ضرورت، مجتمع آموزش عالی امام خمینی جامعه المصطفی(ص) العالمیه در آذرماه سال 1389 اقدام به تدوین طرح همایش بین المللی قرآن و مستشرقان نمود. هدف از این طرح بررسی دیدگاههای مستشرقان در مورد قرآن در عرصه بین الملل، زمینه سازی برای تبادل نظر بین اساتید داخل و خارج جامعةالمصطفی(ص) با مستشرقان معاصر و بهره گیری از روش های مطالعاتی جدید مستشرقان در حوزه قرآن در عرصه بین الملل است.
 
خان بابا در ادامه سخنانش اظهار داشت: پس از أخذ مجوز بین المللی از کارگروه ویژه همایش های ریاست جمهوری و تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با فراخوان مشارکت 18 دانشگاه و مرکز علمی – پژوهشی در اجرای این همایش بین المللی  اعلام همکای نموده اند. در ادامه به منظور نهادینه کردن مطالعات خاورشناسی به دستور ریاست جامعة المصطفی(ص) العالمیة، دبیرخانه دائمی استشراق شکل گرفت و تصمیم گرفته شد که دبیرخانه پس از همایش بین المللی قرآن و مستشرقان، همایشهای بین المللی دیگری با محوریت استشراق پیرامون، اهل بیت(ع)، حدیث و ... را نیز برگزار نماید.
 
دبیر اجرایی همایش بین المللی قرآن و مستشرقان اذعان کرد: در پی شکل گیری دبیرخانه دائمی استشراق، کمیته های علمی و اجرایی همایش بین المللی قرآن و مستشرقان شکل گرفته و اولین اقدام محورهای فراخوان مقاله به صورت زیر مورد تصویب قرار گرفت:

• علوم قرآن: وحی؛ نزول قرآن؛ ابعاد اعجاز قرآن؛ تحدی قرآن؛ تحریف ناپذیری قرآن؛ نسخ؛ محکم و متشابه؛ اسباب نزول؛ قرائات؛ قاریان؛ مبانی و قواعد و روشهای تفسیر؛ اسرائیلیات در تفسیر؛ جمع قرآن؛ کتاب وحی؛ مصاحف؛ نسخه های خطی؛ تاریخ تفسیر.

• روش شناسی مطالعات قرآنی مستشرقان: سیر مطالعات قرآنی در غرب از ابتدا تا کنون (مراحل، انگیزه ها، اهداف، تأثیر و تأثرات و رویکردها)؛ شخصیت شناسی قرآن پژوهان غربی؛ بررسی شیوه های جدید مستشرقان در تفسیر قرآن (تحلیل روانشناختی، تحلیل تاریخی، هرمنوتیک و قرآن.)

• زبان، ادبیات و ساختار قرآن: ادبیات قرآنی و مباحث لفظی قرآن: خط عربی، پیوستگی و انسجام ساختاری آیات قرآن، واژگان دخیل، نقش زبانهای سامی در تفسیر قرآن؛ بلاغت در قرآن؛ استعاره در قرآن.

• و سایر موضوعات مرتبط با سه محور فوق.

دومین اقدام برای غنا بخشیدن بیشتر به همایش بین المللی قرآن و مستشرقان طراحی چندین پیش نشست در داخل و خارج از کشور که نخستین پیش نشست داخلی در تاریخ 30 اردیبهشت ماه سال 1391 در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم  با حضور طلاب ، قران پژوهان و نهادهای همکار برگزار گردید.

همزمان با برگزاری اولین پیش همایش، اولین شماره ویژه نامه  همایش با عنوان مطالعات خاورشناسی منتشر گردید و شماره دوم آن در دست تهیه است. سایت همایش نیز به آدرس www.istishraq.com فعال و در حال اطلاع رسانی به پژوهشگران عزیز و أخذ مقالات است.

با توجه به مهلت ارسال مقاله تا 15 مهر 91 تا کنون تعداد 190 طرح پژوهشی به دبیرخانه همایش رسیده است که در مرحله پذیرش و ارزیابی را قرار دارند. همچنین برای غنا بخشیدن بیشتر به همایش تعداد 39 مقاله تخصصی به اساتید و صاحب نظران پژوهشهای قرآنی سفارش داده شده است که برخی از آنها تدوین و برخی نیز در حال تدوین هستند.
 
اصل همایش در روزهای 25 و 26 بهمن 91 برگزار خواهد شد.
کد خبر 1671950

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha