به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از روزنامه سوئیسی "تاگس انسایگر" ، دکتر "اکبر اعتماد" اولین رئیس سازمان انرژی اتمی در ایران در گفتگو با «Rundschau» سوئیس درباره برگشت مجددش به ایران اظهار داشت: ایرانیها از من دعوت به بازگشت کردند. من هم به آنها گفتم که تنها در صورتی به ایران بر می گردم که هیچ مسئولیتی را در زمینه انرژی اتمی تقبل نکنم. من به عنوان یک فرد آزاد و مستقل به کشورم بازمی گردم و ایرانیها نیز این شرایط را پذیرفتند.
وی در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت: من ایران را دوست دارم.من کشور و مردمم را دوست دارم.
اکبر اعتماد در بخش دیگری از این مطلب با تاکید بر اینکه دولت ایران برای من احترام قائل است و من باید منصف باشم همچنین تصریح کرد: غرب می گوید که ایران می خواهد یک سلاح اتمی بسازد. اما این درست نیست که ایران این کار را انجام می دهد. نکته اصلی این است که غرب خود قرارداد ان پی تی را ایجاد کرده است اما به آن احترام نمی گذارد.
در این قرارداد آمده است تا زمانی که کشوری به وظایف قانونی خود عمل می کند یعنی تا زمانی که ایران سلاح اتمی نساخته است که تهران این کار را نکرده است پس ایرانیها اجازه دارند، به فعالیتهای خود در زمینه فناوری هسته ای ادامه دهند. بر اساس این قرارداد کشورهای دیگری که از فناوری هسته ای برخوردارند موظفند که آن را به کشورهای دیگر ارائه دهند. اما این کشورها این فناوریها را در اختیار ایران نمی گذارند به این بهانه که اگر ما به ایران کمک کنیم این کشور یک بمب اتمی می سازد، اما این تنها یک سوء ظن است.
وی در ادامه اظهار داشت: ما هرگز در گذشته زمینه های لازم برای ساختن سلاح اتمی را آماده نکرده ایم. اما زمانی که من مسئولیت ریاست سازمان انرژی اتمی را بر عهده داشتم فکر می کردم که وظیفه من است که همه مسیرها در زمینه تحقیقات اتمی را باز نگه دارم. من در آن زمان به همکارانم اجازه می دادم در زمینه های مختلف اتمی تحقیق کنند. چرا که قرارداد منع گسترش سلاحهای اتمی به ما اجازه می دهد که در هر زمینه ای تحقیق کنیم.
دکتر اعتماد در بخش دیگری از این گفتگو ساختن بمب اتمی را یک مسئله سیاسی ارزیابی کرده و گفت : هیچ دولتی یک شبه درباره ساخت سلاح اتمی تصمیم گیری نمی کند و این یک مسئله سیاسی است. من باید امروز صادقانه به شما بگویم که ایران هیچ تصمیمی برای ساخت سلاح هسته ای ندارد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه برخی در منطقه از جمله پاکستان، هند، روسیه و رژیم صهیونیستی سلاح اتمی در اختیار دارند تصریح کرد: چرا اسرائیل حق ساختن سلاح اتمی را دارد، چرا هند و پاکستان حق این کار را دارند و غرب هم با این کشورها همکاری می کند، اما غربیها هر گونه همکاری و ارتباط با ایران را به این دلیل که این کشور می تواند به ساخت سلاح اتمی رو آورد کنار گذاشته اند. این منصفانه نیست.
اعتماد در ادامه این گفتگو خاطر نشان کرد: این مطلب درست نیست که ایرانیها قبل از سال 2003 یک برنامه نظامی اتمی داشته اند.مطالبی هم که سازمانهای امنیتی آمریکایی می گویند درست نیست. اما این درست است که ایران امروز می گوید ما حق مالکیت همه فناوریها را داریم. و این هم درست است که ایرانیها می گویند ما در آستانه دستیابی به همه فناوریهای ضروری هستیم. اما ما تصمیم نگرفته ایم که یک سلاح اتمی بسازیم. وضعیت ما مانند آلمان یا ژاپن است. این کشورها توانایی ساخت سلاح اتمی را دارند، اما این کار را انجام نداده اند چرا که به آن نیازی ندارند.
وی در ادامه با توجه به قرارداد ان پی تی تحقیق در زمینه های مختلف هسته ای را حق مسلم ایرانیها دانسته و در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت: ایرانیها در نطنز اورانیوم با غنای بالا را تولید نمی کنند و حداکثر غنای اورانیوم در این تاسیسات بین 4 تا 5 درصد است. اما ایرانیها به سوخت برای راکتو تحقیقاتی تهران نیاز داشتند برای این منظور باید اورانیوم حداقل تا بیست درصد غنی سازی می شد. ایرانیها چنین سوختی را از کشورهای جهان برای راکتور خود درخواست کردند اما هیچ کشوری حاضر نشد تا مواد سوختی این راکتور را در اختیار آنها قرار دهد. این راکتور در عرصه پزشکی بسیار برای ایرانیها اهمیت داشت.
وی افزود: ایرانیها می گویند اگر غربیها به ما اورانیوم غنی شده نمی دهند ما خود آن را تولید می کنیم.
اعتماد با تاکید بر اینکه غرب باید در مسیر هماهنگی و همکاری با ایران قدم بگذارد در بخش دیگری از این گفتگوهمچنین خاطر نشان کرد: من باید به شما بگویم که آنچه که غرب در حال حاضر در قبال برنامه هسته ای ایران انجام می دهد غیر قانونی ودر تناقض با قرارداد "ان پی تی" و بی جا و غیر سازنده است. غربیها می گویند آنها می خواهند از این امر جلوگیری به عمل آورند که ایران سلاح اتمی بسازد، اما من اعتقاد دارم که آنچه غربیها در حال حاضر انجام می دهند ایرانیها را برای ساخت سلاح اتمی تحت فشار قرار می دهد. این یک نکته است.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که ما چگونه باید از این چالش خارج شویم، گفت: من هیچ راهی نمی بینم. به اعتقاد من در حال حاضر مسئله، برنامه اتمی ایران نیست. غربیها در این زمینه هیچ ترسی از ایران ندارند . آنها تنها بهانه ای پیدا کرده اند تا علیه ایران قطعنامه صادر کرده و این کشور را تحت فشار قرار دهند. اگر برنامه هسته ای هم نبود آنها بهانه ای دیگری برای فشار بر ایران پیدا می کردند.
وی افزود: مسئله امروز این است که غرب نمی تواند مواضع فعلی ایران را قبول کند. این یک مبارزه بین ایران و غرب است و من در شرایط فعلی راه حلی برای آن نمی بینم.
دکتر اعتماد در ادامه خاطر نشان کرد: به نظر من غرب در حال حاضر در شرایطی نیست که بتواند به ایران حمله کند.ایران افغانستان یا عراق نیست. غربیها بعضی وقتها این مسئله را فراموش می کنند.ایران یک کشور بسیار قدرتمند همچنین در زمینه نظامی است.ملت ایران فکر و ذکرشان دفاع از کشورشان است همانگونه که در جنگ با صدام آن را انجام دادند. به نظر من آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران حمله نمی کنند و اگر دست به چنین اقدامی بزنند تمام خاورمیانه گرفتار هرج و مرج و آشوبی خواهد شد که در پایان ضرر آن متوجه خود آنها خواهد شد. اگر غربیها قطعنامه ها علیه ایران را لغو نکنند هیچ راه حلی برای مناقشات هسته ای این بلوک با تهران وجود نخواهد داشت.
وی درادامه تصریح کرد : چیزی که من را شگفت زده کرده است تهدیدهای هر روزه اسرائیل درباره حمله نظامی به ایران است. اما هیچ کس نمی گوید که اسرائیل چه حقی دارد که به ایران حمله کند؟ شورای امنیت هم مانند همیشه جایش در این صحنه خالی است. شورای امنیت باید (به رژیم صهیونیستی)بگوید که تو حق نداری چنین اقدامی را انجام دهی. تو اجازه نداری به کشور دیگری تجاوز کنی. اسرائیل به عراق و سوریه و لبنان حمله کرده است، اما هیچ کس به این رژیم چیزی نگفته است.
وی در ادامه درباره گفته احمدی نژاد درباره رژیم صهیونیستی اظهار داشت: احمدی نژاد گفته است که اسرائیل از نقشه جهان محو خواهد شد اما نه توسط ایران. وی نگفته است که ایران، رژیم صهیونیستی را محو خواهد کرد.
وی افزود: فلسطینیها در شرایط بدی قرار دارند. لبنان سوریه و عراق هم همین طور. همه این کشورهای عربی علاقه مند به این مسئله(نابودی رژیم صهیونیستی)هستند حالا مصر هم به جمع این کشورها پیوسته است.اسرائیل امروز با کشورهای عربی و نه با ایران مبارزه می کند. من نمی فهمم که چرا غرب همواره به رویارویی با ایران می پردازد؟
دکتر اعتماد سال ۱۳۱۰ در همدان به دنیا آمد. برای ادامه تحصیل به سوئیس رفت و در سال ۱۹۶۳ از دانشگاه لوزان سوئیس فارغ التحصیل شد. در سال ۱۳۴۴ به ایران بازگشت و توسط صفی اصفیا، رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه، به عنوان مشاور فنی طرح پژوهشهای رآکتور اتمی استخدام شد. سال بعد، دفتر انرژی اتمی سازمان برنامه و بودجه را بنا گذاشت و خود به مدیریت آن منصوب شد و تا سال ۱۳۴۶ دراین مسئولیت باقی ماند. در سال ۱۳۴۷ به سمت اولین رئیس موسسه تحقیقات و برنامهریزی علمی و آموزشی، که بدل ایرانی مرکز ملی پژوهشهای علمی (CNRS) در فرانسه بود، منصوب شد. در سال ۱۳۵۳ ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را به دست گرفت و این سازمان را بنیان نهاد. اعتماد تا سال ۱۳۵۷ ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را به دست داشت. با وقوع انقلاب اسلامی ایران، احمد ستودهنیا، ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را به دست گرفت.
نظر شما