۳۱ مرداد ۱۳۹۱، ۱۶:۳۱

پنج اثر تاریخی در خراسان جنوبی مرمت شد

پنج اثر تاریخی در خراسان جنوبی مرمت شد

بیرجند – خبرگزاری مهر: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی از مرمت پنج اثر تاریخی ثبت شده استان طی سال جاری خبر داد و گفت: این آثار شامل چهار مسجد و یک آسیاب آبی است.

 به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا رضایی با اشاره به مرمت مسجد جامع سده واقع در مرکز شهر آرین شهر طی سال جاری افزود: اجرای اندود گچ داخل شبستان، بام سازی شبستان به شیوه سنتی، کف سازی شبستان و حیاط، جمع آوری و اجرای دیوار ضلع جنوب شرقی حیاط، اجرای بندکشی دیوارها، از جمله فعالیتهای مرمتی در این مسجد است.

وی گفت: این بنا به شیوه شبستانی ساخته شده و ورودی بنا که از طریق یک دالان به صحن مرکزی منتهی می‌شود در ضلع غربی آن قرار دارد و تک ایوان بنا که در فصل تابستان مورد استفاده نمازگزاران قرار می‌گیرد در ضلع قبله قرار دارد.

وی بیان کرد: این مسجد که با مصالح خشت، آجر و ملات گچ، در دوره صفویه ساخته شده و در دوره معاصر دخل و تصرفاتی در آن صورت گرفته با شماره 6733 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌ است.

رضایی مسجد جامع شهرستان قاینات را از دیگر آثار مرمت شده ذکر کرد و افزود: در سال جاری به ترتیب اولویت و در ادامه مرمتهای قبل از محل اعتبارات تملک دارایی، مرمت محراب، دست نوشته های توپزه های ایوان، تنظف تزیینات منبر چوبی، نظافت و غبارروبی سقف و دیوارهای ایوان مسجد صورت گرفته است.

وی اظهار داشت: بندکشی دیوارهای بنا از خارج و احیا و باسازی تزیینات گچی ورودی مقابل ایوان ، بازسازی و تثبیت تزیینات نقاشی ایوان، مرمت، بهسازی وتثبیت منبر چوبی و اجرای کانال دفع رطوبت وکف سازی صحن این مسجد انجام شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی خاطر نشان کرد: مسجد جامع قاین به عنوان اثر ویژه مذهبی با خصوصیات معماری به شماره 295 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

وی همچنین مرمت مسجد جامع روستای گریمنج از روستاهای بخش نیمبلوک قاینات را از جمله دیگر آثار مرمتی ذکر کرد.

وی گفت: بنای این مسجد داخل بافت تاریخی و سنتی روستای گریمنج واقع شده و معماری آن مربوط به دوره صفویه تا اوایل دوره قاجاریه می باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ادامه داد: کف سازی شبستان، بام سازی شبستان و ایوان، اجرای اندود گچ شبستان و ایوان، اجرای سقف ورودی و اجرای سیستم روشنایی این اثر ملی در حال انجام است.

رضایی عنوان کرد: بنای مسجد جامع گریمنج با شماره ثبت 15316 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه مسجد جامع خضری در فاصله یک کیلومتری شهر خضری دشت بیاض از دیگر این اثار مرمتی است گفت: اجرای اندود کاهگل، کف سازی شبستانها، اجرای اندود گچ شبستانها، اجرای سیستم روشنایی و نورپردازی از جمله عملیات این مرحله از مرمت است.

وی افزود: بنای مسجد جامع با توجه به مصالح موجود و شواهد تاریخی دیگر مربوط به دوره صفویه است و این مسجد با شماره 6653 در فهرست آثارملی کشور به ثبت رسیده است.

رضایی گفت: همچنین مرمت و احیای آسیاب آبی کاه کوه که در ابتدای ارتفاعات شمال شهر سرایان قرار دارد با کمک مالک صورت گرفته و در حال حاضر فعال است.

وی افزود: بازسازی و احیای این آسیاب و اختصاص کاربری به آن علاوه بر زنده ماندن بنا باعث زنده ماندن و احیای شغل آسیابانی شده است.

این مسئول اظهار داشت: مرمت این بنای تاریخی ارزشمند در سال جاری و با مشارکت مالک آغاز شده و خاکبرداری پشت بام و بام سازی مجدد، استحکام بخشی دیواره تنوره، احداث پله دسترسی به بالای تنوره، خاکبرداری ورودی آسیاب و سنگ فرش ورودی و محوطه سازی بنا انجام می شود.

رضایی با بیان اینکه این بنا در سال 88 و با شماره 28722 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده گفت: عناصر معماری این بنا شامل تنوره، راهرو، سنگ آسیاب، اطاقک آسیاب، انبار گندم، انبار آرد، محل استراحت آسیابان و اصطبل است.

 

کد خبر 1677544

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha