به گزارش خبرنگار مهر، خرم آباد که بیشترین ارتفاع آن حدود 2300 متر از سطح دریاست، ناحیه ای است کوهستانی که اطراف آن را کوههای سفیدکوه، مخمل کوه، یافته و چک ریز از رشته کوههای زاگرس احاطه کرده و طول دره خرم آباد حدود 30 کیلومتر است.
قرارگیری این منطقه در میان رشته کوههای زاگرس موجب شده است که این شهر دارای آب و هوای ویژه و معتدلی در چهارفصل با رودخانه های مهمی نظیر رباط، گزله و خرم آباد باشد.
از نظر زمین شناسی، سازندهایی که در منطقه هستند از قدیم به جدید شامل سازندهای گرو، سروک، سورگاه، ایلام، امیران، کشکان، تله زنگ، آسماری - شهبازان و گروه فارس هستند. از میان آنها سازند سروک بیشترین گسترش را دارد و سازندهای آسماری - شهبازان، امیران، ایلام - سورگاه، گروه فارس، کشکان و تله زنگ به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند.
چشمه های شهر خرم آباد رو به خشکیدن می روند
محدوده خرم آباد دارای 272 دهنه چشمه و 12 رشته قنات با متوسط آبدهی16 و 12 لیتر در ثانیه در طول سال است که سالانه به ترتیب حدود 137 و 8 میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی را تخلیه می کنند.
شهر خرم آباد دارای سراب ها و چشمه هایی با آب گواراست که نظیرشان در کمتر شهری وجود دارد ولی متاسفانه در سالهای اخیر با شدت گرفتن خشکسالیها سطح آب این چشمه های به شدت کاهش یافته است.
در حال حاضر از تعداد 10 دهنه سرابهای منطقه، 5 دهنه سراب، بنام های سراب گلستان، مطهری، کیو، گرداب سنگی و دارایی در داخل شهر خرم آباد قرار دارند که سه سراب مطهری، گلستان و دارایی وظیفه تامین آب شرب شهر خرم آباد را بر عهده دارند.
این در حالیست که این چشمه ها به عنوان منبعی پایدار برای آب شرب شهر خرم آباد محسوب نمی شوند و با استمرار خشکسالیها این منابع به شدت مورد تهدید قرار گرفته و با کاهش شدید آبدهی مواجه شده اند.
کاهش فشار و قطعی موقت آب در برخی مناطق شهر
همین امر موجب شده است که در روزهای تابستان شرکت آبفا استان برای مدیریت مصرف در شهر خرم آباد مجبور به کاهش موقتی فشار آب و قطعی کوتاه مدت در برخی مناطق شهر شود.
مشکل آب شرب در خر آباد در حالی رخ می دهد که در حال حاضر فضای سبز خرم آباد به وسلیه آب شرب آبیاری می شود و بخش زیادی از آب تولیدی در مرکز استان توسط انشعابهای غیرمجاز هدر می رود.
از سوی دیگر بی توجهی مردم به مدیریت مصرف آب مشکلی است که علی رغم کاهش منابع تولید آب همچنان مصرف آب در شهر خرم آباد سیر صعودی دارد که با استمرار این وضعیت یک ماه باقی مانده از تابستان به نظر روزهای سختی برای مرکز لرستان خواهد بود.
مردم مشارکت کنند تا بحران را پشت سر بگذاریم
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر با گلایه از مصرف بی رویه آب در خرم آباد، اظهار داشت: از آحاد مختلف مردم می خواهیم که در این راستا مشارکت کنند تا بحران آب شهر خرم آباد را پشت سر بگذاریم.
مهدی اکبریان از ائمه جماعات، روحانیون، رسانه ها و ... خواست برای فرهنگ سازی در این زمینه با این شرکت همکاری کنند و بیان داشت: با توجه به کاهش سطح آب چشمه های خرم آباد کار حفر چاه در مناطق مختلف را شروع کرده ایم.
وی با اشاره به انتقال آب از چشمه گلستان برای رفع مشکل آب شرب در مناطقی مانند کوی جهادگران، علی آباد و ... عنوان کرد: باید روی فرهنگ استفاده از آب در لرستان بیشتر کار شود.
اکبریان با بیان اینکه شرکت آبفا تمام تلاش خود را به کار گرفته و به طور مستمر در حال تزریق آب به شبکه است، افزود: اما استفاده نابجا از آب، انشعابات غیرمجاز و صرف آب تولیدی برای آبیاری فضای سبز زحمات ما را هدر می دهد.
مردم لرستان بسیار بیشتر از استاندارد آب مصرف می کنند
وی از مردم خواست در این زمینه مشارکت کنند تا در یک ماه باقی مانده از تابستان مشکل حادی به وجود نیاید و یادآور شد: در حال حاضر به طور متوسط ما به ازای هر نفر 278 لیتر آب تولید می کنیم ولی کفاف آب مورد استفاده شهروندان را نمی دهد.
اکبریان متوسط مصرف آب در این استان را 230 لیتر عنوان کرد و بیان داشت: متاسفانه مردم لرستان بسیار بیشتر از استاندارد آب مصرف می کنند و می توان گفت در بدترین وضعیت در این زمینه هستیم.
وی با بیان اینکه ما در شرکت آبفا لرستان زیر سوال هستیم که چرا به این میزان آب تولید می کنیم، افزود: با این وجود و با توجه به مصرف نابجای آب، انشعابات غیرمجاز، هدر رفت آب و ... این میزان آب کفاف شهر خرم آباد را نمی دهد.
تولید آب به اندازه 550 هزار نفر برای شهر 400 هزار نفری!
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان با بیان اینکه در حال حاضر ما برای جمعیتی بالغ بر 550 هزار نفر مطابق استاندارد آب تولید می کنیم، افزود: این در حالیست که این میزان آب تولیدی جوابگوی جمعیت زیر 400 هزار نفری خرم آباد نیست چرا که مردم در استفاده بهینه رعایت نمی کنند.
اکبریان با بیان اینکه این شرکت علاوه بر آب شرب مردم، آب فضای سبز خرم آباد را نیز تامین می کند، عنوان کرد: در حال حاضر این شرکت آب مورد نیاز 90 درصد فضای سبز خرم آباد را تامین می کند.
وی با تاکید بر اینکه شهرداری باید به فکر جداسازی آب فضای سبز از آب شرب شهر بیفتد، عنوان کرد: اساس هر توسعه ای در استان آب است پس همه مردم و دستگاهها باید به ما کمک کنند تا بتوانیم مشکل آب شرب را در مرکز استان رفع کنیم.
اکبریان با اشاره به مصرف بالای آب در مناطق دره گرم، شهرک پارسیلون، خیابان 60 متری، بالاتر از هزار دستگاه و...، بیان داشت: در برخی موارد برای تامین آب مورد نیاز مردم مجبور به کاهش فشار آب هستیم.
به جز حفر چاه چاره دیگری نداریم
وی با بیان اینکه با دوندگی زیاد مجوز حفر چاه در مرکز استان برای تامین آب شرب مردم را گرفته ایم، یادآور شد: در حال حاضر برای تامین آب شرب مرکز استان چاره دیگری جز حفر چاه نداریم.
اکبریان با گلایه از عدم همکاری شهرداری در جداسازی آب فضای سبز، عنوان کرد: تمام مصوبات در این زمینه تاکنون روی کاغذ مانده و عملیاتی نشده است.
وی با تاکید بر اینکه برای رفع مشکل در این زمینه نیازمند یک عزم کلی و همکاری همگانی هستیم، عنوان کرد: خشکسالی یک بلای طبیعی است و مرکز استان نیز چون یک منبع تامین آب پایدار ندارد با چنین مشکلاتی مواجه می شود که باید مدیریت شود.
اکبریان با بیان اینکه در لرستان به طور متوسط از 5 تا 13 متر افت منابع آبی داشته ایم، عنوان کرد: با توجه به نبود هیچ سدی در لرستان برای تامین آب در شهرستانهای مختلف به آبهای زیرزمینی روی آورده ایم و همین امر موجب کاهش سطح آبهای زیرزمینی شده است.
300 لیتر آب تولیدی در مرکز لرستان صرف فضای سبز می شود
وی با بیان اینکه در حال حاضر اولویت تامین آب اول با شرب و بعد صنعت و کشاورزی است، از شهرداری خرم آباد خواست برای جداسازی آب فضای سبز از آب شرب اقدامات لازم را انجام دهد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان با اشاره به کاهش 50 درصدی آب تولیدی از چشمه مطهری، عنوان کرد: هر آن ممکن است که با توجه به خشکسالی و فقیر شدن منابع آب زیرزمینی این چشمه ها خشک شود.
اکبریان با بیان اینکه هم اکنون 300 لیتر در ثانیه آب صرف فضای سبز خرم آباد می شود که این رقم معادل آب تولیدی چندین حلقه چاه است، عنوان کرد: این در حالیست که شهرداری خرم آباد دو میلیارد و 400 میلیون تومان بابت آب مورد استفاده به شرکت آبفا بدهکار است و هنوز یک ریال بابت آب مصرفی هزینه نداده است.
به هر روی به نظر می رسد با توجه به مشکلات به وجود آمده در این زمینه باید هر چه سریعتر تدابیر جدی برای رفع این مسائل چه از سوی شهرداری و چه مردم در زمینه مدیریت بهینه آب صورت گیرد چرا که هر لحظه ممکن است این مشکلات به بحرانی در زمینه تامین آب مرکز استان لرستان تبدیل شود.
نظر شما