به گزارش خبرنگار مهر، مسجد و محراب از صدر اسلام تا امروز پایگاه مبارزه و مقاومت بوده و امروز نیز همین نقش را در مواجهه با جنگ نرم دارد، به تقویم دلم نگاه می اندازم تا روز جهانی مسجد را به یاد آورم و مشتاق می شوم تا درباره این روز بدانم، سپس سمت و سوی نگاهم را به گلدسته ها و گنبدهای مساجد شهر و گذرگاه عشق بر می گردانم و برگ برگ تاریخ برپایی محل عبادت و مسجد را ورق می زنم.
کتاب های تاریخ را باز می کنم و می خوانم، مسجد "قبا" که اکنون در کنار شهر مدینه گلدسته هایش سر برآسمان عشق و نور می ساید اولین مسجدی است که در اسلام ساخته شده، مهندس این مسجد جبرئیل امین و معمار آن خاتم النبین(ص) و کارگران آن افرادی چون علی(ع) و سلمان و مقداد بوده اند.
مسجد قبا
به شهود می رسم و در می یابم که پایه گذار شمیم خوش فرهنگ و معنویت با دستان پیامبر خدا و با برافراشتن مسجد قبا بنا نهاده شد تا فعالیتهای فرهنگی، عبادی، سیاسی و اقتصادی دراین مکان مقدس انجام شود.
نگاهم را از برگه های سبز تاریخ می گذرانم و به دروازه قلب مردمان خطه آفتاب نزدیک می شوم و از دریچه چشم آنها به تکریم و تعظیم مسجد و جایگاه آن می نگرم و باز به یاد می آورم که 31 مردادماه، روز جهانی مسجد و 30 مرداد ماه تا 5 شهریورماه نیز هفته تکریم مساجد است.
نگاه پر سوالم مشتاق می شود تا بداند که آیا مردمان شهرآفتاب با روزجهانی مسجد آشنا هستند، سپس حرکت می کنم و با گذر از خیابان های شهر به دانشگاه فردوسی می روم و از دانشجوی تاریخ در مورد این روز می پرسم.
نسیم احمدی می گوید: مردمان این خطه شرقی سالیان سال است که با گذر از محراب نماز عشق و با نگاهی به آبی کاشی ها و نقش و نگارهای مساجد شهر پله پله راه معراج را به سوی معشوق به تماشا نشسته اند.
وی ادامه می دهد: ردپای روز جهانی مسجد را چندین سال است که در تقویم پیدا کرده ام و خوب می دانم که ریشه بسیاری از حوادث مهم تاریخی اسلام در مسجد رقم خورده است.
سرمست از باده وصل
به سراغ دانشجوی فلسفه می روم، سهراب صنیعی می گوید: مسجد مکان مقدسی است که در آن مفاهیم فرهنگی و معنوی و مسیر وحدت تبیین می شود.
وی با بیان اینکه روز جهانی مسجد و هفته تکریم مساجد برای آشنایی مردم با فعالیت های این مکان معنوی بوده، می افزاید: مسجد مکان روشنگری معنوی، محل مبارزه با کفر، بیان عقاید و فعالیت های فرهنگی، عبادی، سیاسی و اقتصادی است.
مریم سنخاستی نیز که از دانشجویان ریاضی است می گوید: مسجد مکانی از جنس معنویت است و جایگاهی است که آدمی می تواند حرف های دلش را در آنجا عاشقانه و عابدانه به مخلوقش بگوید.
وی ادامه می دهد: این واقعیت انکارناپذیر است که بسیاری از اقدامات فرهنگی و فعالیت های اجتماعی در مسجد شکل می گیرد.
مردان و زنان شهر آفتاب معتقدند می توان در مسجد به محمل دعا و عبادت رسید، تا ثریا قد برافراشت و سرمست از باده وصل به مقرنس های معلق گچکاری و نقاشی های تزئین شده در عبادتگاه نور رسید.
چشم های منتظرم با نگریستن به کاشی های خشتی الوان، بنای فوقانی گنبد، شبستان و ایوان های سربه فلک کشیده مسجد مومن می شود و به بلوغ می رسد.
سوال هایم تمام می شود، می اندیشم، انگار دیرزمانی است که دلم را در میان مقرنس ها و کاشی های آبی مسجد آن سوی شهر جا گذاشته ام، انگار روحم را میان سماورها و عطر چای در استکانهای کمر باریک نور شناور کرده ام.
امروز با دلم آموختم که روح مسجد حماسه، شور و شعور و شهود را در تن سبز آسمان نقش می زند و عاشقانه پیشینه عبادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی یک امت را در سینه خود مدفون می کند.
به سراغ یک کارشناس تاریخ می روم و از او در خصوص روز جهانی مسجد و جایگاه این مکان مقدس سئوال می کنم.
این کارشناس تاریخ نیز می گوید: 31 مرداد ماه از سوی سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان روز جهانی مسجد نامگذاری شده است که متعاقب آن از این تاریخ یک هفته، هفته تکریم، تجلیل، اعزاز و اکرام مساجد است.
علی شهابی می افزاید: 21 آگوست "31 مردادماه" مصادف است با به آتش کشیدن مسجد الاقصی توسط صهیونیست ها که با کشتار مردم در مسجد گوهرشاد توسط رضاخان، همزمان شده است.
وی یادآور می شود: هفته تکریم و تجلیل مساجد از 30 مرداد ماه تا 5 شهریورماه در کشور ایران به طور گسترده برگزار می شود.
مسجد کالبدی زنده در دل جامعه اسلامی
وی معتقد است: حوادث مهم تاریخی اسلام از مسجد آغاز شده و با گذر از هزار توی وقایع گوناگون پرورش یافته و در دل تاریخ به ثمر نشسته است.
این کارشناس تاریخ مسجد را کالبدی زنده در دل جامعه اسلامی می داند و می افزاید: در طول تاریخ تمام مکان های مقدس همچون مسجد جایگاه رابطه مردم با خدا، وحدت و اقدامات فرهنگی و معنوی را مستحکم می کرده است.
وی بیان می کند: شکلگیری مساجد از مصادیق بارز جامعه اسلامی بوده و نقش آفرینی مساجد در تمامی عرصهها و شئون جامعه اسلامی، سبب توسعه و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی شده است.
کارشناس مسئول امور مساجد تبلیغات اسلامی خراسان رضوی نیز با بیان اینکه با پیروزی انقلاب اسلامی مساجد جایگاه والای فرهنگی و معنوی خود را بازیافته اند، می افزاید: مسجد مکان روشنگری معنوی، محل مبارزه با کفر، بیان عقاید و فعالیت های فرهنگی، عبادی، سیاسی و اقتصادی است.
رسالت فرهنگی
حجت الاسلام حسین علی رحمتی با اشاره به تاثیرگذاری فعالیت های فرهنگی مساجد بر روی مخاطبان، بیان می کند: با توجه به هجمه فرهنگی دشمنان باید فعالیت های فرهنگی مساجد به لحاظ کمی و کیفی رشد و عمق پیدا کند.
کارشناس مسئول امور مساجد تبلیغات اسلامی خراسان رضوی نوآوری و فعالیت های گروهی را گامی در راستای انجام رسالت فرهنگی مساجد می داند و می گوید: برای انجام بهتر رسالت کانون های مساجد در حوزه فعالیت های فرهنگی نیازمند برقراری تعامل ها، ملاحظات هوشمندانه و برنامه ریزی هستیم.
وی تصریح می کند: در استان پنج هزار مسجد و سه هزار امام جماعت و رابطین فرهنگی وجود دارد که اینها همه باید دست به دست هم بدهند و با بهره گیری از فناوری نوین اطلاعات خود را به روز کنند تا در برابر جنگ نرم بتوانیم از خود محافظت کنیم.
مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان رضوی می گوید: امور رسیدگی مساجد هیچ وابستگی به دولت نداشته و تاکنون دولت اعتباری را در راستای ساخت و ساز مساجد به این مرکز تخصیص نداده است.
5 هزار مسجد
حجت الاسلام حائری با بیان اینکه بیش از5 هزار و 700 باب مسجد در استان وجود دارد، ادامه می دهد: دولت باید برای توسعه مساجد اعتبارات خاصی را اختصاص دهد.
وی رسیدگی به امور مساجد را از شئون ولایت فقیه و بر عهده نماینده ولی فقیه می داند و می گوید: برای گسترش دین و فرهنگ دینی، باید تعداد مساجد افزایش یابد چرا که مسجد سنگر تاثیرگذاری بر روی افراد جامعه است.
مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان رضوی با تاکید بر اینکه مساجد به عنوان پایگاه های فرهنگ ساز نقش موثری را برای مقابله با تهدیدات دشمنان ایفا می کنند، می افزاید: امروز مساجد می توانند با انجام هر چه بیشتر اقدامات فرهنگی جامعه و به ویژه جوانان را در برابر امواج دشمن ایمن کنند.
.........................
گزارش: مرضیه صاحبی
نظر شما