دکتر علی محمد صابری درمورد روحیه منفعت طلبی ایرانیان به خبرنگارمهر گفت: منفعت طلبی فردی اختصاص به ایرانیان ندارد و یک مکتب و منظومه فکری میان تمام جوامع است. افراد استطاعت عقل معاد را ندارند بلکه استطاعت عقل معاش که سود جویی و کسب منفعت فردی است را دارا هستند. افراد حتی خدا را برای معامله با او میخواهند و دستورات خداوند را برای رفتن به بهشت انجام میدهند.
وی درمورد ریشهای منفعت طلبی فردی هم افزود: دلیل منفعت طلبی فردی خودخواهی و عدم تربیت خانوادگی است. افراد از خانه و مدرسه و جامعه خام بیرون میآیند. فرزندانمان را برای پول در آوردن و اداره زندگی تربیت میکنیم ولی به روح و اخلاق و تزکیه و تهذیب نفس آنها بی توجه هستیم. تا افراد تربیت روحانی نشوند از منفعتطلبی فردی بیرون نمیآیند. متأسفانه کسب سود و منفعتطلبی جای ایثار و از خود گذشتگی در جامعه ما را گرفته است.
این استاد گروه فلسفه تربیت دبیر مجتمع آموزشی پیامبر اعظم(ص) ادامه داد: البته منفعت طلبی جمعی پسندیده است که موجب نزدیک شدن جامعه به پیشرفت و عدالت میشود. خداوند میفرماید مؤمنین باید در راه او ازجان و مالشان بگذرند و حتی احکام خمس و زکات و فطریه در راستای منفعتطلبی جمعی جامعه است. در منفعت طلبی جمعی فضایل به جای رذایل که در منفعتطلبی فردی وجود دارد جای دارد. حلم و بردباری و فداکاری و ایثار که همگی از ویژگیهای عدالت است در منفعتطلبی جمعی قراردارند.
صابری در مورد رابطه مسائل اقتصادی و سیاسی با منفعتطلبی فردی هم اظهار داشت: متأسفانه جامعه ما سیاست زده است. سیاست زدگی از منفعتطلبی فردی به وجود میآید زیرا افراد به فکر پیروزی خود یا حزبشان هستند و دنبال حقیقت و منفعتجمعی نیستند. در زلزله اخیر آذربایجان غربی هم این سیاست زدگی را دیدیم. افراد میخواستند حزب خود را در بازدید از زلزله زدگان یا کمک به آنها به نمایش بگذارند. در اقتصاد هم از تولید دور هستیم یک دلال و بازاری یا بساز و بفروش در آمد چند برابری از یک پژوهشگر و اهالی فرهنگ دارد و منافع عده قلیلی سرمایه دار در جامعه مدنظر است.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه و عرفان اسلامی درمورد اینکه چگونه میشود روحیه منفعت طلبی افراد را تعدیل کرد و جامعهای متوازن در پیگیری منافع فردی و جمعی داشته باشیم هم اظهارداشت: باید متخصصان به حاشیه رانده نشوند. متأسفانه منصبهای حساس مملکتی دست افراد نا متخصص افتاده است. دوم تأسیس مراکز فرهنگی و عرفانی و اخلاقی است مثل همان چیزی که در مورد فلسفه با تأسیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه اتفاق افتاده است. سوم خط قرمزها را تنگتر و تنگتر نکنیم، باید اندیشمندان آزادانه تفکرات خود را بیان کنند.
صابری یادآورشد: چهارباید از تولید کنندگان حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی صورت بگیرد. البته این در حوزه اقتصاد است با مالیات بستن بر دلالان و معاف مالیاتی تولید کنندگان آنها را حمایت مالی کنیم. پنجم کارهای تربیتی را صحیح انجام دهیم. یعنی تزکیه و تهذیب نفس جوانان مورد توجه قرار گیرد زیرا توجه به روح و اخلاق آدمی او را از منفعتطلبی افراطی تخلیه میکند. صدا و سیما هم با نمایش زندگی افراد عارف و روحانی در این کار گام بردارد. ششم به صلح اجتماعی و معنوی که الفت بین دلها و قلبهاست بوسیله فعالیت مراکز علمی و فرهنگی مبادرت ورزیم و نکته آخر اینکه نباید زندگی خانوادگی را از نظر دور نگه داریم. تشکیل خانواده بهترین راهکار برای تعدیل منفعتطلبی افراطی افراد است که متأسفانه جوانان ما امروزه کمتر راغب به ازدواج هستند.
نظر شما