به گزارش خبرنگار مهر، برداشت پسته کال از باغهای پسته کرمان در حال آغاز شده است که پیش بینی می شود در سال جاری نرخ پسته در هر کیلو در سطح بازار جهانی با افزایش قیمت مواجه خواهد شد این درحالی است که کارشناسان اقتصادی استان کرمان از گران تر بودن این محصول در بازارهای داخلی خبر می دهند و پیش بینی می شود محصول با نرخ بیشتری نسبت به سال قبل در بازار عرضه خواهد شد.
هم اکنون بازار پسته جهان در اختیار ایران قرار دارد اما کشورهای غربی طی سالهای اخیر با اقدامی هماهنگ و با مطرح کردن بحث افلاتوکسین در پسته ایران که در بسیاری موارد تنها جو سازی برعلیه انحصار ایران بر این بازار بود سعی کرده اند رقیب پسته ایران در آمریکا و ترکیه را تقویت کنند.
کرمان بزرگترین تولید کننده پسته جهان
با این وجود ایران همچنان بزرگترین تولید کننده پسته مرغوب دنیا محسوب می شود و قریب 70 درصد از این محصول نیز در استان کرمان به عنوان قطب تولید پسته تولید می شود.
در سال جاری نیز پیش بینی می شود 110 هزار تن محصول پسته در استان کرمان تولید شود که بخش قابل توجهی از این محصول صادر خواهد شد و ارز آوری بیش از یک میلیارد در پی خواهد داشت.
برداشت محصول پسته هر سال از اواخر مرداد ماه تا اوایل شهریور ماه در کرمان شروع می شود و مهمترین دشتهای تولید کننده پسته در استان کرمان رفسنجان، انار، زرند، راور، کرمان و سیرجان محسوب می شوند.
کشورهای عربی مشتری پسته سبز/ 25 تن پسته به صورت نارس برداشت می شود
امسال نیز قبل از برداشت رسمی پسته از وسیعترین باغهای پسته دنیا برداشت پسته به صورت کال آغاز شده است و پیش بینی می شود با توجه به استقبال گسترده کشورهای عربی از پسته کال و افزایش تقاضای این محصول بخش قابل توجهی از محصول به صورت کال برداشت خواهد شد و با قیمت مناسب در کشورهای عربی به فروش برسد.
با این وجود مشکلاتی از جمله نقل و انتقال ارزی، افزایش هزینه نهاده های تولید و خشکسالی و عدم قیمت گذاری مناسب مشکلاتی را نیز برای کشاورزان به وجود آورده است.
پسته اهرمی قوی در اقتصاد مقاومتی
بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که صنعت پسته با توجه به انحصار ایران و ارز آوری بسیار بالای آن در بازارهای جهانی می تواند جایگزین مناسبی برای اقتصاد نفتی و اهرم بسیار قدرتمند در اقتصاد مقاومتی محسوب شود.
محمد اسلامی، کارشناس اقتصاد کشاورزی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: محصول پسته یکی از ثروتهای قابل توجه ایران محسوب می شود که سرمایه منصوب به این صنعت با توجه به زیر ساختهایی که در داخل و خارج کشور دارد و باغهای پسته و محصول تولیدی آن میلیاردها دلار ارزش دارد.
وی افزود: باید در مبحث اقتصاد مقاومتی به پسته با توجه بیشتر نگاه شود زیرا این محصول می تواند جهش بلندی را در بحث خودکفایی مقابل کشور قرار دهد.
بی کیفیتی محصول پسته آمریکا/ آمریکا در صدد کسب بازارهای ایران
اسلامی با اشاره به اینکه کشاورزان آمریکا و ترکیه سعی کرده اند انحصار این محصول را از ایران بگیرند اما ایران یک استعداد خدادادی دارد و کیفیت محصول خارجی به شدت نسبت به محصول ایرانی پائین است.
وی گفت: هر چند در بحث بازار یابی در اروپا با مشکل مواجه شده ایم اما این مسئله بیشتر به دلیل مسائل سیاسی است تا یک اقتصاد آزاد و تجارت جهانی، اما از سوی دیگر کشورهای عربی و آسیای دور همچنان در دست ایران است و کشورهای اروپایی نیز که خواهان محصول مرغوب باشند نیز به پسته ایران روی می آورند.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری و حمایت دولت از کشاورزان پسته کار باید با جدیت انجام شود و مهمترین حمایت در بحث تامین آب مورد نیاز کشاورزان است.
وی گفت: باغهای پسته استان کرمان به دلیل کم آبی در حال تهدید بسیار جدی است و در این خصوص سالهاست هشدار می دهیم اما هیچ اقدامی از سوی دولت برای حل مشکل بی آبی باغهای پسته انجام نشده است و اگر این بی توجهی ادامه یابد یک پایه اقتصادی بسیار مهم در کشور متزلزل می شود.
خشکسالی مهمترین چالش پسته
محسن جلال پور، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز با اشاره به برداشت محصول پسته در استان کرمان گفت: پیش بینی که با توجه به ارزیابی میدانی صورت گرفته است نشان می دهد امسال بیش از 200 هزار تن محصول در کشور برداشت می شود.
وی ادامه داد: در مرحله اول پسته کال برداشت می شود زیرا در سالهای اخیر بسیار مورد توجه کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار گرفته است زیرا درصد چربی موجود در این محصول بالاست و با توجه به خواص درمانی بی نظیر امسال نیز حدود 25 هزار تن از محصول پسته استان کرمان کال برداشت و صادر می شود.
وی ادامه داد: از مجموع محصول تولیدی در کشور 110 هزار تن به استان اکرمان اختصاص دارد و در رتبه بعدی خراسان رضوی و سایر استانها قرار دارند که در این میان خراسان رضوی سهم بیشتری بعد از کرمان در تولید این محصول دارد.
جلال پور خواستار حمایت بیشتر از کشاورزان شد و خشکسالی را مهمترین چالش پسته در استان کرمان دانست و خواستار حمایت جدی از پسته کاران شد.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان افزود: در صورت حمایت از پسته کاران می توان شاهد یک اقتصاد پویا بر مبنای استعدادهای بومی بود که اشتغالزایی بالقوه ای را نیز در کشور به وجود خواهد آورد.
وی با توجه به خشکسالی خواستار رفع مشکل آب در استان کرمان شد و گفت: باید مسئولان در این زمینه توجه بیشتری داشته باشند.
لزوم فعال شدن ستاد عالی پسته
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: برای رفع مشکل پسته کاران و توسعه این اقتصاد باید برنامه ریزی ویژه ای انجام شود و مسئولان و نمایندگان با هم همکاری کنند و این استعدادهای خدا دادی را به سمتی پیش ببرند که شاهد توسعه و پیشرفت اقتصاد به خصوص در جبهه اقتصاد مقاومتی باشیم.
محمد رضا پور ابراهیمی افزود: در این راستا باید عملا از پسته کاران حمایت کرد که توصیه می شود که ستاد عالی پسته فعال شود.
وی با اشاره به تولید این محصول در برخی دیگر از کشورها گفت: این مسئله هشداری است برای پسته ایران زیرا امکان دارد سهم تولید پسته ایران در بازارهای جهانی کاهش یابد.
وی خواستار وارد کردن پسته در بازار بورس شد و گفت: باید از هم اکنون برای تثبیت جایگاه خود در بازار جهانی اقدام کنیم.
پور ابراهیمی خشکسالی را از جمله مهمترین دغدغه های کشاورزان در استان کرمان برشمرد و گفت: یک سوم باغهای کشور در استان کرمان قرار دارد و با وجود خشکسالی همچنان این رتبه طی سالهای اخیر حفظ شده است اما منابع به سرعت در حال تمام شدن است و فکری هم برای حل این مشکل نشده است.
پیوستن یونان به صف تولید کنندگان پسته
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: باید صنعت پسته را تقویت کنیم.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر حتی یونان نیز سعی کرده به جمع تولید کنندگان پسته جهان اضافه شود و این کار را با افزایش بهره وری انجام می دهند اما در ایران کمتر به بهره وری در سطح اهمیت داده شده است و در این میان خرده مالکی هم موجب کاهش بیشتر بهره وری شده است.
وی خواستار همکاری همه مسئولان برای حمایت از این صنعت و رفع موانع برای ورود به عرصه اقتصادی پویا و مولد در کشور شد و گفت: سرمایه گذاری در این بخش بدون تردید موجب تقویت پایه های اقتصادی کشور خواهد شد.
.................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما